VİDEO-Diyarbakır’ın en ekolojik binası ve sarmaşığının öyküsü

VİDEO-Diyarbakır’ın en ekolojik binası ve sarmaşığının öyküsü
Diyarbakır Sur içinde altı katlı binanın bir cephesini tümüyle kaplayan sarmaşıklar görenlerin ilgisini çekiyor.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER-Diyarbakır Sur içinde altı katlı binanın bir cephesini tümüyle kaplayan sarmaşıklar görenlerin ilgisini çekiyor. Diyarbakır’ın en ekolojik binası budur dedirten sarmaşığın öyküsünü Hewş Cafe’yi işleten Bahoz Damlayıcı Tigris Haber’e anlattı

Bir duvarı Hewş Cafe’nin avlusuna duvar olan ve binanın bir cephesini çatı katına kadar kaplamış durumda yaklaşık kırk yıllık bir geçmişe sahip olan sarmaşığı görenlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Hewş Cafeyi işleten Bahoz Damlayıcı, 2019’da tarihi bir konak olan bu mekânı kiraladıklarında her tarafın çöplük içinde olduğunu, ortalığı temizledikten sonra ekili sarmaşığın kurumak üzere olduğunu görüyor. Sarmaşın kalın gövdesi ve kurumuş olan dallarını inceledikten sonra, mevsim bahar olmasına rağmen ‘neden dalları yeşillenmemiş’ diye bakarken, birkaç dalın uçlarında küçük yeşil yaprakların açtığını görüyor. Ve sarmaşığın tamamen kurumadığını anlıyor.

ekolojik-bina-4.jpg

Hewş Cafe’yi işleten Bahoz Damlayıcı; “Birkaç yerde yeşillenmiş dalların olduğunu görünce, yaşamaya devam eden bir şeyler var. Tüm ilgisizliğe ve bakımsızlığına rağmen, kurumamak için hala direniyor” Diye düşündüğünü söyleyen Damlayıcı, “Sonra bakımını yapmaya başladım. Sürekli suladım. Dibine yumurta kabukları koydum. Bir süre sonra canlanmaya başladı. İlgiyi karşılıksız bırakmadı. Her sene daha gür olarak yeşillenmeye başladı. Bu sene de gördüğünüz gibi artık tutulamaz hale geldi. Altı katlı binayı çatı katına kadar sardı. Sarmaşıklar, özellikle kuşlar için bir yuva oldu. Beton duvarlar ekolojik bir görünüm kazandı. Hem buraya gelenlerin hem de dışarıdan insanların büyük ilgisini çekti. Diyarbakır’da evlerin, siteleri bahçelerinde de sarmaşıklar var ama hiçbiri böyle bir görselliğe sahip değil.”dedi.

Çiçekleri kurutarak tablolar yapan Bahoz Damlayıcı; çevreden sarmaşın yaşını araştırdığını, mahalle yaşlılarının en az 35-40 yaşında olduğunu söylediklerini ifade ediyor. Damlayıcı, Diyarbakır’da başka yerde rastlayamayacağımız, kendi içinde bir ekolojik yaşamın olduğu sarmaşığın öyküsünü böyle anlatıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum