VİDEO - DTSO Başkanı Mehmet Kaya’dan genel değerlendirme

VİDEO - DTSO Başkanı Mehmet Kaya’dan genel değerlendirme
Kahvaltılı basın sohbeti ile gazetecilerle bir araya gelen DTSO Başkanı Mehmet Kaya, TSO Meclis Başkanı Nevin İl ve yönetim kurulu üyeleri, 2022 yılının değerlendirmesini yaptı, ardından, 2023 yılında yapacaklarını, hedeflerini aktardı.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, odanın 140 yıllık bir geçmişinin olduğunu, Cumhuriyet öncesi ve sonrası kente hizmet veren kurumun hafızasını diri tutacaklarını, yıldönümü kutlamalarında yapılacak çalışmalarla bunu sağlayacaklarını söyledi.

Kahvaltılı basın sohbeti ile gazetecilerle bir araya gelen DTSO Başkanı Mehmet Kaya, TSO Meclis Başkanı Nevin İl ve yönetim kurulu üyeleri, 2022 yılının değerlendirmesini yaptı, ardından, 2023 yılında yapacaklarını, hedeflerini aktardı.

Türkiye’nin ilk kadın Meclisi Başkanı Nevin İl ile birlikte basın mensuplarıyla sohbet eden Başkan Mehmet Kaya, oda olarak 2022’de bir seçim yaşadıklarını, Diyarbakır’a yakışan bir süreç geçirdiklerini belirterek, “Diyarbakır’a yakışan bir seçim oldu. Birçok ilde kenttin gündemlerini olumsuz yansıtan seçimler oldu. Ekonomik aklı ve kentin aklını da tutarak, yeni genç hedefi olan kadını önceleyen bir ekip ile önümüzdeki 4 yılı Diyarbakır için ne yapabiliriz çalışmaları üzerinden yürütmek istiyoruz. 2022 yılının ihracat rakamlarına baktığımızda, yüzde 27’lik bir artış ile hedeflenen olmasa da iyi bir rakam ile bitirdik. Irak ve Irak Kürdistan bölgesi ile tam anlamıyla istenilen bir seviyede iyi ilişki sağlanmaması en çok Diyarbakır’ı etkiliyor. “ dedi.

‘Oda tarihimiz 140 yıllık’

2023 yılının odanın 140. yıl dönümü olduğuna vurgu yapan Mehmet Kaya, şöyle dedi; “Türkiye’de ilk kurulan odalardan bir tanesidir. Cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemlerinin ticaretini yönlendiren kurumuz. Bu anlamda önemli bir tarihe sahibiz. Bir çalışma başlattık. Bu yıl içinde 140. yıl ile ilgili birçok çalışmamız olacaktır. Kentin kültür ve müziği ile ilgili çalışma olduğu kadar, 140’ıncı yılda ticarette nereden nereye geldiğimiz ile ilgili önemli paneller, medya buluşmalarımız gibi çalışmalar yapacağız.”

Mehmet Kaya, kente yapılan, yapılacak olan yatırımlarla ilgili de bilgiler verdi, sözlerini şöyle sürdürdü;

‘OSB’ler istihdamı destekleyecek’

“Kentimizin geçmişten gelen, sanayi alt yapısının güçlendirilmesi çalışmasını daha da hızlandıracağız. Her ne kadar son dönemlerde OSB’lerin yapımında önemli mesafe kat etsek bile halen yeterli değildir. Türkiye’de OSB’lerin dağılımına baktığımızda iki kıstasa bakmamız lazımdır. OSB’deki istihdam sayısını kent nüfusunun yüzde 5’ine getirdik. Temel hedefimiz ise yüzde 10’dur. Yüzde 10 getirirsek kentteki kalıcı istihdam ile ilgili önemli bir aşamaya gelmiş olur. Nüfusun yüzde 10’unun istihdam edildiği bir kentte yaşam kalitesi artacaktır ve Turizm ve fındık göçü gibi göçlerin önünde geçmiş olacağız. Alt yapı ile fabrikaları birlikte hayata geçiriyoruz. Silvan OSB’yi de bu yıl bitirip arsa dağıtımına başlayacağız. Silvan’daki OSB Sadece Diyarbakır’ın değil, havalimanına yakın olması nedeniyle Batman’lı yatırımcıları da oraya çekecektir.”

Küçük sanayi siteleri şart

Küçük Sanayi Siteleri ile ilgili konuşan Kaya, şu ifadeleri kullandı;

“3 küçük sanayi sitemizi bir yere taşıyacak çalışmasını başlatacağız. Sanayi geliştirirken, küçük sanayiyi de kenttin içinden çıkarılmasını sağlamak önemli çalışmalarımızdan biridir. Sadece OSB’leri açmak tek başına yeterli değil, beşeri sermayemizi (gençleri Sanayi mektebinde) eğitim geçirerek çalışacak bilecek eğitimi vermek zorundayız. 1020 gencimizin çalışacağı Fransız yatırıcının çağrı merkezi ile hayata geçireceğiz. Tescil ettiğimiz ürünlerin her beri bugüne kadar farklı medeniyetlerin ürünüdür. Sayısını artırmak kadar Avrupa’ya taşımak kadar de önemlidir. Eski hizmet binamız olan Gastroinivasyon merkezi olarak alt yapısını bitirdik, Mart ayında birlikte coğrafi işaretli ürünleri arada tadacağız. Orada eğitimde verilecektir. Yine hedefimiz ayda bir Diyarbakır’da fuarlar düzenlemek istiyoruz.”

Kente dair aklın oluşması şart

Kent aklı ile ekonomik aklı kayyum uygulamalarından dolayı buluşturmadıklarını da sözlerine ekleyen Mehmet Kaya, “Bir türlü bu oluşturulamadı. Bizler için önemli bir sorundur. Kalıcı aklı oluşturmak için kent paydaşlarının orada yaşananlardan kentin yönetiminde görüşlerinin alınması ve birlikte yönetim oluşması çok önemlidir. Biz geçen yılın sonunda 81 STK ve sendika ile birlikte böyle bir yapının kurulması çalışması başlattık. Geçici yürütme kurulu oluşturduk. Temel hedefimiz kenttin yönetim aklını ve yönetişimi sağlamak, siyasi görüşüne bakılmaksızın, sivil toplum, sendika iş camiası ve kamu ile yerel ile birlikte kenttin daha iyi yönetimi için neler yapılabileceğini söyleyeceğiz.” Dedi.

Girişimci kadın sayısı arttı

TSO Meclis Başkanı Nevin İl ise, gençlerin ve kadınların iş hayatına katılımını sağlamak, istihdam alanları yaratmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. İl, “Hem gençler hem kadınlar ile ilgili ciddi çalışmalar yürütüldü. Gençler ile ilgili gençlerin yeni alana ilişkin fikirleri için sanayi mektebi ve kuluçka merkezi oluşturuldu. Kadınlar ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor.

İşe başladığımız da 4 kadın üye vardı, sürdürdüğümüz çalışmalar ile kadın çalışanlar, girişimci kadınlar ile halende yol haritasını oluşturduk. Kadın meclisi Kadın meclisini kurduk. Çalışmalar ile 1900 kadın girişimci sayımız, yeni katılımlarla 4 bin kadın girişimci olarak kayıtlarda yer almaktadır. 2 bine yakın kadın işinin başında ve aktiftir. Bunlar çalışma ile sinerji olan bir şeydir. Geldiğimiz nokta açıkçası çok sevindiriyor. 4 kişi ile başladığımız hikâye şimdi toplam sayımız 42’dir. 4 yıl sonra 42 kişi ile devam ediyoruz. Bu anlayışın bütün STK’ların Türkiye’ye örnek olacağı düşüncesindeyiz.”

DTSO Başkanı daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Valilik ve DTSO arasında sorun ile ilgili sorulan bir soruyu Kaya şöyle yanıtladı;

“Bizimle ilgili hiçbir sorun yok. Tüm çalışmalarımızda yaptığımız işlerde, Valilik ve belediyeye davet ederek çalışma yürütmek istiyoruz. Bunu çok önemsiyoruz. Bu konuda konuşmamın tek sebebi biraz önce ifade ettiğimiz, ortaklaşmayuı hâkim kılmazsanız, ne sanayi alt yapısı ne yaşam koşullarının iyileştirmesinde gelişebiliriz. Hizmet bir kentler yarışına dönüştü. Son iki yılı çıkarırsak böyle bir akıl oluşturmuştuk. Bugün benim 5’inci dönemim. Hep kentin sanayi alt yapısı yetersizdir diyordum. İlk defa kentte yeterli ve hızla giden sanayi alt yapısı oluştu. Meyveyi sürekli yemek için ağaç dikmek gerekiyor. Ağaç dikmeye ara vermemek lazım. Bugünlerde ağaç dikmemeye başladık. Sorununuz budur. Bir hafıza oluşturamazsak, yatırımları yanlış yönlendirmiş oluruz, irsiniz ve yanış kararlar alırız.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.