VİDEO -Dondurucu soğukta kütüphane kuyruğu

VİDEO -Dondurucu soğukta kütüphane kuyruğu
Diyarbakır’daki iş ve et kuyruğuna bir de kütüphane kuyruğu eklendi

Bu kuyruğun nedenini öğrenince sizde şaşıracaksınız!

Diyarbakırlı gençlerin dondurucu soğuktaki kütüphane çilesi, eğitimin içler acısı tablosunu gözler önüne seriyor. Genç nüfusun en yoğun olduğu kent olan Diyarbakır’da Kültür Bakanlığı’na bağlı sadece iki kütüphane ve belediyelere bağlı ise 4-5 etüt merkezi var.

cegerxwin-kultur-merkezi-kutuphanesi--(11).jpg

Diyarbakır’da yüzlerce genç sabah ayazında bir saat kütüphane sırası bekliyor. Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesinde bulunan Cegerxwin Kültür Merkezi kütüphanesinden yaralanmak isteyen yüzlerce öğrenci sabahın 6’sında bir saat kütüphane kuyruğunda bekliyor. 174 kişi kapasitesine sahip Cegerxwin Kültür Merkezi Kütüphanesi önünde alaca karanlıkta sıraya giren öğrenciler yedek listeye kalmamak ve saatlerce kütüphane sırası beklememek için eksi 2 derecece bir saat çile çekmeyi göze alıyor.

cegerxwin-kultur-merkezi-kutuphanesi--(1).jpeg

Dondurucu soğukta kütüphane kuyruğuna giren gençler de personel yetersizliğinden yakınan kurum da çözümün kentteki kütüphane sayısının arttırılmasından geçtiğine vurgu yapıyor.

Öğrencilerin iddiasına göre, iki haftadır başlayan kütüphane listesi sırası uygulaması, kurumun elektrik ‘faturasından tasarruf etmek istemesi’nden dolayı öğrenciler iki gündür dondurucu soğukta sıra bekliyor.

cegerxwin-kultur-merkezi-kutuphanesi--(13).jpg

Diyarbakır Kültür Müdürlüğü yetkilileri, kentteki kütüphane sayısına ilişkin olarak şu bilgileri paylaştı:  "Kente iki halk kütüphanesi bulunuyor. Biri Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi bünyesinde 5-14 yaş grubu için, diğeri ise genel hizmet veriyor. Çocuklar için hizmet veren kütüphanede 130 öğrenci ders çalışabilirken,  İl Halk Kütüphanesinin hizmet kapasitesi ise 200 ila 230 kişi civarında. Ayrıca Sur İlçesi Ulucami yanında bulunan kütüphane ise kapalı. Büyükşehir belediyesi ile Kayapınar belediyesi bünyesinde ise 4 etüt merkezi bulunuyor.”  

cegerxwin-kultur-merkezi-kutuphanesi--(16).jpg

“İki gün öncesine kadar kütüphane sırasını içeride bekliyorduk ama iki gündür dışarıdayız”

Evi kütüphaneye yakın olmasına rağmen yedek listeye kalmamak için sabah 06:30’da sıraya giren öğrencilerden Mizgin Demirbilek, yaşadığı sorunlara ilişkin şunları söyledi:  “Yaklaşık 4 aydan beri kütüphaneyi kullanıyorum. Kütüphaneye her gün gelen öğrencilerden biriyim. Normalde her gün içeride sıraya giriyorduk. Kütüphaneye erken saatlerde gelmek zorundayız, çünkü sıra sıkıntımız var. Kütüphanenin 174 kişilik bir öğrenci kapasitesi var ama bunun çok çok ötesinde bir talep var burada. Sabah erken saatlerde bir liste yapılıyor ve kapasitenin aşıldığı durumda ki her gün bu sayı aşılıyor ve bu durumda yedek liste yapılıyor. Yedek listede olan arkadaşlar ise yer boşaldıkça listedeki sıralamaya göre içeri alınıyor. Bu liste olayı ise iki haftadır var. Öncesinde öğrenciler geldiğinde boş yer varsa oturuyordu. İki gün öncesine kadar kütüphane sırasını içeride bekliyorduk ama iki gündür dışarıda sıra bekliyoruz. Kar da olsa kış da olsa sabah ayazında dışarıda bir saat sıra bekliyoruz. Bunun nedeni olarak ise elektrik faturasından tasarruf edileceği ifade ediliyor. Bir ülkenin, devletin geleceğini kurtaracak olan biz yeni nesil gençlik olarak bu soğukta dışarıda bekletiliyoruz ve sebebi ise elektrikten tasarruf. Bu mantığı bir genç olarak anlayamıyorum.  Evim yakın olmasına rağmen en geç 06:30’da burada sıraya girmek zorundayım yoksa listede yedeğe kalırım. Bu da saatlerce sıra beklemek anlamına gelir. 07:15’e kadar dışarıda sıra bekliyoruz ve sonrasında içeri alınıp listeye adımızı yazdırıyoruz. Burası günden az 500 öğrenciye hizmet veriyor. Kütüphanede sürekli bir sirkülasyon var. Ders çalışıp çıkanların yerine yedek listede sırası gelen içeri giriyor. Buranın kapasitesinin iki katı kadar bir kuyruk oluşuyor sabah saatlerinde. Kütüphanenin normal açılış saati 08:30 ve gece saat 21:00’a kadar da açık kalıyor. Ama biz yer bulabilmek için sabah erkenden sıraya girmeye mecburuz.

cegerxwin-kultur-merkezi-kutuphanesi--(14).jpg

Gençlik sabahın köründe ders çalışmak için sırada ama yeterli kütüphane yok

Diyarbakır’da kütüphane sayısının yetersiz olduğunu belirten Demirbilek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversite kütüphanesi var ama oraya da biz giremiyoruz. Bizler Halk Eğitim kütüphanelerini kullanmak zorundayız. Diyarbakır’da maksimum 7-8 kütüphane var. Diyarbakır gibi genç nüfusun yoğun olduğu 2 milyonluk bir şehirde kütüphane sayısının arttırılması gerekiyor. Bu ülkenin yeni nesilleri bizleriz ve biz bu ülkeye bir şeyler katabilir, biz değiştirebiliriz. Bizi bu soğukta bekletmenin bir mantığı yok. Öğrenciyi dışarıda soğukta bekleterek hiçbir yere varamazlar. Sabahın köründe buraya ders çalışmak için gelen bizlerin idealleri var hedefleri var. Biz bu yüzden sabah sıcak yataklarımızdan kalkıp buraya geliyoruz. Biz kütüphaneye keyfi bir durum için gelmiyoruz. Biz buraya sabahın bu saatinde “mesajlaşmak için” gelmiyoruz.  Haftalık 30 kilo deterjan alınıyormuş ve bu bize yetmiyormuş. Bu ülkenin geleceği olan biz gençlere 30 kilo deterjanın laf edilmesi nasıl bir anlayıştır, bunu anlamakta zorlanıyoruz. Kimse deterjan parasını cebinden karşılamıyor, bu devletin sorumluluğundadır. Bu ihtiyaçlar, bizim ailelerimizin vergileriyle toplanan hazineden karşılanıyor. Kütüphane için kaç tane personel çalıştırılıyormuş, bilmem ne kadar gideri varmış vs. Bu tür yaklaşımlarla bize gelinmesini hiç doğru bulmuyorum.”

cegerxwin-kultur-merkezi-kutuphanesi--(9).jpg

“Kütüphane için eksi 2 derece soğukta bir saat boyunca dışarıda beklemek normal mi?”

Buz gibi havada kütüphane kuyruğunda bekleyen gençlerden Ayşe Erden şöyle konuştu: “Kütüphanede yer sıkıntısı var. Sıraya girmeden yer bulamıyoruz. Sabah saat 06:20’den 07:15’e kadar yaklaşık bir saat sıra bekledim. Kütüphanede ders çalışabilmek için bu kış gününde, eksi 2 derece soğukta bir saat boyunca dışarıda beklemek normal mi? İki gündür dışarıda sıra beklerken resmen donuyoruz. Kütüphane sırasını içeride bekleyebiliriz, bu konuda bize daha iyi davranabilirler. Dışarıda soğukta bekleyip de yer bulamayan insanlar var. Yedek listeye kalıp saatlerce sıra bekliyorlar. Biz de yedeklere kalmamak için erkenden gelmek zorundayız. Kütüphane sayısının mutlaka arttırılması gerekiyor.”

cegerxwin-kultur-merkezi-kutuphanesi--(10).jpg

“Yedek listeye kalınca öğlene kadar sıra beklediğimiz oluyor”

 Sabahın 7’sinde kütüphane kuyruğuna giren ama kendisine ancak yedek listenin 40’ıncı sırasında yer bulabilen öğrencilerden Mahsum Burak, yaşadığı mağduriyete ilişkin şunları söyledi: “Bugün geç kaldığım için yedek listeye kaldım. Sabah saat 07:03’te gelmeme rağmen yedek listeye kaldım. Benden önce yedek listede 40 kişi var. Bana sıra ne zaman gelir bilmiyorum. Yedek listeye kalınca öğlene kadar sıra beklediğimiz oluyor. Kütüphanede ders çalışmak için sabahın erken saatinde kalkıyorum ama buna rağmen 4-5 saat sıra beklemek zorundayım.  Bir öğrenci olarak ders çalışırken sıranın olmamasını isterdim. Daha büyük bir yer daha iyi imkanlar isterdim. Diyarbakır büyük bir kent ve buradaki genç nüfusun potansiyelini karşılayabilecek sayıda kütüphane olsun isterdim.”

