VİDEO - İstanbul’u bıraktı Diyarbakır’da kuş oteli açtı

VİDEO - İstanbul’u bıraktı Diyarbakır’da kuş oteli açtı
İstanbul’daki hayatını bırakıp Diyarbakır’a gelen Zuhal Erat, güvercin oteli açtı. 170 bin lira maliyetle açılan otelde, şimdilik 700 güvercin konaklıyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Apartman hayatının yaygınlaşması, Diyarbakır’da bir kültür olan güvercin besleme geleneğini de yok etti. Hem koku hem de tüy dökülmesi nedeniyle güvercin severler, çoğu zaman yaşadıkları binanın sakinleri ile karşı karşıya gelmeye başladı. İstanbul’daki yaşamını bırakarak Diyarbakır’a gelen Zuhal Erat, Diyarbakırlı güvercin severler için Şehitlik Köprüsü altında devasa bir güvercin oteli açtı. 5 ay önce inşaatına başlanan otele 170 bin lira harcandı. Güvercinlerini konaklaması ve bakımı için otele bırakmak isteyen kuş severlerin aylık 300 lira ödeme yapması gerekiyor. Zuhal Erat’ın açtığı otelde çoğu Diyarbakır’a özgü Gogola ve Kürenk olmak üzere 700 güvercin bulunuyor.

kus-tigris1.jpg

‘25 yıldır güvercin besliyor’

Tigris Haber’e konuşan 48 yaşındaki Zuhal Erat, Diyarbakır’a yerleşme hikayesini şöyle anlatıyor: “Bir süre önce gezmek için Diyarbakır’a gelmiştim, kalacak otel bulamadım. Taksici bana ‘evde çocuklarım ve eşim var, istersen onlarla kalabilirsin’ dedi. Bundan çok etkilendim ve Diyarbakır’a yerleşmeye karar verdim.” 25 yıldır profesyonel olarak güvercin besleyen Erat, “Çocukluğumdan beri hevesim vardı. Burayı da (otel) internetten buldum. İnşaat çalışması 4 ay sürdü. 170 bin liraya yakın para harcadım. Şuan 3 çalışanımız, 700 kuşumuz var. Evlerinde besleyemeyenler buraya getiriyor. Onlar bakımlarını kendilerini yapıyor, gelemedikleri zaman haber veriyorlar bakımlarını biz yapıyoruz. Günlük su ve yem ihtiyaçlarını karşılıyoruz” dedi.

kus-tigris2.jpg

Aylık kirası 300 lira

Önümüzdeki yıllarda Diyarbakır’da ‘Güvercin Festivali’ düzenlemek için hazırlık yaptığını belirten Erat şunları söyledi: “Biraz daha buraya alıştıktan sonra Diyarbakır’da güzel bir festival düşünüyorum. Diyarbakır’ın kendi yerli kuşlarını tanıtmak için bir festival düşünüyorum. 21 çeşit kuşu var. Bunları tanıtmamız gerekiyor. Otelimizde her türlü kuşumuz var. Besleyen arkadaşlar da bıraktıkları için çeşidimiz çok. Aylık 300 lira verip kuşlarının burada konaklatabiliyorlar. Şuan en pahalı kuşumuz yerli Gogola. Gogola Diyarbakır’ın kendi yerli kuşu.”

kus-tigris3.jpg

‘Kuş beslemek bir hobi’

Zuhal Erat yaygın kanının aksine kuş beslemenin bir hobi olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Yaygın kanı, işsiz, çalışmayan insanların kuş beslediği yönünde. Bu yanlış. Kuş beslemek bir hobi. İşçi de, iş insanı da, doktor da, mühendiste kuş besliyor. Kuş beslemek aslında bir aşk.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.