VİDEO -Diyarbakır’da 5 bin 500 olan bakkal sayısı 2 bine düştü

VİDEO -Diyarbakır’da 5 bin 500 olan bakkal sayısı 2 bine düştü
Ülke genelinde olduğu gibi, Diyarbakır’da da mahalle bakkalı geleneği yerini zincir marketlere kaptırdı.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER-Ülke genelinde olduğu gibi, Diyarbakır’da da mahalle bakkalı geleneği yerini zincir marketlere kaptırdı. DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Şu an zincir marketlerin ciddi bir lobisi var. Diyarbakır’da 10 yıl önce kayıtlı bakkal sayısı 5 bin 500 civarında iken şu anda 2 binlere düşmüş durumda. Uluslar arası sermaye ile rekabet gücümüz yok” dedi.

Son dönemde süpermarket zincirlerinin ve e-ticaret uygulamalarının yayılması en çok mahalle esnafını etkiledi. Özellikle her sokakta bulunan bakkallar, eve teslim uygulamalarının gelişmesi ve temel tüketim ihtiyaç ürünlerinde artan fiyatlarla beraber zor günler yaşıyor. Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve zincir marketlerin sayısındaki artış, mahalle bakkalına olan ilgiyi de yok etme aşamasına getirdi. Diyarbakır’da sadece alışveriş yapılan bir mekândan ziyade bir kültürü ifade eden mahalle bakkalları zamlar ve artan maliyetler nedeniyle tek, tek kapanıyor.

İnsanlar market alışverişi yapmaktan yana

Elinden geldiğince mahalle bakkalından alışveriş yapmaya çalıştığını belirten Hasan Çetiner, “Öncelikli tercihimiz mahalle bakkalları olmalı. Marketlerde zaten fiyatlar çok yüksek. İnsanların alım gücü çok zorlaştı. Toplum içinde yaşanan bu durum gözle görülür bir hal almış durumda. Ülkenin ekonomisi kötü durumda, mahalle bakkalının durumu iyi değil. Toplum artık marketlere yönelmiş durumda. Fiyat olarak kıyaslama yaptığımızda bile market fiyatları bakkal fiyatlarının çok üstünde, ama buna rağmen insanlar market alışverişini tercih ediyor” dedi.

Bakkallar kapanıyor

Süper marketlerin yaptığı indirimlerden dolayı günlük ihtiyaçlarını marketlerden yaptığı alışverişlerle karşıladığını ifade eden Welat, “Ülkenin geldiği durum ortada Bütün bakkallar kapanıyor. Bizim mahallemizdeki bakkal da kapatmak zorunda kaldı. Artık mahalle bakkalı diye bir şey kalmadı” dedi.

Esnaflık kalmadı

Temel tüketim ürün fiyatlarındaki artıştan şikayetini dile getiren bir vatandaş, “Biz artık geçinemiyoruz. Bu ülkede ucuzluk yok, insanlar artık çok zor bir süreç geçiriyor.

Yaşanan fiyat artışlarından dolayı marketleri tercih ettiğini söyleyen Mehmet Akgün, “Her yerde pahallık var. Mahalle arasındaki esnaflık kalmadı” dedi.

Marketler artık bizi bitirdi

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde 40 yıldır bakkal işleten Zeki Elaltunbay, “Artık iş yapamıyoruz ekmeğe muhtaç olmuşuz. Marketler bizi bitirdi. Akşama kadar çalışıyoruz, kirayı karşılayamıyoruz. Geçim artık bizim için çok zor. Kime veresiye versek alamıyoruz. Kimsede para yok. Artık küçük esnaf bitti. İnanın bir senedir borcunu vermeyen insanlar var. İnsanlar artık borcunu kapatamıyor. Bizim işimiz çok zor, marketler iş yapmamızı engelliyor” dedi.

Ortada haksız bir rekabet var

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ise, zincir marketlerden dolayı bakkalların ayakta kalması için mücadele ettiklerini söyledi. Ebedinoğlu, “Maalesef uluslararası sermayelere gücümüz yetmedi. Şu anda zincir marketlerin ciddi bir lobisi var. Diyarbakır’da 10 yıl önce kayıtlı bakkal sayısı 5 bin 500 civarında iken şu anda 2 binlere düşmüş durumda. Ortada haksız bir rekabet var. Şu anda biz hükümete bir baskı kurmaya çalışıyoruz. Perakende yasasının çıkması için çalışıyoruz. Perakende yasası çıkması halinde mutlaka haksız rekabet ortadan kalkacaktır. Bölgeye hiçbir yatırımı olmayan market zincirleri aratarak devam ediyor. Bir an önce bakkal esnafına sahip çıkılması lazım” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum