VİDEO - İki nehir arasında kadim kent; Diyarbekir

VİDEO - İki nehir arasında kadim kent; Diyarbekir
Diyarbakır’ın etimolojik kökeninin, sur içindeki şehir anlamına geldiğini söyleyen sanatçı Büşra Yurtseven; ‘İki Nehir Arasında Diyarbakır’ adını verdiği, karma tekniklerle yaptığı eserlerini Keçiburcunda sergiliyor.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Binlerce yıldır yaşamın kesintisiz sürdüğü, insanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Diyarbakır geçmişten beri üzerinde kurulmuş medeniyetlerle özdeşleşmiş ve bir kültür hazinesi olan Diyarbakır birçok medeniyete ilham kaynağı olmuştur. Sanatçı Büşra Yurtseven uzun zaman araştırmaları sonunda kendisini etkileyen ve çarpıcı gelen kenti sanatına yansıtır. Tigris Haber Gazetesine konuşan sanatçı Yurtseven bu çalışmaya kentin etimolojik kökenine rastlamasının önemli rol oynadığını söyleyerek şu değerlendirmelerde bulundu;

busra-yurtseven.jpg

‘duvar içindeki şehir’

“Diyarbakır’ı uzun zamandır araştırıyorum. Araştırdıkça, adeta şehrin üzerine kurulduğu medeniyet katmanları gibi, katman katman güzellikleri keşfedip hayran oluyordum. Ve araştırınca Diyarbakır kelimesinin Sur içindeki şehir demek olduğunu gördüm. Diyar, şehir, be içinde kir’ de duvar demekti. Yani ‘duvar içindeki şehir’ anlamına geliyordu. Yani duvar içindeki şehri, tamamen bu kelimenin etimolojik kökeninden ve Fırat ve Dicle’nin arasında olan, dünyanın en güzel surlarından birinin içine kurulmuş olan bu şehri, kendi gördüğüm şekilde tasvir etmek istedim. Bereketli topraklarıyla ve medeniyetlere ilham olan, Fırat ve Dicle nehirlerinin arasında şekillenen renkler ve motifler diyarını tasvir etmek beni çok heyecanlandırdı.”

img-20230607-130058.jpg

Sergide yer alan eserleri nasıl bir teknikle yaptınız?

Bu sergide pek çok disiplinde, farklı teknikte işler görebilirsiniz. Yağlı boya yaptığım resimler var. Akrilik boya ile yaptığım resimler var. Kolaj olarak yaptığım resimler var. Benim için de yeni bir teknik olan epoksil tekniğiyle yaptığım resimler var.

Onun dışında Diyarbakır ipekçiliğini öne çıkardığım ipek tasvirlerini görebilirsiniz. Fırat ve Dicle’yi üç boyutlu olarak tasvir ettiğim iki çalışmayı da görebilirsiniz.

img-20230607-125842.jpg

Çılgın akan Fırat, nazlı akan Dicle

Çılgın akan Fırat’ı ve nazlı akan Dicle’yi, aynı zamanda Karacadağ kilimlerini tasvir ettiğim ve soyutladığım bir çalışma görebilirsiniz. Diyarbakır motiflerinden şehrin genel mimari üslubundan yola çıkarak hazırladığım yağlı boya tablolarının yanı sıra; kapı ve kemerlerden yola çıkarak hazırladığım kolaj tablolar da yer almaktadır. Bu tablolarda epoksil tablolarda, Diyarbakır gibi katmanlardan oluşmaktadır. Diyarbakır’ın şehir silueti, mimari üslubu, motifleri, renkleri bu sergide benim deneyimlediğim gibi sizde denetimleyebilirsiniz. Ayrıca Diyarbakır’daki bazalt taşından yapılan mimari eserleri de baz aldım.

Çalışmalarında yağlı boya, epoksil, kolaj, akrilik boya gibi karma teknikleri kullanan sanatçı Büşra Yurtseven; “Sergide tarihi yapılardan, şehrin sosyo ekonomik zenginliğini oluşturan ipekçilik ve kilimcilik gibi somut olmayan kültürel miraslara kadar birçok çalışmayla, şehrin farklı yüzlerini gözler önüne sermeye çalıştım.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.