VİDEO - Anadolu Parsı Karacadağ’a tırmandı

VİDEO - Anadolu Parsı Karacadağ’a tırmandı
Türkiye’nin ilk ve tek solo alpinisti Diyarbakırlı Erdek Cennet, 3 günde 3 zirveye tırmanarak ‘81 il 81 zirve solo tırmanış Anadolu Parsı’ unvanı projesini gerçekleştirmek için tırmanışlarını sürdürüyor.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİSİ HABER - Anadolu Parsı unvanı için zirve tırmanışlarını sürdüren alpinist Erdek Cennet, Isparta, Mardin ve Urfa’da solo tırmanışlar gerçekleştirdi. Karacadağ’a tırmanan Diyarbakırlı Dağcı Cennet’in yeni hedefi ise 5 günde 5 zirveye tırmanmak. Cennet, Diyarbakır Kulp’ta Andok Dağı’na tırmanacak. Diyarbakırlı dağcının Anadolu Parsı unvanından sonraki hedefi ise Everest’in zirvesinde 1 gün geçirmek.

Diyarbakırlı dağcı Karacadağ’a solo tırmanış gerçekleştirdi

Anadolu Parsı unvanı projesi tırmanışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cennet, şöyle konuştu: “81 il 81 zirve solo tırmanış Anadolu Parsı unvanı projemi hayata geçirmek için 81 ildeki en yüksek zirvelere tırmanışlar gerçekleştiriyorum. Ülkemizdeki dağcılık ve doğa sporlarına farkındalık kazandırmak ve ülke turizmine katkı sağlamak için yola çıktım. Dünyada 8 binin üzerinde 14 zirve tırmanışı gerçekleştirenlere koleksiyoner unvanı veriliyor. 7 binin üzerinde 5 tırmanış gerçekleştirenlere ise Kar Leoparı unvanı veriliyor. Ama maalesef ülkemizde dağlara çıkanlara verilecek herhangi bir unvan yok. Ben de bir dağcı olarak bu projeyle hem ülkemiz açısından bir değer yaratmak hem de insanlara ulaşacakları bir hedef, kazanacakları bir unvan elde etmek için çalışıyorum. Türkiye’de 81 ilde 81 zirveye solo tırmanış gerçekleştirenlere Anadolu Parsı unvanı verilmesi için tırmanışlarımı sürdürüyorum. Proje kapsamında ilklere imza attım. Ağrı Dağı zirvesinde (5137 metre) 3 gün 2 gece kalarak yüzde 11 oksijen miktarında dünya rekoru gerçekleştirdim. Şu ana kadar solo tırmanışla böyle bir rekor bulunmamaktaydı. Yine, 3 günde 3 farklı ilde 3 zirveye tırmandım. Bu da daha önce yapılamayan bir tırmanıştı. 9 Şubat’ta Isparta Dedegül (2998 metre), 10 Şubat’ta Şanlıurfa Karacadağ (1950 metre), 11 Şubat’ta ise Mardin Dibek (1300 metre) zirvelerine solo tırmanışımı art arda gerçekleştirdim. Bu da bir dünya rekorudur ve solo olarak gerçekleştirdiğim tırmanışlar olduğu için önemlidir.”

‘Türkiye’nin tek solo alpinisti olarak yeni rekorlar gerçekleştirmek için bekliyorum’

