VİDEO - Diyarbakır'da ev fiyatları uçtu!

VİDEO - Diyarbakır'da ev fiyatları uçtu!
Maliyetlerin artması, Diyarbakır’da son bir yılda ev fiyatlarını 3 milyon liraya çıkardı. Zamlar durdurulmazsa, fiyatlar 5 milyon lirayı geçecek, maaşlı çalışanlar için ev almak hayal olacak.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır ekonomisinin bel kemiği inşaat sektörü zor günler yaşıyor. Çimento, demir, cam gibi kalemlerde maliyetlerin artması, daire fiyatlarını adeta uçurdu. Diyarbakır Dicle kent – 75’inci Yol bölgesinde yeni inşa edilen bir dairenin fiyatı şuan 3 milyon. Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Müteahhitler Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, zamlar durdurulmazsa, inşaat sektörünün felakete sürükleneceği, ev fiyatlarının Diyarbakır’da 5 milyon lirayı geçeceğini söyledi. Elaldı, kiraların ise iki asgari ücret seviyesine çıkmasından endişe ettiklerini söyledi.  

elaldi-tigris1.jpg

Diyarbakır Müteahhitler Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı

Maliyetler 3 kat arttı

Diyarbakır’da Yap-Sat sektöründe 300 firmanın bulunduğuna dikkat çeken Elaldı, “İnşaata başlarken yapılan 25 milyonluk yatırımın maliyeti, 75 milyona yükseldi. Maliyet 25 milyonken satış yapılan fiyatlar şuan müteahhidi kurtarmıyor. Maliyetler düşmediği için bu sektörü ciddi sıkıntılar bekliyor” dedi.

Zarar değil, batma

Diyarbakır’da kamuya iş yapan binin üzerinde taahhüt firması da zor durumda. Maliyetler arttığı için 2020-2021 döneminde alınan işler yapılamıyor. Bütün girdilerin yüzde 300 zamlandığına dikkat çeken DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, “100 milyonluk iş alan bir müteahhit kar edeceğim diye düşünürken, şuan bu iş ona 300 milyona mal oluyor. Bu zarar değil, batmadır” dedi.

elaldi-tigris2.jpg

‘200 milyarlık teminat yanacak’

İnşaat sezonu başlamasına rağmen, kamu müteahhitlerinin şantiye kuramadığına dikkat çeken Aziz Elaldı, şunları söyledi:

“İnsanlar artık teminatlarını yakacak. Devletin yapılması gereken işleri yapılmayacak. Krediler batık duruma girecek. Durum böyle devam ederse, 200 milyarın üzerinde teminat batar.”

Kamuya iş yapan müteahhitlerin batmaması için Tasfiye Yasası ile fiyat farkı ödemelerinin yapılması için görüşmeler yaptıklarını belirten Elaldı, “Derdimizi anlattık. Önümüzdeki günlerde Tasfiye ya da fiyat farkı ile ilgili bir düzenleme bekliyoruz. Ama ne çıkar bilmiyoruz. Bizim talebimiz yüzde 20-25’i yapılmış ya da başlamamış işlere tasfiye hakkının verilmesi. 1 Ocak 2022’den başlamak üzere yeni bir fiyat farkı düzenlemesinin yapılmasını bekliyoruz.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum