VİDEO- HDP ‘Diyarbakır kent Sözleşmesi’ni açıkladı

VİDEO- HDP ‘Diyarbakır kent Sözleşmesi’ni açıkladı
HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayı Selçuk Mızraklı, ‘Diyarbakır kent Sözleşmesi’ni açıkladı.

Tigris Haber- HDP’nin kent sözleşmesinde; Katılımcı yönetim, Ayrımcılık ve şiddetle mücadele, Dürüst, şeffaf, hesap verebilir yönetim anlayışı, Toplumsal cinsiyet eşitliği, Rantçı değil, halk için belediye hizmetleri, Kent olanaklarına erişim, Gençlerin kent yönetimlerine katılımı, Çocuklar için yaşanılabilir bir kent, Çok kültürlülük, Eğitim ve çok dilli bir kent, Yoksullukla mücadele ve sürdürülebilir kalkınma, Sağlık, Engelsiz bir kent, Kent varlıklarının korunması, Yerel üretimin korunması ve yerel ekonominin geliştirilmesi, ekolojik bir kente doğru, Kentin geleceği alt başlıkları yer aldı.

Liv Otel’de yapılan etkinliğe çeşitli siyasi partilerden ve STK’lardan temsilciler katıldı.

HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkan adayı Selçuk Mızraklı, ‘Diyarbakır kent Sözleşmesi’ni açıklamadan önce kısa bir konuşma yaptı.

Kent sözleşmesi yerel demokrasiyi güçlendirecek

Burada konuşan Mızraklı, bugüne kadar 6 toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tüm bu buluşmalarımızda herkesimle bir araya gelmeye çalıştık. Son şeklini almaya başlayan bu buluşmaların kent sözleşmesi çalışması diyebileceğimiz bir çerçeve başlığı ortaya çıktı. Bu noktada şüphesiz zaman zaman eksiklerimiz oldu. Bazı kurumları katılımları konusunda eksik kaldığımız durumlar oldu. Bu durumun bir kere daha bağışlanmasını istiyoruz. Bu toplantı kentte emek, demokrasi adalet başlığında kaygısı olan, arayışı olan kesimlerin buluşmalarıydı. Bu çerçevede bu kadar güçlü bir sivil toplum dinamiğinin yanı sıra siyasal partilerinde katılımıyla gelişti. Bu siyasal partiler HDP, CHP ve SP olarak daha çok bu buluşmalarda bulunuldu. Özellikle bunun önemi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü partilerin zaten kendilerinin programları vardır. Partilerin seçim dönemine ait bildirileri vardır. Ama yurttaş hakkı diye bildiğimiz, kentli hakkı diye bildiğimiz başlıklar kent dinamiklerinin bir araya gelerek bu anlamda bir çerçeve sözleşme çıkarmalıdır. Özellikle demokrasinin yerelden gelişmesi ve güçlendirilmesi anlamında da önemli bir mesafe aldıracak.”

Mızraklı’nın konuşmasının ardından salyt eşliğinde ‘Diyarbakır kent Sözleşmesi’ sunumu yapıldı.

HDP’nin ‘Diyarbakır kent Sözleşmesi’nin giriş bölümünde kapitalist sistemle birlikte kent yaşamının ön plana çıktığına vurgu yapıldı. Toplumsal yaşamın örgütlenmesinin tarihsel arka palanına değinilen sözleşmede kent yaşamında sorunların çözümü noktasında STK yapılanmaları ile yerel yönetimlerin işbirliğinin önemine vurgu yapıldı.

Kapitalist kent yaşamının “özgürlükçü yerel yönetim anlayışı”nı yok ettiğine işaret edilen sözleşmede kamusal alanı halkın direkt katıldığı, aktif olduğu alanlara dönüştürme ve edilgen yurttaş anlayışı yerine etkin ve katılımcı yurttaş anlayışını hakim kılmalıya çalıştıklarının altı çizildi. Sözleşmede, “Hep birlikte tasarlayacağımız için öncelik “nasıl bir kent istiyoruz” sorusuna verebileceğimiz cevaplarla bile sözleşme oluşturabiliriz. Başta katılımcılık olmak üzere şeffaflık ve hesap verebilirlik ve yerindelik ilkeleri ile merkezi vesayetin azaltıldığı, yurttaşların tabandan örgütlenip karar mekanizmalarına katılabildiği, inanç, kimlik, siyasi görüş ayrımı olmaksızın herkesin kent hakkına sahip olabildiği bir yönetim anlayışını oluşturmayı bu sözleşmenin ortak noktası olarak görebiliriz” ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır kent sözleşmesinde ‘Nasıl bir kentte yaşamak istiyoruz ve kent yönetiminden beklentilerimiz’ başlığında şu alt başlıklar yer aldı:

1. Katılımcı yönetim

2. Ayrımcılık ve şiddetle mücadele

3. Dürüst, şeffaf, hesap verebilir yönetim anlayışı

4. Toplumsal cinsiyet eşitliği

5. Rantçı değil, halk için belediye hizmetleri

6. Kent olanaklarına erişim

7. Gençlerin kent yönetimlerine katılımı

8. Çocuklar için yaşanılabilir bir kent.

9. Çok kültürlülük 

10. Eğitim ve çok dilli bir kent

11. Yoksullukla mücadele ve sürdürülebilir kalkınma

12. Sağlık

13. Engelsiz bir kent

14. Kent varlıklarının korunması

15. Kerel üretimin korunması ve yerel ekonominin geliştirilmesi, ekolojik bir kente doğru

16. Kentin geleceği

 

 

Diyarbakır Kent sözleşmesi

Diyarbakır Kent sözleşmesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.