Ağrı zirvesinde dünya rekoru kıran Cennet, dağcılık alanında ülke tanıtımına katkıda bulunmak için Everest’te yeni bir rekoru hedeflediğine vurgu yaparak şunları ifade etti: “Ağrı zirvesinde yüzde 11 oksijen miktarında 3 gün 2 gece kaldığımda aslında fiziksel ve psikolojik kapasitemin daha da yüksek olduğunu fark ettim. Bu projemin sonunda da fiziksel ve psikolojik kapasitemin daha da artacağını düşünüyorum. Yeni hedefim ise, Everest’in zirvesine solo tırmanmak ve yüzde 6 oksijen miktarında 1 gece konaklamaktır. Dağcılık alanında dünya rekoru olacak bir solo tırmanışla ülkemin ismini uluslar arası alanda duyurmak istiyorum. Türkiye Dağcılık Federasyonundan Dağcılık ve Spor Tırmanış Hakem eğitimlerini de alarak Türkiye’nin tek solo alpinisti olarak projem kapsamında yeni rekorlar gerçekleştirmek için uygun zamanları bekliyorum. Ülkem adına gerçekleştireceğim en önemli rekor ise;  Ülkemi tanıtmak, Dağcılığın insanlara verdiği özgüven ve sağlıklı yaşam, Dağcılık, Kırsal, Eko, turizmin yaygınlaşmasını sağlamak, Dağcılık sporunun vermiş olduğu dikkat, konsantrasyon huzur, özgüven, İnsanlar arasındaki sevgi, saygı ve dostluk bağlarını geliştirip, sağlıklı bir neslin yetişmesine katkı sağlamak istiyorum.”

‘Dağcılık eğitimi almadan tırmanmak çok riskli’

Dağcılık sporuna ilgi duyan gençlere ilişkin ise Cennet şunları söyledi: “Dağcılık doğa sporları gibi ekstrem sporlar riskli sporlar kategorisindedir. O yüzden hemen dağa tırmanayım demek olmaz. Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü (DİDOSK) var. Alpinizmi yaşamak isteyenler gençler öncelikle Doğa Sporları Kulübü’ne gitsinler ve orada dağcılık eğitimi görmüş sporculardan bilgi edinsinler. Onların etkinliklerine katılarak doğayı tanısınlar, kendi potansiyellerinin farkına varsınlar. Türkiye Dağcılık Federasyonu’na bağlı ihtisas kulüplerinden antrönerlerimiz aracılığıyla dağcılık sporu eğitimi alabilirler. Dağcılık eğitimi almadan gurubun dışında daha tırmanmak çok risklidir ve ölümcül sonuçlara varabilir. Çünkü dağda bir saliselik hatadır sizin ölümle yaşam arasındaki sınırınız.”

erdek-tigris1.png

 ‘Bursa Uludağ’da saatte 100 km esen toz kar fırtınası’

Solo tırmanışların zorluğuna değinen Cennet, karşılaştığı zorluklara ilişkin bir anısını paylaştı: “Türkiye’nin 81 ilinin 60’ında 450 tırmanışım var. Spor tırmanışlarında hakemlik de yapıyorum. Dağcılık sporunda oldukça donanımlıyım. Bursa Uludağ’da saatte 100 km esen bir toz kar fırtınasına maruz kaldım. Burada çadırım yırtıldı ve saat 19.00’dan sabah 10.00’a kadar fırtınada kaldım. Rüzgâr öylesine güçlü esiyordu ki, çadırı ve beni sürüklüyordu. Tabii deneyimli olduğum için herhangi bir panik yapmadım. Tabii doğada karşılaşacağımız türlü sıkıntılara karşı önceden aldığımız eğitimlerin önemi büyük. Kendimizi geliştirdiğimiz zaman doğada karşılaştığımız sıkıntı ihtimallerini değerlendirdiğimiz zaman onlara karşı alınacak önlemleri, tedbirleri aldığımız gibi dağa da çok fazla sıkıntıyla karşılaşmasınız.”

‘Zirvede bulutları içimize çekiyoruz’

Dağcılık sporundan aldığı hazzı betimleyen Cennet, “Zirveye çıktığımız zaman anne karnındaki huzuru hissediyorum. O kadar güzel bir şey ki, adrenalininin kokusunu hissediyorsunuz. Düşünün uzay boşluğunu görüyorsunuz. Bulutlar size doğru geliyor, bulutları kucaklıyorsunuz. Normal şartlarda oksijeni içimize çekiyoruz orada bulutu içinize çekiyorsunuz.  Aslında orada gözünüzün alabildiği dünyanın ne kadar büyük olduğunu görüyor, ufuk çizgisini seyrediyorsunuz” diye belirtti.

