VİDEO - Diyarbakır'da 18 yapının yıkıldığı mahallelinin moloz tepkisi; "Yaz geldi, tozdan dışarı çıkamıyoruz"

VİDEO - Diyarbakır'da 18 yapının yıkıldığı mahallelinin moloz tepkisi; "Yaz geldi, tozdan dışarı çıkamıyoruz"
Diyarbakır merkez Sur ilçesi Cevatpaşa Mahallesi’nde yıkılan 17 ağır hasarlı binanın yarattığı çevre kirliği, halkın sağlığını olumsuz etkiliyor. Muhtar Değer, yaz mevsiminde oluşabilecek hastalıklar öncesi molozların toplanması çağrısı yaptı.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesine bağlı Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Mehmet Değer, mahallelerindeki 17 ağır hasarlı yapıların zemin bölümüne kadar yıkılmasının çevre kirliliğine yol açtığını belirterek, ayrıca yıkılan yapıların oluşturduğu moloz yığınlarının toplanmamasından dolayı yağmur mazgallarının kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

mahalleliden-moloz-tepkisi-1.jpg

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depreminden dolayı mahallelerinde 18 hasarlı bina olduğunu anlatan Muhtar Değer, "Bunların 17’sinin yıkımı gerçekleştirildi. Hasarlı binaların yıkımı sırasında sokaklarımızda çok sayıda kilitli parke taşları çöktü, yağmur mazgalları hafriyatla doldu. Bazı sokaklarımız hafriyatla dolu. Onlarda geçilmez durumda" dedi.

Hasarlı binalar zemine kadar yıkıldı!

Sorunları çözmek için Sur Kaymakamlığı’na başvurduğunu kaydeden Değer, "Diyarbakır’ın birçok mahallesini gezdim. Ağır hasarlı binaların yıkıldığı mahalleleri gezdim. Bu konuyla ilgili defalarca kaymakamlığa da gittim. Onlara denetim için kontrol ekiplerinin göndermelerini istedim. Şuan yıkılan binalar zemin koduna getirilmiyor. Getirilmediği için çevre kirliliğine yol açıyor. Mahalle sakinleri de yıkılan binaların neden yüksek bırakıldığına dair şikâyetler alıyorum" diye konuştu.

mahalleliden-moloz-tepkisi-3.jpg

"Yıkılan binaların sıfır koda getirilmesi gerekirdi"

Yıkım firmasının işine kolay geleni yaptığını savunan Değer, "Normalde ekiplerin yıktıkları binaları sıfır koduna getirmeleri gerekirdi. Belki de yıkım firmasının işine de böyle yapmak geliyordur. Burada da bir denetimsizlik vardır. Yine ağır hasarlı binaların yıkımında zarar gören 2 evimiz oldu. Bu evin de mağduriyetleri giderilmemiş" şeklinde konuştu.

mahalleliden-moloz-tepkisi-2.jpg

Depremde hasar gören esnafların durumu ne olacak?

Depremden sonra yıkılan hasarlı binaların altındaki dükkânların durumu ile ilgili belirsizliğe de değinen Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Mehmet Değer, şunları söyledi:

"Bu esnaflarımıza yönelik neler yapılacağına yönelik ilgili kurumlardan bir açıklama yapılmadı. Esnaflar büyük mağduriyet yaşıyor. Kira parası alamıyorlar. Onlara kiralık dükkân bile verilmedi. Esnaflarımız bize akıbetlerine soruyorlar. Biz de onlara net bir cevap veremiyoruz. Çünkü esnaflarla alakalı bugüne kadar net bir açıklama yok. Sadece ağır hasarlı bir pasajda 13 esnaf vardı. Depremden bu yana bu esnaflarımızın mağduriyetlerinin giderilmesiyle ilgili bir açıklama yapılmadı. Büyük bir mağduriyet yaşanıyor. İlgili kurumlardan herhangi bir açıklama olmadığı için biz de esnaflarımıza bilgi veremiyoruz."

mahalleliden-moloz-tepkisi-4.jpg

"Mahalleye ilaçlama bekliyoruz"

Mahalle sakinlerinden ilaçlama konusunda yoğun şikayetler aldıklarına dikkat çeken Değer, "İlaçlama konusunda da vatandaşlardan şikayet dinliyoruz. Mahallemizde İlaçlama şuan tam anlamıyla yapılmıyor. Bir iki kez ilaçlama yapıldı ama bu da yeterli gelmedi. Bizim bulunduğumuz bölgede maalesef Dicle Nehrine ve Hevsel Bahçelerine yakın olduğundan dolayı aşırı derecede hem çöp sinekleri ve sivrisinekler var. İlaçlama konusunda geçtiğimiz günlerde Çevre Sağlık Daire Başkanı ile görüştük, inşallah önümüzdeki günlerde çalışmaları başlatacaklarını söylediler" ifadeleri kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.