VİDEO - İMO Şube Eşbaşkanı Korkmaz, sel felaketlerini değerlendirdi

VİDEO - İMO Şube Eşbaşkanı Korkmaz, sel felaketlerini değerlendirdi
Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Şube Eşbaşkanı Mahsum Çiya Korkmaz, “Bütün bunlar, kamunun tedbirsizliği ve denetimsizliği yüzünden ortaya çıkıyor” dedi.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da yaşanan sağanak yağışlar hayatı olumsuz etkiliyor. Planlama ve alt yapı projelerinin bilim ve teknikten uzak olmasından kaynaklı sel felaketlerinin yaşandığını ifade eden Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Şube Eşbaşkanı Mahsum Çiya Korkmaz, “Bütün bunlar, kamunun tedbirsizliği ve denetimsizliği yüzünden ortaya çıkıyor” dedi.

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte yaşanan sağanak yağışlar, şehir altyapı eksikliğinden kaynaklı Diyarbakır başta olmak üzere bölge kentlerini olumsuz etkiliyor. Diyarbakır’da etkili olan sağanak yağışlarda kent merkezinde bulunan bazı evlerde su baskınları yaşanırken, yollarda biriken su nedeniyle trafikte ciddi aksamalara yol açıyor.

Kentlerin altyapısıyla ilgili yapılan planlama projelerinin bilimden ve teknikten uzak olmasından kaynaklı, yaşanan yağışların olumsuz sonuçlar doğuracağını ifade eden Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Şube Eşbaşkanı Mahsum Çiya Korkmaz, “Doğa olaylarının afete dönüşmesinin tek sebebi bizim kendi elimizle imal etiğimiz yapılardır. Bizler bir planlama yaparken, bütün doğa olaylarını hesaba katarak projelendirme yapıyoruz. Bu doğal olaylar afete düşüyorsa bunun tek nedeni; yapılan projenin imalat aşamasındaki eksiklikler veya sonrasında yapılması gerek bakımların yapılmasından kaynaklıdır” diye kaydetti.

Yapılması gereken bakımlar yetersiz

Yağışlarda yaşanan sorunlara değinen Korkmaz, “Eğer siz dolgu malzemelerinin üzerine bir yol yaptıktan sonra önlemini almazsanız sel diye tabir atiğimiz afet kaçınılmaz bir hale gelir. Özelikle yapılan imalattan sonra kanalizasyonların bakımını yapmasanız sel oluşumuna yol açmış olur. Bütün bunların hepsi kamunun tedbirsizliği ve denetimsizliği yüzünden ortaya çıkan durumlardır. Özelikle Şanlıurfa’daki Abide Kavşağı, yağışlardan sonra ölümlerin en çok yaşandığı yerlerden biri oluğunu hepimiz biliyoruz. Abide Kavşağı, yılar önce dolgu üzerine yapılmış bir yol ve her yağışta sel meydana geliyor. Öte yandan binaların bodrum katları ve zemin katları su doluyor. Depremlerde binalardan kaçtık, selde binalara sığındık ama ikisinde de mağdur olduk” ifadelerini kullandı.

Kenttin her tarafı betonlar ve yollarla kapattık

Kentlerin yerleşim yerlerinde drenaj borularının az olması ve su akışının sağlandığı yeşil alanların bulunmaması nedeniyle yağışların felaketlerle yol açtığını söyleyen Korkmaz, “Kenttin her tarafı betonlar ve yollarla kapattık. Toprağın alabileceği bir suyolu bırakmadık maalesef. Bunlar göz önüne alındığında can ve mal kaybının yaşanması kaçınılmaz oluyor” dedi.

Altyapı ve imalat eksikliği var

Özelikle kent merkezinde yağış sonrası her seferinde suyla dolan ve trafiğin olumsuz etkilendiği Doğum Hastanesi Köprülü Kavşağı’na değinen Korkmaz, “Kenttin bir çok yerinde yağışlardan sonra sadece bir yerde bir taşkınlık meydana geliyorsa, o yerle ilgili kesinlikle bir problem vardır. Doğum Hastanesi Köprülü Kavşağı da bu yerlerden bir tanesi. Bu kavşak, imalat olduğu günden beri ne zaman yağış olsa suyla dolup taşıyor ve hayatı olumsuz etkiliyor. Buna rağmen herhangi bir önlem alınmıyor. Burasının suyla dolup taşmasının tek nedeni altyapı ve imalat aşamasında yapılan eksiklerden kaynaklıdır” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.