VİDEO - Diyarbakır’daki bu tarihi bina Cumhuriyetle yaşıt

Bir dönem Borsa, Darphane ve Devlet erkânı hizmet binası olarak kullanılan binada uzun yıllardır hizmet veren Balıkçılar başı postanesi taşınıyor.

Haber: Sait BAYRAM

Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Postanenin Yenikapı sokaktaki bir mekânda hizmete devam edeceği öğrenilirken, tarihi binanın akıbeti ise merak konusu oldu. 118 yıllık tarihi binanın şahıslara ihale edileceği iddia edilirken, yapının müze olarak turizme kazandırılması talep edildi.

ptt.jpg

Diyarbakır’ın ilk borsası, ilk Darphane ve Devlet Erkanı Hizmet binası olarak kullanılan 100 yıllık tarihi binada hizmet veren Balıkçılar başı Postanesi taşınıyor. Postanenin, aynı sokaktaki yeni bir binaya taşınmasıyla birlikte tarihi yapının ne olacağı merak konusu oldu. Tarihi binanın şahıslara satılacağı iddia edilirken, çevre sakinleri, tarihi binanın turizme kazandırılması gerektiği konusunda ısrar ediyor.

Diyarbakır’ın ilk postane binası

Diyarbakır’ın ilk postane binası olan Balıkçılarbaşı postanesi, yıllardır hizmet verdiği tarihi evinden taşınıyor. Cumhuriyet döneminde inşa edilen bina, birçok amaçla kullanıldı. Bir dönem Borsa binası, Darphane ve Devlet erkânı hizmet binası olarak hizmet veren bina Diyarbakır’ın ilk postanesi olarak yıllardır varlığını devam ettiriyordu. Sur’daki çatışmalara ve depreme rağmen halen ayakta kalan tarihi mekân, yılların etkisiyle bir miktar yordun düştü ve bakımsız halde.

ptt3.jpg

2 daireli lojman tarihi dokuya zarar verdi

Diyarbakır’ın ilk postane binası olan Balıkçılarbaşı postanesi üzerine inşa edilen 2 daireli lojman, tarihi dokuya zarar verdi. Üst kata yapılan lojman daireleri için bir dönem yıkım kararı çıkmasına rağmen yıkım işlemleri hala yapılmadı. Postanenin iç kısımlarında da yaklaşık 25 yıl önce yapılan çalışmalar sebebiyle büyük bir tahribat mevcut. Binanın iç kısmında bulşunan siyah bazalt taşların üzerine çekilen beyaz sıvalar ise tarihi dokuda görüntü bozukluğuna neden oluyor.

“Tarihi bina turizme kazandırılmalı”

Çevre sakinleri, Cumhuriyet döneminde yapılan, Diyarbakır ve Türkiye tarihine şahitlik eden yapının hak ettiği gibi değer görmesi ve işlevini kaybetmemesi gerektiğini dile getirerek, yapının onarılarak kentin turizmine kazandırılmasını talep etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.