VİDEO - Diyarbakır, ciğerin kebabını ve perdelisini tescilledi

VİDEO - Diyarbakır, ciğerin kebabını ve perdelisini tescilledi
Ciğer için On Gözlü Köprü üzerinde tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. DTSO tarafından organize edilen tanıtımda 10 ayrı tezgâhta ciğer ikramı yapıldı.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Ciğer için On Gözlü Köprü üzerinde tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. DTSO tarafından organize edilen tanıtımda 10 ayrı tezgâhta ciğer ikramı yapıldı. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Ciğeri Diyarbakır adına tescillemek çok kolay oldu. Zaten bilinen bir gerçekti. Şimdiye kadar 48 ürünümüzü tescilledik” dedi

Diyarbakır’ın coğrafi işaretli yöresel lezzetleri arasında yer alan Ciğer ve perdeli ciğerin kent adına tescillenmesinin ardından harekete geçen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, iki ürünün de tanıtımı için tarihi on gözlü köprüde organizasyon gerçekleştirdi. On gözlü köprü üzerinde kurulan 10 ayrı tezgahta ciğer sunumu yapılırken, davetliler sabahın erken saatlerinde bir yandan da nostalji yaşadı.

cider-tigris.jpg

Ciğer davetine katılanlar, ciğer ile birlikte perdeli olanının da Diyarbakır adına tescillenerek, coğrafi işaret almasına çok sevindiklerini belirterek, “ Aynı zamanda tarihi on gözlü köprü üzerinde tanıtımının yapılması da anlamlı oldu. Ciğerin tanıtımı ile birlikte kentin değerlerinin hatırlatılmış olması da ayrıca sevindirici” dediler.

On gözlü köprü üzerindeki ciğer tanıtımında, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, Diyarbakır’daki diğer Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri hazır bulundu.

Davetliler 10 ayrı tezgâhta ikram edilen ciğerleri sabahın serinliğinde yerken, ciğerin tescili ve coğrafi işareti ile ilgili Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya davetlileri bilgilendirdi.

ciger-tigris1.jpg

Kentte 350’den fazla işyeri var

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, 2020’de başlattıkları coğrafi tescil sürecinde bugün 48 ürene vardıklarını belirterek, “Son iki tescillediğimiz, kentimizin en önemli ürünü olan ciğer kebabı ve perdeli ciğer oldu. Tescil ile birlikte ciğer kebabı ve perdeli ciğerin Diyarbakır’ın geçmişten günümüze gelen bir ürünü olduğunu onaylattık ve bugün tanıtımını yapıyoruz. Sayısal verilere baktığımızda ciğerin en fazla tüketildiği il olmak ile birlikte aynı zamanda 350 işletmede ciğer kebabı yapılıyor. Yani tescilimiz ticarileşen bir tescildir. Bugün yaptığımız tanıtım ile tüm Türkiye’yi ciğer yiyeceklerse Diyarbakır’a davet ediyoruz. Ciğer kebabı ve perdeli ciğer tescilini en kolay yaptığımız bir ürünümüz oldu. Zaten biliniyordu bize düşen onu onaylatmak oldu” dedi.

ciger-tigris4.jpg

40-50 yılda çok acılar yaşadık

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker ise, şunları söyledi;

“Bu etkinlik kaynağını 11 bin yıllık bir tarihten alıyor. Ciğer kebabı dediğiniz de iki unsur gelir akla, biri ciğerin kendisi, kuzu ciğeri olur. İki kebap edilen ciğerin sarıldığı lavaş. Bu da buğday. Buğdayın ana vatanı Karacadağ, koyunun ilk evcileştirildiği yer Çayönü. Bu bilgi literatür bilgisidir. Bu literatür bilgisi bu coğrafi işaretin meşruiyetidir. İbni Haldun coğrafya kaderdir diyor.

Bizim kaderimizde yukarı Mezopotamya. Diyarbakır’ın, tüm bu havzanın tamamının kaderinde sadece acı ve gözyaşı yok. Güzellikler var. Allahın verdiği nimetlerin lezzetlere dönüşmesi var. Lezzete dönüşürken değerlerle beslenir, değerler üretir. Zenginlik üretir, zenginliğe yol açar. Bu bizim tarihimizdir.

Biz son 40-50 yılda çok acılar yaşadık, son 40-50 yılda şehirler değerler yarattı, biz ise sadece gözyaşı ve acı döktük. Bırakın Dünyanın diğer bölgelerini Türkiye’nin diğer şehirlerinde yaşayan insanlarda Diyarbakır’ı sadece gözyaşı ve terörle anar hale geldi. Bu gün hamdolsun o durumu aştık ve bugün Diyarbakır’ı güzellikleriyle tanıtmanın aşamalarından birini gerçekleştiriyoruz. 48 tane ürün oldu coğrafi işaretli Diyarbakır’a ait. Daha çok var. 33 tane medeniyetin her biri bir değer kattı buraya. Hepsinin kaynağı bu aziz coğrafyadır.”

ciger-tigris2.jpg

Ciğer kimin tartışması bitmiştir

Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, etkinlikle ilgili şunları söyledi;

“Bu etkinliğin amacı aslında Diyarbakır’ımızın bayramıdır. Ciğerimiz Osmanlı döneminden gelen bir kültürümüz olduğu için, 7-24 yenilebilen, 7 den 77’ye herkesin yediği bir ürünümüzdür. Her zaman bir tartışma vardı, ‘ciğer kimin’ diye, bugün de tespit edildi. Ciğer bizimdir. Bunun yanında Perdeli ciğerimiz de tescillendi. Gördüğünüz gibi bayram havasında burada bir etkinlik var. İnşallah bunu bir festival şeklinde önümüzdeki yıllarda kutlarız.”

ciger-tigris3.jpg

Ciğer ustası Fırat Dağdeviren ise şöyle konuştu:

“Bu gün burada 600 kilo ciğer pişiriyoruz. Normalde Diyarbakır’da 2-3 ton ciğer tüketiliyor. Küçükbaş hayvan kullanıyoruz. Bir de taze olması çok önemli. Tatmak lazım, anlatılmakla olmaz, Diyarbakır’a gelip bu ciğeri yemek lazım.

Yavuz Aydın isimli vatandaş ise, “Diyarbakır ciğeri her zaman meşhur, harika bir tat. Ancak bunu bilmeyenlere sorup gelip tadına baksınlar. Biz her sabah kahvaltıda ciğer yiyoruz. Öğle yemeğinde, akşam, tadı çok güzel olduğu için her zaman tadıyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.