VİDEO - Meyve-sebzede gram, yumurta da tane ile alım dönemi

VİDEO - Meyve-sebzede gram, yumurta da tane ile alım dönemi
Son dönemlerde ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden dolayı vatandaşın alım gücünün dipte yaşandığı Diyarbakır’daki pazarlarda satılan meyve ve sebzeler cep yakarken, pazarlarını da yangın yerine çevirdi.

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Son dönemlerde ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden dolayı vatandaşın alım gücünün dipte yaşandığı Diyarbakır’daki pazarlarda satılan meyve ve sebzeler cep yakarken, pazarlarını da yangın yerine çevirdi. Meyve ve sebzeler gramla, yumurtalar ise taneyle satılmaya başlandı.

Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı en çok dar gelirli vatandaşları vuruyor. Diyarbakır’da merkez ilçelerde kurulan semt pazarlarında, pazarcı esnafı artan fiyatlar yüzünden ürünleri satamamaktan, vatandaş ise alamamaktan şikâyetçi. Artış gösteren fiyatlardan dolayı pazarlarda sebze-meyve gram ile yumurta ise tane ile satılıyor.

Tigris Haber, semt pazarlarında halkın ve esnafın nabzını tuttu.

Pazar esnafı ve vatandaşlar alım gücü ve hayat pahalılığını, içinde bulundukları zor koşulları anlattı.

Yumurtada ‘tane’ dönemi!

Yumurtacı esnafı İbrahim Taştekin, sebze ve meyve fiyatlarında eskiye oranla büyük fark olduğuna dikkat çekerek, "Bazı mallar ihracata gitmezse fiyatlar düşüyor. Örneğin yumurta 55 TL’ye kadar indi. Ancak ihracat olunca yumurta kolisi 80 TL oldu. Şimdilik bir hareketlilik var. Onun için fiyatlar enflasyona değil, ihracata bakıyor. Yumurtanın kolisini 70 TL’den alıp 80 TL’ye satıyoruz. Kârını çok az ekliyoruz. Vatandaşın işi çok zor. Asgari ücretli geçim derdinde. Vatandaş eskiden pazara geldiğinde pazar arabasını dolduruyordu, şimdi maalesef dolduramıyor. Bir pazar arabası bin 500 TL’ye ancak doluyor. Alım gücü giderek düşüyor. Eskiden patlıcan, domates alabilen insanlar şimdi alamıyor. Yumurta almaya gelen vatandaşlar artık 1 koli yerine yarım ya da taneyle alıyor. Bazen de yumurta alacak parası eksik kalıyor. Biz de mecbur veriyoruz" dedi.

Yaz meyveleri uygun olmasına rağmen kimse almıyor

Pazar esnaflarından İbrahim Polat ise, yaz meyve fiyatlarının Diyarbakır için çok uygun olmasına rağmen alıcı bulmakta sıkıntı yaşandığını belirterek, "Erik lekesiz 35, Çilek 40, yengi dünya 35 ve muzu ise 50 TL’den veriyoruz. 1 ay öncesine kadar bu yaz meyveleri pahalı idi. Alım gücü düşen vatandaş meyvelerden daha önce birer kilo alırken, şimdilerde yarım kilo ancak alıyor. Fiyatlar uygun olmasına rağmen mallarımız elimizde kalıyor, satamıyoruz” diye konuştu.

"Sebzeyi gramla alıyorlar"

Bir diğer pazar esnafı Abdulsamet Çakır da, fiyatların halka göre biraz pahalı olduğuna işaret ederek, "Dolmalık biber 60 TL. Kimsenin alacak gücü yoktur. Domates fiyatları düşmesine rağmen vatandaş alamıyor. Gramla alabiliyorlar. Genelde sabahları pazar insanlarla doluyordu, ancak şimdilerde sinek avlıyoruz. Geçmiş yıllara oranla fiyatlarda büyük artış var. Yüzde 300 ila 400 arasında fiyat da artışı var. Bu artışlara vatandaşın alım gücünün düşmesi de eklenince satış yapamıyoruz. Örneğin 70 TL’ye verdiğimiz fasulyeyi 100 gram alıyor. Kilodan grama düştük diyebiliriz. Sebzede yarım kilo ve 250 gram dönemi yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Pazardaki meyve ve sebzeler çok pahalı"

Pazara alış veriş için gelen ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş da, "Pazarda bazı meyve ve sebzeler çok pahalı. İnsanların alım gücüne göre pahalı. Pazarcıların malı kaçtan aldığı da önemlidir. Biz pahalı diyoruz ama pazarcılar da pahalı alıyor. Sebze ve meyve gerçekten pahalı. Vatandaşlar olarak çok fazla alıp tüketemiyoruz" şeklinde görüş belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.