VİDEO - ‘Kürt nüfusuna oranla ana dilde eğitim yetersiz’

VİDEO - ‘Kürt nüfusuna oranla ana dilde eğitim yetersiz’
Yeni eğitim öğretim yılında ana dilde eğitimin yaygınlaştırılması talebiyle STK'lar açıklama yaptı. Açıklamada, Kürt nüfus oranının yüksek olmasına rağmen ana dilde eğitim konusunda Kürtçe öğretmen sayısının azlığına dikkat çekildi.

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı bugün itibariyle başladı. Geçtiğimiz yıl 3 Kürtçe öğretmeni atanırken, bu yıl ise 50 Kürtçe öğretmeni atandı. Sivil Toplum Kuruluşları ise yeni eğitim yılında ana dilde eğitimin yetersiz olması nedeniyle koşu yolu parkında açıklamalarda bulundu. Açıklamaya Med-Der, Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Eğitim-Sen, HDP, Yeşil Sol Parti ve İHD Diyarbakır temsilcileri katıldı. Temsilciler sırayla Kürtçe açıklamalarda bulunarak, Kürtçe ana dilde eğitimin yetersiz olduğuna vurgu yaptı. Ortak payda da konuşan temsilciler, şunları ifade ettiler;

egitim-sen-kurtce-egitim-2.jpeg"Türkiye'de 25 milyonun üzerinde Kürt yaşıyor. Buna tekabül eden milyonlarca Kürt öğrenci var, ama eğitim sisteminde sadece seçmeli olarak, Kürtçe ders verilmektedir. Bu dersin seçilmesi sürecinde okulda ki yöneticiler dersin seçilmemesi için elinden geleni yapıyor. Biz bu tavırdan vazgeçilmesi hükümetin Kürtçeye, ana dilde eğitime daha çok önem verilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz."

egitim-sen-kurtce-egitim-1.jpeg

'Ana dilde eğitimden mahrum bırakılıyor'

Mezopotamya Kültür ve Dil Araştırmaları Derneği Başkanı Dilan Güvenç ise, Kürtlerin ana dilde eğitimden mahrum bırakıldığını ifade ederek, " Dernek olarak, yıllardır ana dilde eğitim talebimizi her yıl eğitim başlangıç döneminde yineliyoruz. Türkiye'de ulus devlet anlayışıyla tüm diller yasaklıdır. Türkçe dışında herhangi bir eğitim verilmiyor. Bu nedenle Türkiye'de 35 milyon Kürt yaşıyor. Milyonlarca Kürt çocuğu ana dilde eğitimden mahrum bırakılıyor. Bizde ana dilde eğitim talebimizi dillendiriyoruz. Ana dil en temel haklardan biridir. Devlet ve İktidar tarafından yasaklı hale getirildi. Kürtçenin eğitim dili olması ve resmi dil olabilmesi için çağrımızı yineliyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.