VİDEO - 'Depremzedeler tarımsal üretime katılsın'

VİDEO -  'Depremzedeler tarımsal üretime katılsın'
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi dekanı Prof Dr. Muzaffer Denli; “Depremden dolayı zorunlu olarak kırsala, köyüne göç etmek zorunda kalanlar, kalıcı olanlar, oralarda istihdam edilerek, üretime katılabilirler” dedi.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Maraş merkezli depremde evleri yıkılan vatandaşların bir kısmı metropol kentlere göç ederken, önemli bir kısmı da köylerine, kırsal’a göç etmek zorunda kaldı.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, kırsala, köyüne göç etmek zorunda kalan, orada artık kalıcı olanların, önceden tarımsal üretim ve hayvan yetiştiriciliği konusunda bazı tecrübeleri olduğu için oralarda istihdam edilerek tarımsal üretime katkı sunmalarına olanak sağlanabileceğini söyledi.

Kırsala gidenlerin ciddi bir potansiyel olduğuna vurgu yapan Prof.Dr. Denli, “Eğer bazı kolaylıklar ve destekler sunulursa yeniden geldikleri kırsal alanlarda faydalı olurlar, tarımsal üretime de ciddi katkılar sunarlar” dedi.

Yaşanan deprem felaketinin geniş bir coğrafyayı ve nüfusu etkilediğini söyleyen Denli, bu nedenle çok sayıda vatandaşın bulundukları alanları terk ettiğini, bunların önemli bir kesiminin terk ettiği köylerine, kırsala geri döndüğünü ifade etti.

depremzadeler-kirsalda-istihdam-2.jpeg

Geriye göç’ün üzerinde durulmadı

Prof. Dr. Muzaffer Denli, göç edenlerin tarımsal üretime katılması yönündeki önerisiyle ilgili şunları söyledi;

“Geriye göç üzerinde çok durulmadı. Özellikle tarım sektörü depremden çok etkilendi. Sanayi önemli ama hayvanlarında birer canlı olduğunu göz önüne alırsak, insanlar gibi onlar da susuz ve yiyeceksiz kaldılar. Şu anda sahada bir araştırma yapılmadığı için hayvanların, çiftlik hayvanlarının üzerinde nasıl bir etki yarattığını çok bilemiyoruz. Depremde hayvancılık yapan insanların ahırları, kümesleri de yıkıldığı için; yetiştiricilik yapan insanlar etkilendiği gibi hayvanlar, hayvancılık işletmeleri, ahırları ve kümes hayvanları da etkilendi. Hayvanları ölen, ürettiği ürünlerini satamayan insanlar oldu. Zamanında tohum ekemeyen, gübre atamayan üreticilerimiz oldu. İş gücü gerektiren işlerde özellikle ürünlerini kaldıramayan insanlar oldu. Bu durumlar ekonomik olarak da insanlarımızı zor durumda bıraktı. Yine merkezde yaşayan insanlarımızdan birçoğunun evleri hasar gördüğü için köylerine gitti. Bu durum zorunlu olarak bir nevi geriye göçü de tetiklemiş oldu.”

Tecrübeleri var, istihdam edilebilirler

Geriye göç edenlerle ilgili bir çalışma yapılmadığını, hayvancılık ve tarım konusunda geri dönenlerden faydalanılabileceğini ifade eden Denli, “Bu kesimin geriye döndüğü alanlar zaten daha önce yaşadığı alanlar, köyler, kırsal kesim. O nedenle adaptasyonda sıkıntı çekmezler. Bunların kısa sürede merkezlere geri dönme ihtimali, işareti de yok, o zaman onları oralarda değerlendirmekte yarar var” dedi.

Tarımsal üretime katkı sunacak olan bu kesime destek verilmesi halinde katma değer sağlanacağına inandığını ifade eden Denli, önerilerini şöyle netleştirdi;

“Bu açıdan bakıldığında bunlar yeni tarımsal üretim modelleri ile entegre edilebilirler. Çünkü insanlar artık gerek teknolojinin gerekse enerjinin kırsalda olduğunu aşağı yukarı biliyorlar. Köylerin yollarının, sularının, iletişimlerinin olduğunu biliyoruz. Bu yönden de bakılarak ve bazı olanaklar da sağlanarak belki bir adım atılabilir. Yeni bir konudur. Bu yönde bazı adımlar atılırsa en azından köylerine giden vatandaşlarımızı üretime de dâhil etmiş oluruz. Katma değer sağladığında başka insanlara da hem örnek hem de sosyal referans olabilirler.”

Haberin Videosu Kısa Sürede Yüklenecektir...

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.