cegerxwin-kultur-merkezi-kutuphanesi--(12).jpg

Hem mevcut kütüphanelerde kapasite arttırılmalı hem de yeni kütüphaneler yapılmalı

Eşi kütüphaneye giden Yasin Yıldız adlı vatandaş, Diyarbakır’da ciddi bir kütüphane sorunu olduğunu belirterek, kütüphanede yaşanan sıkıntıların giderilmesi noktasında önerilerini şöyle sıraladı: “ Her belediye ulaşımı kolay olan ve talebin yüksek olduğu yerlere kütüphane yapmalı, kütüphanelerin sayısını arttırmalı. Belediyeler bu konuda öncü olmalı ve buralara personel desteği sağlamalı. Cegerxwin kütüphanesine gelirsek ise birincisi, kültür merkezine ciddi talep var ve bu talep şimdi oluşan bir durum değil, yıllar önce de böyleydi. O yüzden bu talebe öncelikle cevap verilmeli. İkincisi, mevcut kütüphanenin kapasitesi arttırılmalı, yan taraflara ortamı boğmayacak şekilde masalar atılmalı ve bu uygulama daha önceden vardı. Üçüncüsü, kültür merkezinde ciddi boşluklar var ve alanlarda kütüphaneye ek bölümler yapılarak mevcut kapasite arttırılabilir. Bu konuda gereken maddi destek için Belediye ya da Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile konuşulabilir. Dördüncüsü, Cegerxwin kütüphanesinin tuvaletlerindeki hijyen sorunu acil bir şekilde giderilmelidir. Tuvaletler az temizleniyor ve özellikle lavabolar çok kötü durumda. Lavabolarda sabun falan yok ve öğrenciler ellerinde sabunla tuvalete gidiyor.”

cegerxwin-kultur-merkezi-kutuphanesi--(1).jpg

‘Kentteki kütüphane sayısının arttırılması bu işin köklü çözümdür’

Kurum yetkilisi ise kütüphanede yaşanan sorunlara ilişkin şu görüşleri dile getirdi: “Kütüphaneyi ne kadar erken saatte açsak bu saatin daha erkene çekilmesini istiyorlar. Sabahın 6’sında kütüphaneye gelen öğrenci var. Burası Halk Eğitim’e bağlı bir kurum ve normalde burada kütüphane hizmeti de olmamalıydı ama önceki dönemden (Kültür Merkezi) kaldığı için Kaymakam Bey’in talimatıyla burada  hizmet de devam ettiriliyor. Bizim burada yeterli personelimiz yok. Bir tane gece bekçimiz var ve onun da sabahın 6’sında yüzlerce öğrenciyi kontrol edebilme imkanı yok. Bunun için sabah 7’den önce öğrencileri içeriye alamıyoruz. Bugün 07:15’te öğrenciler içeri alındı ve sıraya göre listelere yazıldı. Personellerimiz sabah mesaisi 08:00’da başlıyor ve gece saat 21:’e kadar hizmet veriyoruz. Kütüphanenin kapasitesi bellidir, bunun üzerine çıkaramıyoruz. Mecburen öğrenciler sıraya göre dönüşümlü bir şekilde ders çalışabiliyorlar. 174 kişilik bir hizmet kapasitemiz var ve buna karşın kütüphanemize çok yoğun bir talep var. Bu sorun bizi çok çok aşan bir durumdur. Kentteki kütüphane sayısının arttırılması bu işin köklü çözümdür. İhtiyaca göre kentin değişik yerlerine kütüphaneler yapılmalıdır. Liste oluşturulması meselesi de öğrencilerin talebiydi. Çünkü öbür türlü farklı sıkıntılar yaşanıyordu. Bazı öğrenciler sonradan gelecek arkadaşları için yer tutmaya çalışıyorlardı ve bu da boş yer arayan öğrencilerle onlar arasında tartışmalara konu olabiliyordu. Tabii ara tatil olması ve sınav döneminin yaklaşması buraya olan talebi daha da arttırdı. Bu durumu da göz ardı etmemek gerekiyor.”

Özel Haber: Ali Abbas Yılmaz 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum