VİDEO - Müzeler: Tarih ve kültürün yaşayan hafızasıdır

VİDEO - Müzeler: Tarih ve kültürün yaşayan hafızasıdır
Tarihi ve kültürel değerlerin geleceğe taşınabilmesi öncelikle çocuklara bu bilincin benimsetilmesiyle olur.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Tarihi ve kültürel değerlerin geleceğe taşınabilmesi öncelikle çocuklara bu bilincin benimsetilmesiyle olur. Bir şehrin kimlik kazanmasında, kentin hafızası rolünü oynayan müzeler, toplumun en değerli mekânlarıdır. Çünkü geçmişe ait buluntuların sergilendiği müzeler, izleyenleri tarihe bir yolculuğa çıkarır.

Bu eserler sadece müzelerde değil yaşadığımız mekânlar içerisinde de çokça bulunuyor. Bazen bilinçsizlikten bunlara zarar verilmektedir. Dokunabildiğimiz veya bakabildiğimiz bu eserler bizi zaman tüneline girmiş gibi eski zamanlara unutulmaz yolculuklara çıkarmaktadır. Gelecek kuşaklara bırakacağımız bu eserlerin korunması ve sahip çıkılması bilinci çocukluktan başlamaktadır.

muzeler-cemil-pasa-6.jpg

Bu açıdan gelecek kuşakları geçmişinden koparmamak için koruma bilincinin geliştirilmesi gerekiyor. Dünyadaki kültürel mirasın korunması için UNESCO tarafından 18 Mayıs 1982 yılında ilan edilen Uluslar arası Müzeler Günü dolayısıyla; İç Kalede bulunan Diyarbakır Müzesinin düzenlediği etkinlikten sonra, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından da Tarihi Cemil Paşa Konağı’nda ‘Dünya Müzeler Günü’ dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

muzeler-cemil-pasa-3.jpg

Ziyaretçilere çiğköftenin ikram edildiği etkinliğe müzik grubu da eşlik etti. Bu etkinliğe Yenişehir Tanışık İlkokulundan öğrencileri ve öğretmenleriyle katılan okul müdürü Erol Kaplan etkinlik dolayısıyla şunları söyledi;

‘Müzeler kültürümüzün, tarihimizin hafızasıdır’

“Müzeler kültürümüzün tarihimizin hafızasıdır. Bin yıllara kadar yaşanmışlıkları sergileme imkânı buluyoruz. Genç nesiller geçmişine tarihine kültürüne sahip çıkmada da kendisine görev düşmektedir.”

muzeler-cemil-pasa-2.jpg

‘Müzeler hafızayı tazeleyen mekânlardır’

“Müzeler geçmişi günümüze getiren, bir nevi hafızayı tazeleyen mekânlardır. Bu yüzden geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez. Toplumun geçmişinden haberdar olması, bu açıdan da bilinçli olması lazımdır. Bireylerin tarihe kültüre sahip çıkması anlamında da müzelerin önemi çok büyüktür. Bu nedenle çocuk yaşta gençlerimizi buna alıştırmak, müze bilincinin oluşması açısından çabalarımız önemlidir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.