VİDEO - HDP’li Buldan: İlk seçimde kayyumlar gidecek

VİDEO - HDP’li Buldan: İlk seçimde kayyumlar gidecek
Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginde konuşan HDP Eşgenel Başkanı Pervin Buldan, “Bu gaspçı kayyumlar belediye eş başkanlarımızın yerine gelerek bu halka her türlü zulmü yapıyorlar. Şunu bilsinler ki kadınlar ilk seçimde bu gaspçı anlayışı gönderecek” dedi.

Diyarbakır’da 8 Mart kutlaması

Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında "Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz" sloganıyla miting düzenlendi. Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekili Semra Güzel’in yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında alanlara çıktı.  Diyarbakır’da Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından  “Kadınlar direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyor” şiarıyla düzenlenen mitingin adresi İstasyon Meydanı. Polis miting alanına çıkan yolları bir gün önceden kapattı. Alanın etrafında yoğun önlem alan polis, çevreye çok sayışa TOMA, zırhlı araç konuşlandırdı. Miting alanına saat 12.00’dan sonra geçişlere izin verildi.

KADINLAR ALANDA

Geçişlere izin verilmesinin ardından kadınlar kitleler ve kortejler halinde alana akmaya başladı. "Kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzler politiktir, hakikat ve adalet için direnişteyiz, doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz, Mücadele seninle başlar direnişi örgütle" pankartlarının yer aldığı miting alanında kadınlar zılgıt ve ezgilerle halaylar çekiyor. Miting alanında sık sık “jin jîyan azadî” sloganı yükseliyor. İstasyon Meydanı'nda yapılan mitinge katılım oldukça yoğun. Alanda coşku oldukça yüksek.

 KAYA: ALANLARDA OLACAĞIZ

Mitingin açılış konuşmasını Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya yaptı. Kadınlar olarak her alanda mücadele vereceklerini belirten Kaya, “Bir yıldır yürüttüğümüz kampanyalarda sokaklarda alanlarda meydanlarda olacağız. Yok sayılan emeğimiz kimliğimiz için bu gün buradayız” dedi. Dünya kadın mücadelesini büyüten bütün kadınları selamlayan Kaya, savaşa karşı, sömürüye karşı seslerini yükseltmek için alanlarda olduklarını belirterek, “En büyük gücü biz kadınlar yaratacağız” diye konuştu.

8-mart-mitingi15.jpg

KIŞANAK: BİR GÜN DEĞİL HER GÜN 8 MART

Konuşmaların ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Kandıra Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Gülten Kışanak’ın gönderdiği mesajı okudu.  Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Kışanak’ın gönderdiği  mesajda şu ifadeler kullanıldı: “Biz kadınlar bedenimize kimliğimize irademize emeğimize varlığımıza yönelen tüm saldırılara,  ancak kadın dayanışmasını ve kadın örgütünü büyüterek  yanıt verebiliriz. ‘Bir gün değil her gün 8 Mart’ anlayışı kadın cinayetlerini de savaşı da otoriter gerici yönetimi de durdurabilecek kadar güçlü bir slogandır. Şimdi ana cevap olmak için meydanları doldurma, zılgıtlar eşliğinde özgürlük halaylarına durma, buradan aldığımız güç ve enerjiyle mücadeleyi büyütme zamanı. Şimdi 8 Marta yakılan özgürlük ve eşitlik meşalesini Newroz’la buluşturarak barışa giden yola köprü kurma zamanı. Bizler de tutsak alınamayan kadınlar olarak zılgıtlarımız, stranlarımız ve halaylarımızla birlikte sizlerle alanlarda olacağız.

Esareti kadınlara reva görenlere inat direnişi ve yaşamı yeşerttiğimiz zindanlarda sizler ile buluşmanın coşkusunu yaşıyoruz. Her geçen gün gelişen baskı ve dayatmalara faşizmi ne kadar zorladığımızı ve zafere ne kadar yakınlaştığımızı görüyoruz.  Tarihi bir sürecin içinden geçerken, büyük Ortadoğu kaosunda faşizme karşı en büyük ve öncü savaşın sahibi kadınlar devrimi emziriyorlar. Kadınların bedeninde devrim gün be gün büyüyor ve yayılıyor. Devrimlerin sonunda en kutsal huzur direnenlerin olur. En büyük utanç ise direniş kalelerinde olmayanların… Bugün sizeler ile beraber görüyoruz ki direnenler olarak çok güçlüyüz ve yürüyoruz. Kararlılığımız tam da bu noktada gösteriyor ki lanetli bir utancın sahiplerinden olmayacağız bu kesin. Kadınlar olarak özelde zulmün cenderesinde kalmış Kürt kadınları olarak en kritik aşamada inisiyatif geliştiriyoruz ve görev üstleniyoruz.”

BULDAN: KADIN KAZANIMLARI HEDEF ALINIYOR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadınların eşitliği, özgürlüğü ve kadınlara yönelik şiddeti  kınamak adına  alanlarda olduklarını söyledi. İktidarın en fazla kadın kazanımlarını hedef aldığını ifade eden Buldan, özellikle AK Parti iktidarının kadına karşı düşmanca politikalar yürüttüğünü iddia etti. Kadının katledilmediği, şiddete maruz kalmadığı bir tek günün olmadığını ifade eden Buldan,  “En çok da HDP’li kadınların kazandıklarına saldırıyorlar. Eş başkanlık istemine saldırıyorlar. Bu gaspçı kayyumlar belediye eş başkanlarımızın yerine gelerek bu halka her türlü zulmü yapıyorlar. Şunu bilsinler ki kadınlar ilk seçimde bu gaspçı anlayışı gönderecek” dedi.

"SALTANATLARINI YIKANA KADAR MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

İktidarın kadınlara yönelik baskı ve şiddet politikalarına gözaltı furyaları ile devam ettiğini belirten Buldan, “Türkiye’yi yönetenler biz kadınları gözaltı ve tutuklamalarla korkutmaya çalışıyorlar. Bizleri soruşturma ve fezlekelerle korkutmaya çalışıyorlar. Biz kadınlar onların dertleri olmuşuz. Onların dertleri olmaya kâbusları olmaya devam edeceğiz. Onların saltanatlarını yıkana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Her fezleke soruşturma tutuklama karşısında kadınlar birlik olacak. Onların zorbalığına karşı çıkacak” diye konuştu.

“ÜÇÜNCÜ YOL MÜMKÜN”

Buldan konuşmasının devamında önümüzdeki dönem uygulayacakları stratejiye de değindi. Türkiye toplumunun üçüncü yolun olduğunu gördüğünü belirten Buldan, “Ankara’da kadın ittifakı olarak, demokrasi ittifakı ile birlikte mesaj verdik. Bu gün buradan haykırıyoruz.  Üçünü yol mümkündür. Türkiye’de yeni bir siyasetin çıkışını başlatıyoruz dedik. Bu ittifakla teklik değil çokluk yönetsin. Tek adam değil çok kadın olsun istiyoruz. Tek başkanlık değil, eş başkanlık olsun istiyoruz. Kadınların birliği bu ülke siyasetine damga vurmalıdır” dedi. (Kaynak: artıgerçek)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.