VİDEO - Diyarbakır'ın amele pazarında işsiz sayısı arttı, işler azaldı, yövmiye düştü

VİDEO - Diyarbakır'ın amele pazarında işsiz sayısı arttı, işler azaldı, yövmiye düştü
Diyarbakır'da 50 yıldan fazla bir süredir işsizlerin umut kapısı olan amele pazarı da artık umut vermiyor. Sabah 06.00'da burada toplanan işsizler, akşam karanlık çökünceye kadar iş bekliyor.

Haber: Sait BAYRAM

Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - İşsizliğin artması nedeniyle amele pazarında iş bekleyenlerin sayısı artınca pazardaki işler azaldı, yövmiyeler düştü.

Ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz, Diyarbakır'daki amele pazarını da olumsuz etkiledi. Diyarbakır'da, işsizlerin uğrak yeri olan Bağlar İlçesi Dörtyol mevkiindeki amale pazarına sabah erken saatlerde gelen genç, orta yaş ve bazen de yaşlı vatandaşlar, kamyonet veya başka araçlarla inşaat, nakliye, tadilat ve kazı gibi işlerde çalıştırılmak üzere gündelik işlere giderek, aile bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyor. Kimi vatandaşlar da çekçek arabalarıyla gelerek yük çıkmasını bekliyor. Amele pazarına gelen işçi sayısı, her geçen gün artıyor. Bu da hem ülkenin hem de Diyarbakır'ın içinde bulunduğu ekonomik çözümsüzlüğün fotoğrafı olarak orta yerde duruyor.

amele-pazari-1.jpeg

Pazardaki işçi sayısı arttı

Son yıllarda artan işsizlik nedeniyle pazardaki işçi sayısı iki kat artmış durumda. İsimlerini vermek istemeyen gündelikçi işçiler, "Birkaç yıl önce 50-60 kişi gelirdi, şimdi ise bazı günler 250 kişinin geldiği oluyor. İşçi sayısı artında yövmiyelerde de düşüş oluyor. İş sahibi en düşük yevmiyeye çalışacak işçileri seçip götürüyor. Yani ekonomik kriz yükseldikçe işçi sayısı artıyor, işçi sayısı arttıkça da aldığımız yövmiyeler daha azalıyor" dedi.

amele-pazari-2.jpeg

"Düşük yövmiye ile çalışmak zorunda kalıyoruz"

İşçi sayısının artmasıyla düşük yevmiyelerle çalışmaya giden işçiler, "Mecburuz. bazen gün boyu 50 liralık yövmiye alıyoruz, bazen de hiç para kazanmadan evimize gitmek zorunda kalıyoruz. Çok düşük, durumumuz çok kötü. Hayat çok pahalı ve bizim yapacak başka işimiz yok. Bir mesleğimiz yok. Evimize ekmek parası götürdüğümüz gün kendimizi mutlu hissediyoruz. Ekmek parası işte ne yapalım mecburen çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

amele-pazari-3.jpeg

"Çok zam gelmesin, halk biraz ekmek yiyebilsin"

12 yaşından beri hamallık yapan Veysi Akdeniz, gündelik işlere gittikleri zaman keyifli olduklarını belirterek, "İş varsa mutluyuz, yoksa keyfimiz yok. 10 gün önce işe gittim, 3 gün iş yaptım. Ayı çıkaramıyoruz, sürekli borç altındayım. Una zam geldi. Unu alamadan geri döndüm. Şimdi büyük torbası 650 lira alamıyoruz artık. Ölene kadar borç altındayız. Eskiden işe gider bir torba un alırdık, evi geçindirirdik. 2006'ya kadar iyiydi. Sonrası zam geldi işte.

amelee-pazari-sikayetci.jpeg

Şimdi 3 gün çalışsam ancak bir torba un alabiliyorum. Bir ayda taş çatlasın 7 gün çalışıyorum. İŞ-KUR'a gidiyorum, uzun ve günlerce süren kuyruk nedeniyle sıra gelmiyor. Çok zam gelmesin, halk biraz ekmek yiyebilsin. Eve ben bir şey götüremiyorum. Burada iş bekleyen tüm işçiler aynı durumda bulunuyor" şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum