VİDEO - Diyarbakırlı dağcı Ağrı zirvesinde dünya rekoru kırdı

VİDEO - Diyarbakırlı dağcı Ağrı zirvesinde dünya rekoru kırdı
Diyarbakırlı Dağcı Erdek Cennet 81 ilin 81 zirvesine ulaşmak için başlattığı tırmanışların 7’incisini Ağrı Dağı’na yaptı. Ağrı Dağı zirvesine 3 günde ulaşan solo alpinist Erdek Cennet, zirvede 3 gün 2 gece konaklayarak dünya rekoru kırdı.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Ağrı’nın zirvesinde 3 gün 2 gece konaklayan dağcı Cennet, karşılaştığı muhteşem manzarayı şöyle betimledi:  “Türkiye’nin en yüksek zirvesi ve çatısı olan Ağrı Dağı 5.137 metre irtifası olan sönmüş bir volkanik dağda 3 gün ve 2 gece yaşamak, usulca güneşin doğuşunda ve batışındaki renk armonisini izlemek ufuk çizgisinden dünyayı izlemek, bulutları izleyip içinde kaybolmak ve o bulutları içine çekmenin verdiği mutluluk ve hazzı kelimelerle tarif etmek imkansız. Küçük Ağrı Dağı’nı saran ve etrafında dönen bulutların muhteşem bir görünüşü ve örtü buzulunda zirvenin güneyinde çadırda olmak, yıldızları izlemek ve bunları hissederek görerek yaşamak çok güzel.”

“Anadolu Parsı” ünvanı için 81 ilde 81 zirve için tırmanışa başlayan ve ilk tırmanışını Artos dağı’na yapan Diyarbakırlı dağcı, Erdek Cennet, 3 günde Ağrı Dağı’na tırmandı. Ağrı Dağı’nda 3 gün 2 gece konaklayan dağcı Erdek Cennet bir rekora imza attı.

7’inci tırmanışını Ağrı Dağı’na yapan Diyarbakırlı Dağcı Erdek Cennet, Ağrı zirvesine tırmanışında yaşadığı nefes kesen anları Tigris Haber’e değerlendirdi.

dagci.jpg

Ağrı’nın zirvesinde 3 günlük kampla rekor kırdı

“Anadolu Parsı” ünvanı için solo tırmanışlarını sürdüren alpinist Erdek Cennet, Büyük Ağrı’ya tırmanışına ilişkin şunları söyledi: “81 il 81 zirve solo tırmanış Anadolu parsı ünvanı projemin 7. ili Ağrı 7. zirvem 5.137 metre ile Ağrı dağı zirvesinde 3 gün 2 gece kalarak başarılı bir şekilde gerçekleştirdim. Yaptığım araştırmalara ve çevremdeki dağcı arkadaşlarımdan öğrendiğime göre Ağrı dağı tarihinde hiçbir solo alpinist Ağrı dağının zirvesi olan 5.137 metrede 3 gün kamp kurup kalmamıştır. Bu tırmanışım ile Ağrı dağı zirvesinde 3 gün ve 2 gece yüzde 11 olan oksijen miktarında kalan ilk solo alpinist olarak büyük bir başarı elde ettim. 30,07.2020 ile 05 08.2020 tarihleri arasında Çevirme köyünden 40 kiloluk kamp yükü ile solo olarak Ağrı dağı zirvesine ulaştım ve 3 gün 2 gece zirvede kamp kurdum. Ardından 1 günde zirveden çevirme köyüne kamp yükü ile indim ve oradan da araçla Doğubayazıt ilçesine giderek zirve etkinliğimi tamamladım.  Etkinliğim boyunca birikmiş çöplerimi de indirip doğaya olan saygımı korudum.  Ağrı dağı tarihinde Solo alpinist olarak benim dışımda hiçbir solo alpinist Ağrı dağının zirvesinde 3 gün kalıp zirvede kamp kurup kalmamıştır, bu bir rekordur.”

erde.jpg

5 bin 137 metrede oksijen miktarı yüzde 11

Ağrı’nın zirvesine tırmanırken yaşadığı deneyimleri aktaran alpinist Cennet, şunları ifade etti: “Yaşam alanlarımızda havadaki oksijen miktarı genelde yüzde 21’dir. 5000 metrede  (16404 fit) yani ağrı dağında 5.137 metre irtifada ve extrem kategorisinde bulunan oksijen miktarı yüzde 11’dir. 3 gün 2 gece boyunca yüzde 11 oksijenli hava soluyarak geçirdim. Deniz seviyesinde atmosfer basıncı 760 mm/hg iken aşırı sınıflamasında bulunan Ağrı dağının zirvesinde atmosfer basıncı 400 mm/hg’ye düşmektedir. Kısmi oksijen basıncı ise şehirde 159 mm/hg iken Ağrı dağının zirvesinde bu basınç ortalama 90 mm/hg değerlerine düşmekte olup uzun yıllar boyunca yüksek irtifadaki zirvelere çıkan solo alpinist olduğum için oksijen konusunda ciddi bir sıkıntı yaşamadım ama sadece hareket kabiliyetinde biraz yavaşlama olmuştur. Kanımda bulunan oksijen miktarı normalde 95 %Sp02 iken yüksek irtifada yürüyüş esnasında yorulduğum zaman oksimetre ile yaptığım ölçümlerde 30%Sp02 ya düşüyordu.  Kalbimin kanı damarlara pompalama hızı normalde 7 PI% iken zirvede 2 PI% ye düşüyordu. Ayrıca dijital anonometre kullanarak rüzgarın hızı, hava sıcaklığını ve havadaki nem oranlarını ölçebiliyordum. Altimetre kullanarak yükseklik, borometrik basınç ve hava durumunu takip edebiliyordum. Kalp atış hızım, vücudumun stres oranını, uyuduğum ve hareket halinde olduğum süreleri, harcadığım kalorileri ve vücudumdaki su oranı değerlerini takip etmeye çalıştım.”

erdek.jpg

Ağrı’nın zirvesine tırmanırken…

Ağrı’ya tırmanışına ilişkin yaşadığı deneyimleri aktarmayı sürdüren alpinist Cennet, tırmanış sırasında karşılaştığı zorlukları aşmak için uyguladığı yöntemlere ilişkin şunları paylaştı: “Ben 80 kiloyum ve 25 km. yürüdüğümde her adımım 75 cm olursa bu toplamda 33.000 adıma denk gelir. Toplamda ayaklarıma yüklenen ağırlık 2.640 ton ve her bir ayağa 1.320 tonluk ağırlık binmektedir.  Her adımda kullandığımız batonlara 5 kg’lık yük transferi yapıldığını düşünürsek, 165.000 kg’lık bir yük (165 ton) bacaklardan kol ve omuza transfer edilmiş olur. Bu da bacak adalelerinizde büyük rahatlama yaratır. O nedenle de mutlaka antişoklu baton kullanılmasını tavsiye ediyorum. Antişoklu Baton: 33.000 adımda  / 5 kg’lık yükü alır ise bu toplamda 160 ton yükü ayaklarımızdan alır. İnişlerde de batonların bacaklar üzerinde ki basıncını % 25 oranında azaltır. Dağda çadırımızın polleri kırılır, çadırımız yırtılır veya batonlarımıza yüksek eğimlerde yüklendiğimiz zaman baton kırılır.  Ben bu sorunların çözümünü buldum. Çevirme köyünden zirveye ortalama 20 km’lik mesafe vardır. Çevirme köyünden 3200 irtifadaki kamp alanına 10 km. 3200 kampından 4200 irtifadaki kamp alanına 5 km 4200 irtifadaki kamp alanından zirveye 5 km mesafe vardır. Bu süreçte ortalama olarak 4000 kcal kalori yaktım ve ortalama olarak attığım adım sayısı 66.800 civarındadır.”

‘Ağrı’nın zirvesinde bulutları içine çekmenin verdiği hazzı kelimelerle tarif etmek imkansız’

Ağrı’nın zirvesinde 3 gün 2 gece konaklayan dağcı Cennet, karşılaştığı muhteşem manzaraya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin en yüksek zirvesi ve çatısı olan Ağrı Dağı 5.137 metre irtifası olan sönmüş bir volkanik dağda 3 gün ve 2 gece yaşamak, usulca güneşin doğuşunda ve batışındaki renk armonisini izlemek ufuk çizgisinden dünyayı izlemek, bulutları izleyip içinde kaybolmak ve o bulutları içine çekmenin verdiği mutluluk ve hazzı kelimelerle tarif etmek imkansız. Küçük Ağrı Dağı’nı saran ve etrafında dönen bulutların muhteşem bir görünüşü ve örtü buzulunda zirvenin güneyinde çadırda olmak, yıldızları izlemek ve bunları hissederek görerek yaşamak çok güzel.

Diyorlar ki, güneş bulutun kalbini kırdığı içindir ki, yağmur yağdırır. Yağmur yağarken bulutların üzerinde olmak her bir yeri kaplayan her şekle bürünen derin ve güzel bulutlar, yakın ama dokunulmaz ve zirvesi gözükmeyen dağlar gibi çöktü omuzlarımın üzerine usulca yavaş yavaş ve gönlümün en anlamlı satırları oluverdiler. Nefes diye bulutları içime çektim bulutun tadını hissetim tarif edilemez sadece yaşanır.”

erdek-cennet.jpg

Anadolu Parsı Zirvelerde rekora koşuyor

81 İlde 81 zirveye solo tırmanış gerçekleştirmek için ilk tırmanışını 15/06/2019 tarihinde Artos Dağı’na yapan Türk Dağcılık spor tarihinde bir ilkİ başarmak için yola çıktı.

”Anadolu Parsı” Ünvanı Projesi için başlattığı tırmanışlarının 7’incisini Ağrı Dağı zirvesine yapan solo alpinist Erdek Cennet, projenin amacını şöyle belirtti: “Türkiye Cumhuriyeti Devletimizde bulunan 81 ilimizdeki en yüksek rakımdaki zirvelerine solo tırmanışlar yaparak bu il ve zirvelerimizi yerli ve yabancı turistler ile Dağ, Kırsal ve Ekoloji turizmine turizme kazandırıp sporun ana duygusu olan doğa ile iç içe sağlıklı yaşam, birliktelik, dostluk ve kardeşlik duygularını en üst seviyeye çıkartarak katkı sağlamaktır. Dünya yüksek irtifa dağcılığındaki en zorlu ve en prestijli işlerden birisi; Himalaya sıradağları üzerinde, 14 adet 8000 metre irtifada dağlar vardır, 14 zirveyi tamamlayan dağcılara ‘Koleksiyoner’ unvanı veriliyor.  Eski Sovyetler Birliği topraklarındaki 7000 metreden yüksek olan 5 tane dağa tırmanan dağcılara “Kar Leoparı” unvanı veriliyor. Bu tırmanışlara atfen verilen çok prestijli olan bu unvanları almak, birçok uluslararası dağcının hedefidir. Türkiye’de bir ilk olan 81 ilde 81 zirveye solo tırmanış projesini başarılı bir şekilde gerçekleştirecek olan dağcılara ANADOLU PARSI unvanı verilecek, Türkiye de bir ilke imza atmış olup bu proje ile ekonomik, sosyal ve dağcılık turizmi açısından prestijimiz zirvelere taşınacaktır.”      

erdek-001.jpg                                                                                                    

Dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi için zirveden zirveye koşuyor

Projenin önemine değinen alpinist Cennet, “İnsanlar arasındaki iletişimsizliğin çözülmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi, insanların daha sosyal, huzurlu ve daha sağlıklı bir yaşama kavuşması yönünde farkındalık yaratacaktır, Dağcılık ve özellikle yüksek irtifa dağcılığı bu projenin gerçekleşmesi açısından en uygun spor dalı olmasından dolayı çok önemlidir” diye belirtti.

Dağcılık sporunun hedefledikleri

Proje kapsamında öncelikle illerdeki en yüksek zirvelere tırmanışın hedeflendiğini ifade eden Dağcı Cennet, çeşitli sebeplerle tırmanış gerçekleşmediği durumda ise alternatif zirvelere tırmanışı  programına  aldığını ifade etti.

Solo alpinist Cennet, projenin hedeflerine ilişkin olarak ise şunları paylaştı: “Dağcılığın insanlara verdiği özgüven ve sağlıklı yaşam konularında farkındalık oluşturmak,

Dağcılık ve Doğa sporlarının gelişimine katkı sağlamak,

Dağcılık, Kırsal Eko turizmin yaygınlaşmasını sağlamak,

Dağcılık sporunun vermiş olduğu Dikkat, konsantrasyon,  huzur, girişimci ve sağlıklı bir neslin yetişmesini sağlamak.

İnsanlar arasındaki sevgi, saygı ve dostluk bağlarını geliştirmek,

Yerli ve yabancı turistler aracılığı ile turizminin gelişimine katkı sağlamak,

Farklı spor dallarında şiddet, hırs, holiganlık ön planda iken, Dağcılık ve doğa sporları gibi yarışması olmayan sporlara yapılan yatırımların sonunda dostluk, birlik, beraberlik ve sevgi ön plana çıkmaktadır.”

