VİDEO - ‘Diyarbakır Hasır Bileziği’ tescillendi

VİDEO - ‘Diyarbakır Hasır Bileziği’ tescillendi
Kentin geleneksel el sanatları arasında bulunan ve tamamen el işçiliğiyle üretilen Diyarbakır'ın hasır bileziği Türk Patent ve Marka Kurumunca tescilledi.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan başvuru sonucu coğrafi işaret tescil belgesi alan “Diyarbakır Hasır Bileziği” lansmanı tarihi Sur ilçesinde bulunan Kuyumcular Çarşısı'nda gerçekleştirdi.

hasir-bilezik-kuyumcu-1.jpeg

Hasır Bileziği dünya tanıyacak

Etkinlikte söz alan Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, Diyarbakır’a özgü Hasır Bileziği’nin seri üretimine geçilmesi gerektiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Diyarbakır Kuyumcular Odası olarak Hasır Bileziği’nin 2 yıldır tanıtımını, çalışmasını yapıyoruz. Fuarlarda dev firmalarla bir araya gelerek Hasır Bilezik ihracatına ilişkin çalışmalar yaptık. Bu konuda seri üretime acilen geçmenin eksikliğini gördük. Acil seri üretime geçmemiz gerekiyor. İnşallah bunun çalışmasını yaparak dış ülkelere ihracatını yapacağız. Diyarbakır Hasır Bileziği’ni tek Türkiye değil artık dünya da tanıyacak.”

hasir-bilezik-kuyumcu-2.jpeg

Geleneksel el sanatlarında hak ettiği noktaya gelmesi için çalışıyoruz

Diyarbakır Hasır Bileziği’nin hak ettiği değeri bulması için bu çalışmayı yaptıklarına dikkat çeken DTSO Meclis Üyesi Serdar Ay,“Diyarbakır, maden sanatı alanında da ilklerin yaşandığı kadim bir kenttir. Yerleşik yaşamın ilk yaşandığı yerlerden olan ilimiz, aynı zamanda Anadolu’da madenden yapılmış ilk takıları kullananların da yurdu olmuştur. İl sınırları içerinde yer alan Çayönü’nde yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bulgular, bu coğrafyada madeni takıların kullanımının Neolitik Döneme kadar gittiğini göstermiştir. Bilindiği üzere Diyarbakır, maden sanatı alanında da ilklerin yaşandığı kadim bir kenttir. Yerleşik yaşamın ilk yaşandığı yerlerden olan ilimiz, aynı zamanda Anadolu’da madenden yapılmış ilk takıları kullananların da yurdu olmuştur. İl sınırları içerinde yer alan Çayönü’nde yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bulgular, bu coğrafyada madeni takıların kullanımının Neolitik Döneme kadar gittiğini göstermiştir. Önemli kültür bölgelerinden olan ilimiz, birçok alanda olduğu gibi, geleneksel el sanatları alanında da ileri bir düzeydedir.

hasir-bilezik-kuyumcu-3.jpeg

Özellikle kuyumculuk geçmişte olduğu gibi günümüzde de en önemli el sanatları arasında varlığını sürdürmektedir. Diyarbakır Hasır Bileziği’nin geçmişi 300 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Diyarbakır Hasır Bileziği’ni diğer hasır bileziklerden farklı kılan en önemli özellikleri kısaca sıralamak isterim, Diyarbakır Hasır Bileziği tamamıyla el işçiliği ile yapılan, 180 ile 200 parçadan oluşan, Mezopotamya’yı temsil eden güneş ve gül motifleri ve kilit sisteminin kullanılması onu diğer bütün hasır bileziklerinden ayıran temel özelliklerin başında gelmektedir.

hasir-bilezik-kuyumcu-5.jpegBugün burada sizlerle burada lansman etkinliğini gerçekleştirdiğimiz Diyarbakır Hasır Bileziği gibi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin geleneksel el sanatlarında hak ettiği noktaya gelmesi için çalışmalarımızı devam ettirdiğimizi ve kısa süre içinde Kişnişli Kolye tescilinin de yapıldığı ve kısa süre içinde sonuçlanacağı müjdesini paylaşmak isterim" diye kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.