VİDEO - Kirliliği Diyarbakır’a vergisi İstanbul Ankara’ya

VİDEO - Kirliliği Diyarbakır’a vergisi İstanbul Ankara’ya
Diyarbakır’da kayıtlı yaklaşık 230 bin aracın yüzde 40’ı Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve diğer illerin plakasını taşıyor.

Gönül Morkoç - Özel

TİGRİS HABER -  Diyarbakır Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Vekili Hudayi Gidici: “Güvenlikten dolayı 21 plaka tercih edilmiyor. Yabancı plakalı araçlar Diyarbakır’ı kirletiyor ancak vergilerini kayıtlı oldukları ilin belediyesine veriyor. Bu kentimize zarar” dedi.

Nüfusu 2 milyona yaklaşan Diyarbakır’da özel otomobil sayısı da her geçen gün artıyor. İki eşin çalıştığı ailelerde artık tek otomobil yerine iki otomobil tercih ediliyor. Buna paralel olarak da kent trafiğine çıkan araç sayısı yükseliyor. Diyarbakır Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın verilerine göre kentte yaklaşık 230 bin araç var. Bu araçların ise yaklaşık 100 bini ise başka illerin plakasını taşıyor. Geçmiş yıllarda, birinci el araç alım satımında adrese dayalı sistem olmadığı için, Diyarbakırlılar 21 (Diyarbakır) yerine, 34 (İstanbul) ,35 (İzmir), 33 (Mersin), 06 (Ankara) plakalarını tercih ediyordu. Ancak yasada yapılan değişiklikten sonra aracı alan kişinin adresinin bulunduğu ilin plakasını almak zorunlu oldu.

soforler-odasi-bsk-vekili-plaka-vergi.jpg

21 plaka tedirgin ediyor

İkinci el araçlarda ise durum farklı. Noterde yapılan yarım saatlik satış işleminden sonra plaka değiştirmek mümkün. Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin plakalarının tercihi ise ikinci el araçlarda öne çıkıyor. Diyarbakır Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Vekili Hüdayi Bilici, sürücülerin 21 plaka tercih etmeme nedeninin “güvenlik” olduğu görüşünde. Binici, “İnsanlar 21 plaka ile il dışına çıktıkları zaman kendilerini güvende hissetmediği için 06 veya 34 plaka tercih ediyor” dedi.

soforler-odasi-amblem-plaka-vergi.jpg

Diyarbakır kirleniyor

Başka illere kayıtlı araçların vergisinin bağlı bulunduğu ilin belediyesine gittiğine dikkat çeken Binici, “İlimizde yaklaşık 230 bin araç var. Yabancı plaka sayısı arttıkça bizim şehrimiz kirleniyor. Ama vergisini başka belediyeler alıyor. 21 fazla olduğu zaman bütün çevre vergilerini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi alacak. O zaman bütçesi daha da artar. Hizmet kalitesi de artar”  dedi.

Sürücülere çağrıda bulunan Binici, Diyarbakır’ın kalkınması, daha iyi hizmet alması için 21 plaka tercih etmelerini istedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum