VİDEO - Minibüsçüler zorda, teker zararına dönüyor

VİDEO - Minibüsçüler zorda, teker zararına dönüyor
Pandemiye karşı alınan tedbirler kapsamında yolcu sayısı koltuk sayısının yarısına indirilen ve ayakta yolcu alınması yasaklanan minibüsçüler, yüksek girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Aylardır zararına çalıştıklarını ifade eden Diyarbakırlı minibüsçüler devletten destek bekliyor.

Ali Abbas Yılmaz - Yılmaz Yigitler - Özel

TİGRİS HABER - Pandemi sürecinde 7-8 yolcu ile gidip gelmek zorunda kalan Diyarbakırlı minibüsçüler zarar ettiklerini belirterek yeni rayiç ve güzergah talebinde bulundular.

Minibüsçüler zor durumda

Balıkçılarbaşı Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Kasım Çapar,  Toplu taşımada yaşanan sorunların çözümüne ilişkin Vali Güzeloğlu’na seslenerek,  “Bütün toplu taşıma hem halk otobüsleri hem minibüsler gerçekten zor durumdadır. Sayın Valimiz gerçekten Diyarbakır’da çalışıyor, olumlu şeyler yapıyor. İnanıyoruz, en kısa zamanda da toplu taşımayı göz önüne alır ve toplu taşımanın hakkı olan rayiç bedelini verir inşallah. Akaryakıt 6 TL civarıdır ve biz 2 TL’ye vatandaşı taşıyoruz. Hemen hemen 10 yıldır bir rayiç almamışız. Sadece Cumali Başkanın zamanında bir 50 kuruş verildi ama akaryakıt pahalı olunca o da boşta kaldı. Şuan için arabalarımızın çoğu çalışmak istemiyor ama onları zorla çalıştırıyoruz. Vatandaşlarımız mağdur kalmasın diye zarar da olsa elimizi taşın altına koyuyoruz ve bu süreçte böyle devam ediyoruz. Sayın Valimiz de yetkililer de bunu göz önüne alır ve inanıyorum ki, rayicimizi verir ve bir mazot parasını kurtarırız” diye konuştu.

kasim-capar.png

Araştırma hastanesine gece 10’dan sonra 50 TL’si olmayan gidemiyor

Minibüsçüler Kooperatifi Yöneticisi Harun Yaşa ise minibüsçülerin yeni güzergâh ve zam beklentisini dile getirerek şunları söyledi: “Temel talebimiz, birincisi rayiç, ikincisi güzergâhtır. Diyarbakır metropol bir kenttir ve yerel yönetimler gerçek anlamda vatandaşa hizmet götürmek istiyorsa güzergâhları açması gerekir. Eski Belediye Başkanı Cumali Atilla Stadyumun oraya güzergâh verdi ama sonradan iptal edildi. Diyarbakır havaalanına vatandaş otobüs olmazsa minibüsü bulamıyor. Araştırma hastanesine gece 10’dan sonra 50 TL’si olmayan gidemiyor. Vatandaş 50 TL’yi taksiye mi versin ilacına mı versin?”

Koronavirüs pandemisinde yolcu kısıtlaması getirilen minibüslerde 8 yolcudan fazla yolcu taşınamazken, artan girdi maliyetleri karşısında zararına yolcu taşıdıklarını belirten minibüsçüler toplu taşıma hizmetlerinin aksamaması için aylardır fedakârlık yaptıklarını ancak dayanacak güçlerinin de kalmadığını ifade ediyorlar.

Diyarbakır’da yıllardır rayiç alamadıklarını ve çok ucuz fiyattan yolcu taşıdıklarını ifade eden minibüsçüler, pandemi süreciyle birlikte yolcu sayısındaki azalmadan dolayı zararına çalıştıklarını dile getirdiler.

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesi Balıkçılarbaşı Dolmuş Durağı’nda toplu taşıma hizmeti veren minibüsçüler yaşadıkları sorunlara ilişkin Tigris Haber’e konuştular.

harun-yasa.png

‘7-8 kişiyle olmuyor’

Akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasından ve yeni güzergâhlar açılmamasından yakınan minibüsçülerden Hüsnü Angay, şöyle konuştu: “8 kişiyle gitmek zarardır. Bize de yardımcı olmaları lazım. Koltuk sayısının attırılması lazım, 7-8 kişiyle olmuyor. Fazla yolcu alınca ceza yiyoruz. Belediye bir yardımcı olsun. Yakıttan olsun güzergâhlardan olsun bir yardımcı olmaları gerekiyor.”

‘Mecburiyetten çalışıyoruz’

Pandemi sürecinde normalleşme beklentisini dile getiren minibüs şoförü Mehmet Şirin, “Zarardır, boş gidiyoruz boş geliyoruz. Mecburiyetten çalışıyoruz. Sürecin normalleşmesini istiyoruz” diye konuştu.

mehmet-sirin.png

‘Bazı günler yevmiye almadan evimize gidiyoruz’

Eski günlere geri dönülmesi gerektiğini dile getiren minibüsçü Süleyman Yaşa, şunları söyledi: “Gelsin çalışsınlar ne demek istediğimizi anlarlar. Bazı günler yevmiye almadan evimize gidiyoruz. Bize bir çözüm bulmaları lazım, böyle olmuyor. Bize eski sistemimizi geri verseler iyi olur. Diyarbakır’da pek fazla bir şey kalmamış zaten. Normale dönülse iyi olur.”

suleyman-yasa.png

‘Maskesiz yolcu alamıyoruz ama maske yok’

Maske sorununa işaret eden Mehmet Aydın ise şunları ifade etti:  “Şuan hep zararına çalışıyoruz, yakıtı doğru dürüst karşılayamıyoruz. Devlet bize bir katkı yapsa iyi olur. Maskesiz yolcu alamıyoruz ama maske yok. Devlet maske verse yolculara verebiliriz.”

‘Bu süreci atlatmak için bir zam gerekli’

Minibüs ücretlerine zam beklentisini dile getiren Mustafa Kadan, “Devlet büyüklerimizden Dolmuşçulara bir zam olsa iyi olur. Şuan 7-8 kişi ile gidiyoruz, kurtarmıyor ama mecburiyetten dolayı çalışıyoruz.En azından bu süreci atlatmak için bir zam gerekli” dedi.

‘Vatandaşlarımız mağdur kalmasın diye zarar da olsa elimizi taşın altına koyuyoruz’

Balıkçılarbaşı Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı ve Şoförler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Çapar,  Toplu taşımada yaşanan sorunların çözümüne ilişkin beklentilerini şöyle ifade etti: “Toplu taşıma şuan çok zor bir durumda. 7 kişi ile gidip geliyoruz, rayicimiz halen 2 TL’dir, kurtaramıyoruz. Akşama kadar arkadaşlar zor bela bir mazot parasını dahi çıkaramıyorlar. Bütün toplu taşıma hem halk otobüsleri hem minibüsler gerçekten zor durumdadır. Sayın Valimiz gerçekten Diyarbakır’da çalışıyor, olumlu şeyler yapıyor. İnanıyoruz, en kısa zamanda da toplu taşımayı göz önüne alır ve toplu taşımanın hakkı olan rayiç bedelini verir inşallah. Akaryakıt 6 TL civarıdır ve biz 2 TL’ye vatandaşı taşıyoruz. Hemen hemen 10 yıldır bir rayiç almamışız. Sadece Cumali Başkanın zamanında bir 50 kuruş verildi ama akaryakıt pahalı olunca o da boşta kaldı. Şuan için arabalarımızın çoğu çalışmak istemiyor ama onları zorla çalıştırıyoruz. Vatandaşlarımız mağdur kalmasın diye zarar da olsa elimizi taşın altına koyuyoruz ve bu süreçte böyle devam ediyoruz. Sayın Valimiz de yetkililer de bunu göz önüne alır ve inanıyorum ki, rayicimizi verir ve bir mazot parasını kurtarırız. Biz kardan geçtik ama hiç olmazsa şoförlerin parası çıksın. Çoğu minibüste 3 şoför var ve bunların sigortalarını ödüyoruz. Kasko ile birlikte bir minibüsün sigortası 6-7 bin TL’yi buluyor. 250 TL olan bir lastik şuan olmuş 750 TL. 100 TL olan bir yedek parça şuan olmuş 300 TL. Toplu taşımada zarar ediyoruz ve artık aciz olduk. Bırakmak istiyoruz ama kendimizi de kurtaramıyoruz. Bir yönetici olarak kafamızı yastığa koyduğumuzda esnaflarımızı düşünüyoruz, acaba yarın ne yapacağız diye. Ama maalesef hep zararda çalışıyoruz ve bu şekil devam ediyoruz. İnşallah Sayın Valimiz bunu göz önüne alır ve güzel bir şeyler yapar.”

‘Bize yardımcı olsunlar biz de kaliteli bir hizmet sunalım’

Minibüsçüler Kooperatifi Yöneticisi Harun Yaşa ise minibüsçülerin yeni güzergâh ve zam beklentisini dile getirerek şunları söyledi: “Dışarıda deniliyor minibüsçüler kazanıyor ama yok. Pandemi sürecinde vatandaşla kavga ediyoruz, minibüse fazla yolcu almamak için. Maske uygulaması var ama yolcuya maske dağıtan yok. Eğer maskesiz vatandaşı bindirmeyeceksek, maskenin temin edilmesi lazım.  İkincisi, Diyarbakır metropol bir kent olmuş ama halen minibüsçüler olarak ring halinde dönüyoruz, kafes içerisinde. Diyarbakır’ın açılması gerekir. Üçüncüsü yakıt fiyatları fazla, yedek parça pahal. Bir yağ değişimi 900 TL, lastik bin 300 TL para. Bu koşullarda çalışmak fazlasıyla zarar. Ama nedir bu zararı göze alarak topluma hizmeti sürdürüyoruz. Zararına da olsa bu topluma hizmeti götürmek zorundayız. Bir seneden fazladır biz rayiç alamıyoruz. Bu konuda birçok müracaatımız var. Hem mağduriyetimizin giderilmesine hem de hizmet sektörünü daha da iyileştirmeye yönelik büyüklerimizden destek bekliyoruz ve her türlü uzlaşıya da hazırız. Temel talebimiz, birincisi rayiç, ikincisi güzergâhtır. Diyarbakır metropol bir kenttir ve yerel yönetimler gerçek anlamda vatandaşa hizmet götürmek istiyorsa güzergâhları açması gerekir. Eski Belediye Başkanı Cumali Atilla Stadyumun oraya güzergâh verdi ama sonradan iptal edildi. Diyarbakır havaalanına vatandaş otobüs olmazsa minibüsü bulamıyor. Araştırma hastanesine gece 10’dan sonra 50 TL’si olmayan gidemiyor. Vatandaş 50 TL’yi taksiye mi versin ilacına mı versin? Sayın Valimiz Diyarbakır’a hizmet etmek istiyorsa, gerçek anlamda hizmet toplu taşımadan geçer. Hem mağduriyetlerin giderilmesi hem de koşulların iyileştirilmesi için biz uzlaşmaya yanaşırız. Bize yardımcı olsunlar biz de kaliteli bir hizmet sunalım.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum