VİDEO - Diyarbakır’da 'Ekonomi ve Hukuk buluşması' gerçekleşti

VİDEO - Diyarbakır’da 'Ekonomi ve Hukuk buluşması' gerçekleşti
Daha İyi Yargı Derneği’nin organize ettiği ‘A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışması kapsamında düzenlenen “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları'nın 13’üncüsü Diyarbakır’da gerçekleşti.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Daha İyi Yargı Derneği’nin hazırladığı “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu iş ve hukuk dünyasına anlatmak için “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” başlattı. “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları”nın 13’üncü etkinliği Diyarbakır'da bulunan Divan Otel'de gerçekleşti.

Etkinlikte, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, ve DOGÜNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç’ın açılış konuşmalarının ardından, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Fatih Özatay “istikrarlı büyüme ve kalkınma için gereken yapısal reformlar”ı, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün de “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu anlattı.

panel4.jpg

Ülke olarak yeni bir anayasa tartışılmalı

Etkinliğin açılış konuşmasında söz alan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bu tarz buluşmaların önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Türkiye’de yargı ve ekonomi maalesef çok fazla konuşulmak istenmeyen bir sorun. Dünya örnekleri bizim bu konuları çok fazla konuşmamız gerektiğini gösteriyor. Umarım ki bu çalışmaların hem ekonomiye hem de yargıya katkısı olur. Maalesef 1980 darbesinden buyana tüm iktidarlar, ülkeyi yönetirken sürekli önümüze yeni bir yargı paketi, reformu veya yeni bir demokrasi paketi ve açılım paketi adı altında sürekli bazı değişimlerle ülkemiz yol almaya çalışıyor. Temel sıkıntıyı görmemiz gerekiyor halen darbe yasasıyla yönetiliyor almamızdır. Ülkenin ilk tartışması gerek konu yeni bir anayasa olmalıdır. Bugün Irak ülkesinin anayasası en demokratik anayasa olarak bilinir ama uygulamada büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Sadece anayasayı yazarak bu iş çözülmüyor. Bundan dolayı anayasa değişikliği sağlam adımlarla yapılmalıdır.”

panel.jpg

Bu kent 40 yıl OHAL ile yönetildi

Diyarbakır’ın demokrasi ve hukuk bağlantısı en iyi bilen bir kent olduğunu söyleyen Kaya, “Bu kentte hukuk uzun yıllar askıya alındı ve 40 yıldan fazla OHAL ile yönetildi. Hukukun askıya alındığı dönemlerde en büyük zarar ekonomiye vuruluyor. Bu bölge insanı ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşadı. Olağan üstü halin bitmesiyle birlikte bugün Diyarbakır’da önemli bir yatırım iklimi var. Sanayi alt yapısı altsında önemli bir mesafe kat etti. Yatırımcılara baktığımız zaman, yatırımcıların neredeyse yüzde 99’u bölge insanı olduğunu görüyoruz. Siz burada siz hukukun üstünlüğünü sağlarsanız bu bölgenin dinamikleri gerekli yatırımları yapacaktır. Bu kent gerçekten son dönemde ekonomik anlamda önemli adımlar atıyor” dedi.

panel1.jpg

Ekonominin çözümü hukuk ve demokrasiden geçer

DTSO Başkanı Mehmet Kaya’dan sonra söz alan DOGÜNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç, bölge ekonomisi için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Özkılıç, “Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadının güçlenmesi, dijital ve toplumsal dönüşüm olarak 3 vizyonumuz doğrultusunda, yol alarak çalışıyoruz. Kalkınmanın yolunu güçlendirmeye çalışıyoruz. Geçlere yönelik projeleri destekliyoruz. Ekonomik sıkıntıların giderilmesinin en önemli yolu hukuk ve güçlü bir demokrasiden geçer. Ekonomi ve yargıda sorunları kalıcı bir şekilde çözülmesi gereklidir. Bu konuda zamanında ve doğru bir şekilde adım atılması gereklidir” dedi.

panel3.jpg

DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve DOGÜNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç’ın açılış konuşmalarının ardından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Fatih Özatay “istikrarlı büyüme ve kalkınma için gereken yapısal reformlar”ı, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün de “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu anlatımıyla etkinliğin paneli yapıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.