VİDEO - Diyarbakır’da Ahmedê Xanî, Feqiyê Teyran etkinliği

VİDEO - Diyarbakır’da Ahmedê Xanî, Feqiyê Teyran etkinliği
Diyarbakır’da 3 Kürt büyüğü için yapılacak etkinliğin tanıtım toplantısında konuşan Kültür Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Normalin ta kendisi olan bu etkinlikler 20 yıl önce hayaldi. Büyük medeni cesaret ile bugünlere geldik” dedi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 3 Kürt büyüğü için yapılacak etkinliğin tanıtım toplantısında konuşan Kültür Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Normalin ta kendisi olan bu etkinlikler 20 yıl önce hayaldi. Büyük medeni cesaret ile bugünlere geldik” dedi. Katılımcılardan bazılarının q ve x harflerini telaffuz edememesi dikkat çekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Diyarbakır’da Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ile Mela Ehmedê Cizirî, Feqiyê Teyran ve Ahmedê Xanî adına düzenlediği “Doğu’nun Kanatları” adlı etkinlik başladı. Tanıtım toplantısı Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya Türk Tarih Kurumu Başkanı Birol Çetin, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç, TRT Kurdi Koordinatörü Kemal Gümüş ile Kütüphane ve Yayınlar Genel Müdürü Ali Odabaş katıldı.

etkinlik-tigris.jpgX, Q telaffuzu sıkıntı oldu

Toplantıya katılanlardan sadece TRT Kurdi Koordinatörü Kemal Gümüş ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, x ve q harfini doğru telaffuz edebildi. Diğer katılımcılar Kürtçe telaffuzda zorluk yaşadıkları için Feqiyê Teyran’a Fekiye Teyran, Ahmedê Xanî’ye de Ahmede Hani dedi.

‘Yeni ve önemli bir başlangıç’

Etkinliğin tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, yeni ve önemli bir etkinlik ile yolculuğa başladıklarını,  belirterek, “Programında, Anadolu medeniyet ve irfanına yön veren zirve şahsiyetleri yarınlara taşımak istiyoruz. Yeni ve önemli bir başlangıçlardan biri olarak değerlendiriyoruz. Büyük şahsiyetlerin düşünce, fikir ve duygularını başta insanlarımız olmak üzere tüm insanlık için gün yüzüne çıkarmak istiyoruz” dedi.

etkinlik-tigris1.jpg

‘20 yıl önce hayaldi’

Ahmedê Xanî, Mela Ahmedê Cezîrî ve Ahmedê Xanî, hakkında bilgi veren Demircan, Kürtçe eser yazan 3 şahsiyetin önemine işaret etti. Demircan, geçmiş yıllarda yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Hayatın normali olan bu etkinlikler ülkemizin şahit olduğu sesiz dönüşümün tezahürüdür. Kürtçenin önündeki bütün engelleri kaldıran bu sesiz devrimin bir parçası olmak bizi gururlandırıyor. Programımızda hem Türkçe hem Kürtçe tebliğler dinleyeceğiz. Normalin ta kendisi olan bu etkinlikler 20 yıl önce hayaldi. Büyük medeni cesaret ile bugünlere geldik. Hak ve hakikat için birlikte kanat çırpacağız. Bakanlığımızın Kürtçe etkinlikler için bugünlere kolay gelmedik” dedi.

etkinlik-tigris2.jpg

Yeni Kürtçe kitaplar

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Münir Karaloğlu da programın önemine işaret etti. Programın 2 gün süreceğini belirten Karaloğlu, “Diyarbakır’da 2 gün sürecek olan program ile medeniyetimizin büyük inşacılarını, 3 büyük şahsiyeti Diyarbakır’dan insanlığın dikkatine sunmuş olacağız. Bu şahsiyetleri sanatsal, kültürel etkinliklerle anmış olacağız. Bakanlığımız ile yapacağımız protokol ile yeni Kürtçe kitapların basılmasını ve bunların okullar dahil yaygın bir şekilde insanlara ulaşmasını sağlayacağız” diye konuştu.

“Doğunun Kanatları” etkinliğinin ilk programı 28 Nisan’da Dicle Üniversitesi’ndeki “Doğunun Üç Yıldızı” başlıkla panel ile başlayacak ve 3 oturum panel yapılacak. Panelde sunulan Kürtçe ve Türkçe tebliğler kitaplaştırılacak. 30 Nisan’da ise Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde Feqiyê Teyran’ın eserlerinde yer alan olaylar ve kahramanları konu alan Sanatçı Hüseyin Ünlü’nün resim sergisi açılacak.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum