VİDEO - Domateslerin suçu ne!

VİDEO - Domateslerin suçu ne!
Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde yapılan Batman-Bismil demiryolu hattının geçtiği Taşhelvası köyünde çalışan hafriyat arabalarının çıkardığı tozlar nedeniyle 8 dönüm arazi üzerine ekilen domateslerin çoğu zarar gördü.

Tigris Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde yapılan Batman-Bismil demiryolu hattının geçtiği Taşhelvası köyünde çalışan hafriyat arabalarının çıkardığı tozlar nedeniyle 8 dönüm arazi üzerine ekilen domateslerin çoğu zarar gördü. Tarla sahibi olan Ulas ailesi olayı yargıya taşırken, yaklaşık 160 bin TL’lik zararlarının karşılanmasını istiyorlar. İlginç savunma yapan şirket yetkilisi ise, suçu çiftçilerin kullandığı tohumda buldu.

Çınar İlçesi Taşhelvası köyünde yaklaşık 3 ay önce başlayan Batman-Bismil demiryolu çalışmaları aralıksız devam ederken, demiryolu hattının geçtiği Taşhelvası köyünde bulunan sebze üreticileri hafriyat çalışmalarından oldukça rahatsız. Köyde bulunan bazı sebze üreticileri, hafriyat çalışmaları nedeniyle çıkan toz ve dumandan dolayı sebzelerinin büyük bir bölümünü kaybetmiş durumda. 60 yıllık ve 45 hanelik köyde ikamet eden ve çalışmalardan dolayı yaklaşık 160 bin TL değerinde domatesleri zarar gören Ulas ailesi, konuyu yargıya taşıdı. Üreticiler zarar gören domatesleri kurutmak için tarlaya serdi. Ancak çalışmalar domateslerin kurutulmasına dahi engel oluşturuyor. Ulas ailesinin, yaklaşık iki dönüm arazi üzerine ektiği domateslerin büyük bir bölümü toz ve dumandan dolayı çoğu yetişemezken, birçoğunun da verimi düşmüş durumda.

d-021.jpg

Köye, mühendisler geldi

Ulas ailesi, ekili alanlarının zarar görmemesi için hafriyat çalışmalarının yapıldığı ilk günlerde çalışma alanın sulanması için defalarca yüklenici firmaya ikazda bulunduklarını fakat alanın sadece bir kere sulandıklarını söylediler. Konu ile ilgili Tigris Haber’e açıklamalarda bulunan tarla sahibi Cihan Ulas, domates ektiklerinden bu yana bu yana yüklenici firmadan zarar gördüklerini belirterek, “Kendilerine bir çok defa yolu sulayın dedik. Ama kimse yolu sulamadı. Domateslerimiz zarar gördü. Bizde mühendisleri getirdik. Yapılan tespitlerde ekinlerimizin yüzde 40’ı zarar gördü. Firma sahipleri de geldi. Kendileri de bu durumu üstlerine bildirdi. Mühendislerden bize cevap geldi. Bizde mahkemeye verdik “ dedi.

Toz, hem verimi düşürdü, hem de hastalık oluşturdu

Ulas, aynı zamanda mahkemeden de bir sonuç alamadıklarını ve halen beklediklerini ifade ederken, çalışma yapıldığından bu yana hep oyalandıklarını dile getirdi. Ulas, “Hep bizi oyaladılar. Hep tamam dediler. Bu şekilde çok zarar gördük. Sadece bir sabah suladılar. Beklentim zararım ödenmesini istiyorum. Onlar kazandıkça ben kaybediyorum. 160 bin TL’lik bir zararım var. Kendileri de bizim zarar gördüğümüzü söylediler. Toz domateste hem verimi düşürüyor, hem de hastalık oluşturuyor. Kalan domatesleri kurutmalık yapacağız. Ama sergimizi yapamıyoruz. Çalışmalarının bitmesini bekliyoruz.

dd-038.jpg

Zarar gören domatesler, kurutmalık yapılacak

Cihan Ulas’ın babası Metin Uras ise, “Hep bizi oyalıyorlar. Bizim ürünlerimiz kısa vadeli üründür. Bu ürün, 15 gün sonra piyasadan kalkıyor. Bizde Diyarbakır’dan mühendisler getirdik. Bu domatesleri kurutmalık yapacağız. Ama toz ve dumandan dolayı sergimizde açamıyoruz. Buraları sulasınlar her gün toz ve duman kalkmasın. Zaten hava sıcak. Günde yüz tane araba gidip, geliyor. Zararımız 160 TL’dir. Zararımızın karşılanmasını istiyorum “dedi.

Yüklenici firmadan açıklama geldi

Gazetemizin ulaştığı yüklenici firma yetkililerinden Ümit Aydın açıklama yapmaktan kaçınarak avukatı ile görüşeceğini dile getirerek, tarla sahibinin domates ektiği alana iki farklı tohum kullandığını, bunlardan birinin toz ve dumana karşı duyarlı diğerinin ise, duyarsız tohum olduğunu ifade etti.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum