VİDEO - Diyarbakırlı iş insanı OSB’de iplik fabrikası açacak

VİDEO - Diyarbakırlı iş insanı OSB’de iplik fabrikası açacak
Yaklaşık 10 yıldır Denizli’de kablo sektöründe hizmet veren iş insanı Abdurrahman Tanrıkulu, memleketi Diyarbakır’a iplik fabrikası açacağını söyledi.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakırlı Abdurrahman Tanrıkılu 12 yıl önce öğretmenliği bırakarak iş hayatına atılmaya karar verdi. Tanrıkulu, öğretmenlik yıllarında biriktirdiği sermayeyle Direnç İç ve Dış Ticaret İthalat ve İhracat Limitet şirketini kurdu. Türkiye’nin en önemli markası olma yönünde emin adımlarla yürüyen ‘Direnç’ kablonun serüvenini gazetemize değerlendiren Tanrıkulu, Diyarbakır’a vefa borcunu ödemek için iplik fabrikası açacağını söyledi.  

32 ülkeye ihracat yapıyoruz

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde dünyaya geldiğini, 10 yıl İlçe’de öğretmenlik yaptığını belirten Tanrıkulu, şirketin kurulma hikayesini, ekonomideki belirsizlik, hedef ve amaçlarına ilişkin Tigris Haber’e konuştu.

İlk ihracat Azerbaycan’a

Bir arkadaşının fikri üzerine öğretmenliği bırakarak iş hayatına atıldığını belirten Tanrıkulu, “Samimi bir arkadaşımla sohbet ederken ‘hadi ihracat yapalım’ şeklinde bir fikir ortaya attı. Tabi ilk etapta bunu çokta ciddiye almamıştım. Yurtdışına bağlantılar nasıl olur?, malları nasıl göndereceğiz? Şeklinde kafamda soru işaretleri oluştu. Bu iş ilk etapta çok uzak gelmişti. Daha sonra nasip oldu ve firmayı beraber kurduk. Şirketi kurduğumuzda firmanın iş yapacağına pek inanmazdım. İçerde yapacağımız bir iş gibi gelmiyordu. Ama bir şekilde başladık. İlk ihracatı Azerbaycan ile yaptık. İlk parayı gördüğümde ben inandım, bu iş olacak dedim. Daha sonra Libya’ya gittik. Bizim ürünlerde çok kaliteli. Dünya çapında kalitesini ispatlamış firmalarla yola çıktık.  Ama insanların parayı ödememe gibi şeyleri yaptıklarını biliyorduk. Kaliteye çok önem verdik. Dürüst çalışmaya ve müşteriyi üzmemeye çok önem verdik. Yurtdışındaki ortaklarımızın memnuniyeti ile beraber işler büyümeye başladı. Daha sonra Suudi Arabistan ile çalıştık. Onlarda Yemen’e tavsiye etti. Zaten Arap ülkeleri birbirleri ile ilişkiler içinde. Bir şekilde bir pazarın içinde ciddi bir şekilde yer almaya başladık. Daha sonra diğer ürünleri kattık işin işine. Geldiğimiz nota itibari ile çok ciddi işler yapmayı düşünüyoruz. Buda Diyarbakırlı olmak ve öğretmenlikten gelmek beni gururlandırıyor. Tabii artık gelişen teknoloji ile birlikte buda işçi sayısını azaltıyor. İnsan gücü artık eskisi gibi değil. Gelişen teknoloji ile birlikte artık makineler iş görüyor” ifadelerini kullandı.

Üretim yoktu

Kablo sektöründe önceki yıllarda üretim olmadığını belirten Tanrıkılu, “2008 yılında bu sektöre başladığımızda üretim yoktu. Daha çok Türkiye’de elektrik malzemelerini temin edip, yurt dışına ihraç ediyorduk. Daha sonra bu ağı genişlettik. Bunun içine 200’ün üzerinde elektrik malzemesi dahil ettik. Ürettiğimiz malları Libya, Suriye, Yemen ve Suudi Arabistan gibi ülkelere gönderiyoruz. Şu anda Denizli’de de üretim var, kablo fabrikası olarak. Fabrika’da toplam 32 ülkeye ihracat yapıyoruz. Diyarbakır’daki firma üzerinden sadece elektrik kabloları çıkmak üzere 7 ülkeye ihracat var” diye konuştu.

Diyarbakır'da olmasını isterdik...

Firmanın Diyarbakır yerine Denizli’de kurulma sürecini anlatan Tanrıkulu, “Firmamız şu an Denizli’de. Bildiğiniz gibi kablonun ham maddesi bakır. Diyarbakır’da fabrikaya açsaydık avantajlı olmazdı. Çünkü Bakırı Denizli ve İstanbul’dan alıyoruz. Oradan Diyarbakır’a getirmek hem nakliye açısından hem de ihracat etmek açısından ikinci bir maliyettir. O yüzden nakliye açısından Diyarbakır bize çok cazip gelmedi. Ama tabii biz tercihi ilk önce Denizli’de başladığımız için öyle karar verdik” dedi.

İplik fabrikası üzerinde projelerimiz var

Diyarbakır’a yatırım yapmak için kolları sıvayan Tanrıkulu, “İplik fabrikası üzerinde bir projemiz var. Çin kaynaklı bir kredi firması ile görüşüyoruz. İlerleyen günlerde bir araya gelmeyi düşünüyoruz. Şartlar oluşursa Diyarbakır’da kurmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Hükümetin Libya politikası doğru

Daha çok savaşın yaşandığı Ortadoğu ülkelerine ihracat yaptıklarını belirten Tanrıkulu, “Bu anlamda Hükümetin Libya politikasını çok doğru buluyorum. Libya’daki iş insanları da Türkiye’nin varlığından memnun. Türkiye’nin Libya’daki dış politikası başarılı. Bu doğru politikayı sürdürmesini diliyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum