VİDEO - Ramazan ayının trendi: Halka tatlı ve çiğköfte

VİDEO - Ramazan ayının trendi: Halka tatlı ve çiğköfte
Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen vatandaşlar, bu yıl oruçlarını çiğköfte ve halka tatlıyla açıyor.

Haber: Sait BAYRAM

Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - İşsiz sayısının en yüksek olduğu kentlerden biri olan ve alım gücü her gün biraz daha düşen Diyarbakır'da vatandaşlar bu Ramazan ayında acılı çiğköfte ve halka tatlıya yöneldi. Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, Diyarbakır'da vatandaşların bir günde 12 ton çiğköfte ve 6 ton halka tatlı tükettiğini açıkladı.

cigkofte-tatli-ramazan-sait-bayram-2.jpg

Diyarbakır'da trend: Halka tatlı ve çiğköfte

Diyarbakır Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, bu yıl ki Ramazan Ayı trendinin halka tatlı ve çiğköfte olduğunu belirterek, "Halka tatlı Diyarbakır'ın yöresel tatlıları arasında bulunan ve dedelerden kalan bir tatlı türüdür. Diğer illere baktığımızda bizim biraz daha farklıdır. Yöremize özgüdür. Yaşadığımız ekonomik sıkıntılardan dolayı bizim oruçta, iftarlarda ana menümüzdeki tatlılarda bu yıl gözde olan halka tatlı oldu. Hem geçmişten gelen bir damak tadımıza hitap ediyor. Kadayıf ve baklava gibi tatlı fiyatlarının çok yüksek olmas nedeniyle fiyatları daha ekonomik olan halka tatlı bu yılda Ramazan ayında en fazla tüketilen tatlı oldu. Gönül isterdi ki sofralarımızda tatlı olarak baklava ve kadayıf olsun. Geçmiş yıllarda yani 10-15 yıl öncesinde baklava ve kadayıf sofralardan eksik olmuyordu. Hatta o yıllarda komşulara bile dağıtıyorduk" dedi.

cigkofte-tatli-ramazan-sait-bayram-3.jpg

Baklava ve kadayıf tüketimi lüks oldu

Baklava ve kadayıf tüketiminin Diyarbakır'da büyük bir kesim için artık lüks olduğuna dikkat çeken Elkaan, "Bu Ramazan Ayı'nda baklava ve kadayıf iftar sofralarını süsleyemedi. Çok ender zamanların dışında. baklavacı ve kadayıfçı esnaflarımız da mağdur oldu. Baklava ve kadayıf işi yapan esnafların satışlarında da, geçen yıla oranla yüzde 40 oranında bir düşüş yaşandı. Bunun da en büyük sebebi, ürünlerin fiyatlarının aşırı derecede artmasıdır. Bu yıl fıstığın kilosu bin liraya doğru yükseliyor. Yine işçilerin maaşları ve sigortaları da yüzde 100 zamlandı. Halka tatlı tüketimi bu yıl kadayıf tüketimini geçti diyebiliriz. Halka tatlı gün geçtikçe markalaşmaya doğru gidiyor. Aldığımız verilere göre, halka tatlı tüketimi günlük 6 tonu aştı diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

cigkofte-tatli-ramazan-sait-bayram-1.jpg

12 Ton çiğköfte tüketildi

Halka tatlıyla birlikte bu Ramazan ayında, çiğköftenin iftar sofralarının vazgeçilmesi olduğuna işaret eden Elkaan, "Ramazan Ayı'nda halkımız çiğköfteye büyük rağbet gösteriyor. Her sokakta, her cadde başında çiğköfteye rastlıyoruz. Herhangi bir ana cadde veya sokakta, 10 tane çiğköfteciyle karşılaşabilirsiniz. Bu da geçmişten günümüze gelen bir kültürü de gösteriyor. Ekonomik sorunlar da vatandaşlarımızı çiğköfteye mecbur bıraktığını söyleyebiliriz. Her yıl çiğköfte yeniyordu ama bu yıl aşırı bir tüketim sözkonusu. Bu yıl günlük 12 ton çiğköfte tüketilerek, bütün yılların rekoru kırıldı. Her ne kadar memleketimizde alamayacağımız ürünler varsa da, alım gücümüzün yettiği damak tadımıza uygun ürünler de var. Damak tadımıza ve kesemize uygun ürünler vardır. İşte memleketimizin güzelliği buradadır" şeklinde konuştu.

Çiğköfteci Mehmet Usta ise, yıllardır Ramazan Ayları'nın vazgeçilmezleri arasında yer alan çiğköftenin bu yıl daha fazla rağbet gördüğünü anlatarak, "Vatandaş hem ekonomik, hem de damak tadı nedeniyle çiğköfteyi tercih ediyor. Fiyat artışına rağmen iftar öncesi yoğun kalabalıklar ve kuyrukları oluşuyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.