VİDEO - Kamulaştırılan arazilerinden su kanalı geçen köylüler, ‘Mağduruz’ dediler

VİDEO - Kamulaştırılan arazilerinden su kanalı geçen köylüler, ‘Mağduruz’ dediler
Diyarbakır’ın Dokuz çeltik köyünün arazisi GAP projesi kapsamında yapılan su kanalı için 12 yıl önce DSİ tarafından kamulaştırıldı. Bunun karşılığında köylülere başka bir köyde tapulu arazi verildi

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Dokuz çeltik köyünün arazisi GAP projesi kapsamında yapılan su kanalı için 12 yıl önce DSİ tarafından kamulaştırıldı. Bunun karşılığında köylülere başka bir köyde tapulu arazi verildi. Daha sonra bu arazilerin tapuları da iptal edildi, köylülere, önceden kamulaştırılan ve içinden kanal geçen arazileri iade edildi.

Duruma tepki gösteren köylüler, kendilerine iade edilen arazilerinin içinden geçen sulama kanalını toprakla kapatarak suyun akışını durdurdu. Köylüler, 12 yıldır mağdur edildiklerini, ne eski ne de yeni arazilerinde bu süre içinde ekim yapamadıklarını, büyük zarara uğradıklarını dile getirerek, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

arazzi.jpg

‘Maddi, manevi mağduruz’

Yaklaşık 12 yıl önce GAP kapsamında gerçekleştirilen projelerden biri olan sulama kanalıyla ilgili Yenişehir ilçesi sınırları içinde bulunan Dokuzçeltik köyünde 4 aileye ait 150 dönümlük arazi kamulaştırıldı. Buna karşılık ailelere Kayapınar ilçesine bağlı Cücük köyünce hazineye ait 150 dönüm arazi tahsis edildi, tapuları verildi. Cücük mahallesi (köyü) sakinleri, bir süre sonra 4 aileye tapusu verilen araziyle ilgili, ‘Bu alan tarıma uygun alan değil, hayvanlılık yapamıyoruz’ diyerek itirazda bulundu. Bu itiraz üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reform Müdürlüğü, 150 dönümlük arazinin kullanımına kısıtlama getirerek 4 aileye verilen arazinin tapularını iptal etti. Tapu iptali üzerine, öncesinde kamulaştırılan ve kanalın geçtiği arazi çiftçilere geri verildi. Arazinin içinden kanal geçtiğinden dolayı tarım yapamadıklarını söyleyen çiftçiler, kanalı toprakla doldurup suyun geçmesine izin vermeyeceklerini belirttiler. Kanalın kapanması durumda ise sulama döneminde Çınar ve Bismil ilçelerinde bulunan tarım arazilerine su akışı olmayacak.

Kimse derdimize çare bulamadı

Yaklaşık bir ay öncede arazileri elerinden alındıktan sonra seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyleyen Yakup Bal, “Bize geri verilen eski arazilerimizin içinden kanal geçiyor. Biz defalarca bu arazileri istemediğimizi, mağdur olduğumuzu söyledik. Bizde buna tepki olarak DSİ’nin yaptığı su kanalını kapatıyoruz, kapatmaya da devem edeceğiz. Biz kanalı kapattıktan sonra Çınar ve Bismil ilçelerine su gitmeyecek. Biz nereye gittiysek bize bir çözüm sunmadılar. Gerçekten ortada kalmış durumdayız. Bizi bu duruma sokan Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü’dür. Bizler 12 yıldır mağduruz. Kimse bizim derdimize çare bulmadı. Bizler kanaları komple kapatıp ekim yapacağız. Bizlere hakkımız olan verilinceye kadar kanalları açmayacağız” dedi.

araziii.jpg

5 milyona yakın zararım var

12 yıl önce Cücük mahallesinde verilene arazilerin kendilerine geri iade edilmesini isteyen Bal, “Onlar tapularımızı vermeyene kadar biz arazilerimizin içindeki kanaldan su geçişine izin vermeyeceğiz. Bize verilen araziler değer kazandığı için elimizden aldılar. 12 yıldır ekim yapamamışım, benim 5 milyona yakın zararım var. Elimizden alınan araziler geri verilemediği sürece kanalı açmayacağız” dedi.

Mağdur olmaya devam ediyoruz

Arazi iptalinden dolayı mağdur olduklarını ifade eden İzzetin Yılmaz ise, “Bizim mağduriyetimiz devam ediyor. Buradan vali beye sesleniyorum; bizim hakkımız olanı elimizden aldılar, bize yardımcı olunsun. Bizler hangi kapıya gittiysek yüzümüze kapandı. Tapularımızın geri verilmesini istiyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.