Solo Alpinist Erdek Cennet:

Projenin süresini; 01.01.2020 tarih ve 31.12.2024 tarihleri arasında bir zaman dilimi olarak belirlediğini ifade eden alpinist Cennet, aldığı eğitimlere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

EĞİTİMLERİM

1- DAĞCILIK EĞİTİMLERİM (Türkiye Dağcılık federasyonu tarafından verilmiştir)

1-Yaz Temel Eğitimi/  Eskişehir

2-Yaz Gelişim Eğitimi / Isparta

3-İleri Kaya Eğitimi / Niğde

4-Yaz Arama Kurtarma Eğitimi / Isparta

5-Kış Temel Eğitimi / Gümüşhane

6-Kış Gelişim Eğitimi / Erzurum

7-İleri Kar buz Eğitimi /Rize

2- SPOR TIRMANIŞ EĞİTİMLER                                                                                          

(Türkiye Dağcılık federasyonu tarafından verilmiştir)

1-Spor Tırmanış Temel Eğitimi

2-Spor Tırmanış İleri Seviye Eğitimi

3-Spor Tırmanış Hakem Eğitimi

3- SAĞLIK EĞİTİMLERİM

İlk Yardım ve Arama Kurtarma Eğitimi-AFAD/Bursa+ Tdf

4-SAVUNMA SANATI EĞİTİMLERİM

Karate-Do / Kata – Turuncu Kuşak

5-SUALTI TÜPLÜ DALIŞ EĞİTİMLERİM

1 yıldız scuba driver eğitimi

6-KIRSAL TURİZM ETKİNLİKLERİ

Kırsal turizm Konaklama ve Seyahat Eğitimi

7-FOTOĞRAF ÇEKİMİ

Grafik ve Fotoğraf Eğitimi

8-WEB

Web Tasarım Eğitimi

9-Netcad Temel – Coğrafi Bilgi Sistemleri Eğitimi

10-İngilizce A1 Seviye Eğitimi

11-Amatör denizcilik,

12-Yat kaptanlığı Eğitimi

13-Amaör Telsizci Eğitimi

14- Balıkesir Halkoyunları Harmandalı Eğitimi

15-Tango dansı,      

16-Türk Sanat Müziği konseri

Diyarbakırlı solo dağcı Cennet Katıldığı projeleri ise şöyle sıraladı:

1-Engelleri birlikte aştık, Atatürk’ü anma Uludağ küçük zirve 2476m tırmanışı 10kasım2016 Türkiye Sakatlar Derneği/Bursa

2-Koşabiliyorken koş, Balıkesir gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü/Balıkesir

3-Van gölü kirlenmesin temiz kalsın projesi (Van gölü aktivistleri)/Van

dagci-001.jpg

Bugüne kadar gerçekleştirdiği kaya ve duvar tırmanışlarına ilişkin olarak ise dağcı Cennet, şu bilgileri paylaştı:

“1-Aladağlar itoturumu zirvesi ön duvar teknik tırmanışı / Niğde

2-Nusret kayalıkları şenlikleri teknik tırmanışları / Balıkesir

3-Nusret kayalıkları şenliği ve Çataldağ ön duvar teknik tırmanışı Balıkesir

4-2.Amatör spor haftası tırmanış müsabakası (hakemlik) / Balıkesir

KANYON GEÇİŞİ ve TIRMANIŞLARIM

1-Mezitler kanyonu geçişi ve teknik tırmanışı / Balıkesir

2-Şahin deresi kanyonu geçişi ve teknik tırmanışı / Balıkesir

3-Spil Yarıkkaya kanyonu geçişi ve teknik tırmanışı / Manisa”

Dağcılık sporu kariyerinin en geniş kapsamlı projesi olan “81 ilde 81 Zirve Solo Tırmanış ANADOLU PARSI ünvanı”  için alpinist Cennet şu tırmanışları gerçekleştirdi:

“1.i l Van 1.zirvem Artos dağı 3550mt

2.il Bitlis 2.zirvem Süphan dağı 4058mt.

3.il Kayseri 3.zirvem Erciyes dağı 3917mt.

4.il Kahramanmaraş 4.zirvem Berit dağı 3054mt.

5.il Balıkesir 5.zirvem Çatal dağ 1320mt.

6.il Rize 6. Zirvem Kaçkar dağı 3937mt.

7.  il Ağrı 6. Zirvem Ağrı Dağı5.137 mt.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.