VİDEO - Nereye baksan ya da dokunsan tarih kokuyor

VİDEO - Nereye baksan ya da dokunsan tarih kokuyor
‘Nereye dokunsan nereye baksan tarih kokan Diyarbakır’ı görmeden, bu dünyadan gitmenin büyük bir eksiklik olacağını söyleyen dijital baskı ustası İdris Açin Tigris Haber'e konuştu.


Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Ressam ve fotoğraf sanatçılarının eserlerini tablolaştırarak sergilere hazırlayan; ‘Nereye dokunsan nereye baksan tarih kokan Diyarbakır’ı görmeden, bu dünyadan gitmenin büyük bir eksiklik olacağını söyleyen dijital baskı ustası İdris Açin Tigris Haber'e konuştu.

Çocukken evlerin duvarlarını süsleyen Şahmeran tabloları ilgisini çekti, resim ve tablo merakı başladı. İdris Açin, çalışmak için gittiği İstanbul’da bu merakını dijital baskı işleriyle uğraşarak pekiştirdi. ‘Bu mesleği Diyarbakır’da da yapabilirim’ diye düşündü, kendisine ait işyerini memleketine taşıdı.  

İdris Açin, Paris, Venedik ve çeşitli tasarım fotoğrafları yerine Diyarbakır’ın tarihi ve coğrafik güzelliklerini yansıtan resimleri tablolaştırarak şehrin yurt içi ve dışında tanıtımına katkı sunuyor.

tablo-tigris.jpg

 ‘Bu iş için Diyarbakır uygun’

Diyarbakır Silvan doğumlu İdris, 13 yaşında İstanbul’a giderek çeşitli işlerde çalışmaya başlar. Tanıştığı bazı ressamların yaptıkları resimlerin çoğaltılma işi ilgisini çeker. Bu eserleri dijitalleştirmeye başlar. Bu işi bir süre devam ettirir. Neden hep Paris’in, Venedik’in, İstanbul’un resimlerini tablolaştırıyoruz, niye Diyarbakır’ın tarihi zenginliklerini ve coğrafi güzelliklerini tablolaştırmayalım diye düşünür. Bu işi Diyarbakır’da da yapabilirim diyerek iş yerini Diyarbakır’a taşır.

tablo-tigris1.jpg

Ev ve işyerlerinde Diyarbakır görseli mutlu ediyor

Diyarbakır dışında çevre illere ve yurt dışına da yaptıkları tabloları gönderen İdris Açin;

“Diyarbakır’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin fotoğraflarını tablolaştırdık. Şimdi Diyarbakır’ın görselliklerini Amerika’ya bile gönderiyorum. Diyarbakırlı olup da farklı yerlerde yaşayan insanlar yaptığımız bu tabloları istiyor. Evlerinin duvarlarına veya işyerlerinin vitrinlerine asıyorlar. Başka illere gittiğimde Diyarbakır’ın görsellerini gördüğüm zaman bana ayrıca bir gurur veriyor. Çok hoşuma gidiyor. Yaptığımız bu işle bir yerde Diyarbakır’ın tanıtımını da yapmış oluyoruz.” Demektedir.

tablo-tigris3.jpg

Resim ya da fotoğrafları nasıl tablolaştırıyorsunuz?

“Görselin tabloda iyi görülmesi için öncelikle bize gelen görsellerin profesyonel çekilmesi gerekiyor. Bu çekimleri dijital makinelerde baskısını alıyoruz. Baskısını yaptığımız resimler makineden çıktıktan sonra koruyuculuğunu arttırmak için resmin üzerini vernikliyoruz. Kuruttuktan sonra da gerdirerek şasesini yapıyoruz. Bu işlemlerden sonra duvarlara asılır hale geliyor.”

Tablo çalışmalarında polyester ya da koton kullanıldığını söyleyen Açin; “Koton polyestere göre daha kaliteli ve uzun ömürlü olmaktadır. Üstelik koton resmi daha iyi yansıtmaktadır.” Diyor.

İstanbul’dan Amerika’ya kadar birçok yere tablo gönderiyor

Daha çok ressamlarla, fotoğraf sanatçılarıyla ve düğün fotoğrafçılarıyla çalıştıklarını söyleyen Açin, Diyarbakır’ın dışında Urfa, Mardin, Batman hatta İstanbul’a kadar birçok ilden gelen taleplere cevap verdiklerin, Amerika, Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika gibi ülkelere de yaptıkları tablolarını gönderdiklerini anlatarak; bu fotoğrafları görenler, ’gerçekten Diyarbakır’da böyle yerler var mı?’ Diye soranlara;

tablo-tigris4.jpg

Nereye baksan nereye dokunsan tarih kokuyor

“Bizim gönderdiğimiz tablo sadece bir karedir. Diyarbakır’a gelerek bu zenginlikler yerinde, daha fazlasıyla görmeleri gerektiğini söylüyorum.”

“Çünkü Diyarbakır’ın tarihi açıdan sınırsız bir zenginliği, coğrafi açıdan keşfedilmeyi bekleyen güzellikleri var. Bu açıdan diyorum ki; Nereye baksan, nereye dokunsan tarih kokuyor. Diyarbakır’ı görmeden bu dünyadan çekip gitmenin çok büyük bir eksiklik olacağını düşünüyorum.” Diyerek dünyada görülmesi gereken kentler arasında olduğunu söylemektedir.

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.