VİDEO - Diyarbakır Mali Müşavirler Odası Başkanından uyarı; ‘IBAN ile ödeme, vergi kaçakçılığıdır’

VİDEO - Diyarbakır Mali Müşavirler Odası Başkanından uyarı;  ‘IBAN ile ödeme, vergi kaçakçılığıdır’
IBAN verilerek banka hesabına yönlendirilmesi ile ilgili Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Şiyar Bozhan açıklamalarda bulundu

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Son dönemde alışverişlerde ödemelerin IBAN verilerek banka hesabına yönlendirilmesi ile ilgili açıklama yapan Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Şiyar Bozhan, “İBAN ile ödeme trendinin vergi kaçakçılığına girdiğini belirterek, tespiti çok kolay olan durumda hem tüketici hem de işletmelerin büyük para ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

dsmmo-baskani-bozhan-1.jpg

Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Şiyar Bozhan, son dönemde alışverişlerde ödemelerin IBAN verilerek banka hesabına yönlendirilmesi nedeniyle hem tüketiciler hem de işletmelere yönelik uyarılarda bulundu.

Bozhan, bu durumun bir çeşit vergi kaçakçılığına girdiğini işaret ederek, tespiti çok kolay olan durumda hem tüketici hem de işletmelerin büyük para ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

“Mal alım ve satışları vergiye dayalıdır”

Tigris Haber’e konuşan Bozhan, Türkiye’de hizmet ve mal alımları ile satışlarının hepsinin vergiye dayalı olduğunu belirterek, “Bu vergiler olunca bir kayıt altına giriyor. Haliyle bu vergiler, vergileri doğuran işlemlerin temelini oluşturuyor. Türkiye’deki vergi sisteminden kaynaklı bazı esnaflarımız ve bazı vergi mükellefleri sattıkları malları ve hizmetleri belgelendirmekte imtina etmek için bunun nakit olan belli kısmını kendi post cihazlarında, yazar kasalarında ya da fatura diye tabir ettiğimiz belgeden ayrı direk nakdi hesaplarına, akrabalarının hesaplarına aktararak ticari işlemi gerçekleştirdiklerini zannettiler” diye konuştu.

dsmmo-baskani-bozhan-2.jpg

“Bu konu esnafların sıkacak bir meselesidir”

Doğru olanın tüm hizmet satışlarının belgelenmesi olduğunu vurgulayan Bozhan, şöyle dedi:

“Doğru olanın tüm satış ve hizmet satışlarının belgelendirilmesidir. Maliye son yıllarda dijital elektronik sisteme ciddi yatırım yaptı. Artık dijital ve elektronik sistemler vergi konularında çok önemli bir yere geldi. Haliyle TC kimlik ya da vergi numarası olan her bir esnafın tüm faaliyetleri aslında kayıt altındadır. Bir nevi izleniyor. Şimdi idare de haliyle mükellefin aylık cirosuna bakıyor. Cirosu ile hesaplarının arasındaki farka bakıyor. Örnek vermek gerekirse, Esnaf ayda 1 milyon ciro yapmış ise ki bu belgelerinde ve yazar kasalarında belli oluyor. Banka hareketlerin de ise 2-3 milyon girdiler oluyor. Bunun izahı isteniyor. Bu izah konusu da esnafları sıkacak bir meseledir” ifadelerini kullandı.

“Bunun adı vergi kaçırmadır”

DSMMO Başkanı Şiyar Bozlan, Bu uygulamanın vergi kaçırmaya girdiğini hatırlatarak, “Bu aslında Vergi kaçırmaya giriyor. Vergilendirilmemiş her bir kazanç vergiden imtina edilmiş sayılır. Gelir idaresi de bu arada Türkiye’de bir ekonomik kriz var. Bütçenin gelir ve giderleri arasında bir fark var. Haliyle idarede de bu paraya ulaşmak istiyor. Bunun yaptırımları tabiî ki de var. Para cezası var. Hapis cezası ise başka bir konudur. Bilerek yaptığı tespit olur. Ondan sonra iş orada 3 yıla kadar cezaya gider. Ama ilk etapta vergi kaçakçılığı dediğimiz konu 3 katı kadar para cezası ile belgelendirilir. Bu arada hem malı alan, hem satan, hem belgeyi alan, hem belgeyi vermeyen kısımlarda da bu cezadan sorumludurlar. Tespit edilecek kısmı kolay olduğu için zaten şuan bir panik var. Maliye bakanlığı da bu konuda sürekli kendi resmi web sayfasında ve sosyal medya hesaplarında açıklama yapıyor. Gözetliyoruz, yapay zeka devrededir” şeklinde bilgilendirme ve uyarıları da bulunuyor” diye konuştu.

dsmmo-baskani-bozhan-3.jpg

İşletmelere ve vatandaşlara uyarı

Bozhan, tüketicilere ve işletmelere şu uyarılarda bulundu:

“Mali müşavirler olarak, sürekli müşterilerimizi uyarıyoruz. Maliye ve vergi konuları ciddi konular. Türkiye’de maliye ve vergi konusu önemli hale gelmeye devam edecek. Dolayısıyla mükellefler mali müşavirlerine danışmadan doğru bildikleri şeyleri yapmasınlar. En önemli konu bu. Mali müşavirler bu konulara hâkim. Dolayısıyla danışsınlar, öngörülerini, fikirlerini alsınlar. Yani bana bir şey olmaz diye mali müşavirlerden de saklanmış bu uygulamalar. Bu olgulardan meslektaşlarımızın haberleri yok. Normalde biz KDV Beyannamesi verirken aylık hâsılatlarımız KDV beyannamesinde görülür. Hatta bazen yazar kasadan yaptığımız satışlar ile KDV beyannamesindeki satışlar arasındaki farkı da görürler. Bu sefer maliye ne yapar? Banka hareketleriniz ile satışlarınız arasında bir bağ kuruyor. Aslında makul bir yaklaşım. Dediğimiz gibi ülkedeki ekonomik kriz, para ve enflasyon meselesi yani genel sorunun bir parçası ve çözümü olarak şuan buraya odaklanmışlar. Bu nedenle IBAN meselesi esnaflar arasında konuşuluyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.