Eğitim almadan tırmanmayın

Diyarbakır’da Andok Zirvesine tırmanmayı planladığını ifade eden Cennet, dağcılık sporuna ilişkin ise şunları söyledi: “Diyarbakır’da spor tırmanışı yapılacak birçok yer var. Kulp’ta Andok dağı var. Proje kapsamında Andok’a tırmanış yapacağım. Andok zirvesi çok teknik tırmanış gerektiren bir yer. Andok zirvesini tırmanmak çok harika ve zorlu bir spor olacak. Dağcılık kayada, karda ve buzda, dağcılık tekniklerini ve ekipmanlarını kullanarak içerisinde yürüyüş, tırmanış ve kampçılık öğelerini barındırarak hedeflenen zirveye ulaşmayı amaçlayan spor dalıdır. Gençlerin dağcılık ve doğa sporlarına yönelmeleri psikolojik ve fizyolojik olarak ayrıca doğanın kendi hayatlarına sihirli dokunuşu ile kendi hayatlarında farkındalık oluşturacak, dağcılık ve doğa sporları çok ciddi riskler içerir, eğitim o risklere karsı alınması gereken tedbirleri bilmemizi ve olası olaylara karşı öngörülü olmamızı sağlar. Doğa bizim bir parçamız doğayla bütünleşmemiz bize huzur sağlık özgüven ve farkındalık verir. Doğaya çıkmadan önce dağcılık ve doğa sporları dernek veya kulüplerine gidip buralardaki dağcılık eğitimi almış alpinistler ile görüşüp onların eşliğiyle doğada yürüyüşler yapsınlar. dağcılık potansiyellerini keşfettikçe bu işin çok güvenli olarak yapılabilmesi için Türkiye dağcılık federasyonunun veya dağcılık ihtisas kulüplerinin açmış oldukları sertifikalı dağcılık eğitimlerine katılsınlar dağcılık eğitimlerinde ağcılık; içinde eğitim, ilkyardım, teknik beceri, kondisyon, beslenme, yön bulma ile karda, kayada veya buzda, arama kurtarmaya varan 100’e yakın konu başlığı var eğitim aldıkça dağcılık ve doğa sporları yaparken bilginin hayatımız için ne kadar önemli ve zevkli olduğu anlaşılacak,  dağcılık eğitimleri karşılaşılabilecek zorlukların üstesinden gelebilecek beceriye sahip olmayı sağlar, eğitim alınmadan dağ zirve faaliyetlerine katılmak ve saliselik hata yapmak çok ciddi kazalara neden olabiliyor.”

 ‘DİDOSK haftada bir defa doğa yürüyüşleri yapıyor’

Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü üyesi Mehmet Fatih Aktürk, “Federasyondan aldığım eğitimlerden öğrendiklerimle Şanlıurfa Karacadağ zirvesi tırmanışı için kamp yerine kadar Alpinist Erdek Cennet’e eşlik ettim. Bundan sonraki tırmanışları için kendisine başarılar dilerim. Diyarbakırlı gençlerin Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü’ne gelmelerini isterim. Kulübümüz haftada bir defa doğa yürüyüşleri yapıyor. Gençlerimizin bu yürüyüşlere katılarak kendilerini geliştirmelerini istiyorum.”

Anadolu Parsı unvanına adım adım tırmanış

Diyarbakırlı alpinist Cennet’in, 81 il 81 zirve solo tırmanış Anadolu parsı unvanı projesi kapsamında gerçekleştirdiği tırmanışlar şöyle: 

1.il Van 1.zirvem Artos dağı 3550mt. 

2.il Bitlis 2.zirvem Süphan dağı 4058mt. 

3.il Kayseri 3.zirvem Erciyes dağı 3917mt.

4.il Kahramanmaraş 4.zirvem Berit dağı 3054mt..

5.il Balıkesir 5.zirvem Çatal dağ 1320mt.

6.il Rize 6. Zirvem Kaçkar dağı 3937mt.

7.il Ağrı 7 . Zirvem Ağrı dağı 5.137mt..

8.il Manisa 8. Zirvem Spil dağı 1.517mt.

9.il Isparta 9. Zirvem Dedegül dağı 2.998mt.

10.il Şanlıurfa 10. Zirvem Karacadağ 1.950mt.    

11.il Mardin 11. Zirvem Turcel dağı 1.350mt.                                                                                                                                                                                                                          

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum