VİDEO - Rekolte yüksek, fiyatlar iyi, çiftçi memnun

VİDEO - Rekolte yüksek, fiyatlar iyi, çiftçi memnun
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, Diyarbakır çiftçisinin bu yılki rekolteden de fiyattan da memnun olduğunu ve çiftçinin yüzünün güldüğünü söyledi.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır ve bölgede ilkbaharda yağan düzenli yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü. Ürün rekoltesi son 10 yılın üzerine çıkarken, serbest piyasadaki ürün fiyatları da çiftçileri memnun etti. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi ürünlerden yüksek rekolte aldıklarını söyledi.

Bu yıl çiftçinin yüzü güldü

Bu yılki ürün rekoltesini Tigris Haber’e değerlendiren Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, şöyle konuştu:  “Bu yıl çok bereketli bir yıl oldu. Bahar aylarında düzenli yağış almamızdan dolayı buğdaylarımız çok iyi. Buğday, arpa, mercimek, nohut gibi ürünlerimiz bu yıl çok çok iyi ve çok yüksek rekolte aldık. Kuruda ortalama 400-500 kilo suluda da 600-700 kilo ürün elde ettik. Bu da çok yüksek bir verim ortalamasıdır. Şuan serbest piyasada buğdayın fiyatı çok iyi. Ekmeklik buğday serbest piyasada 1600 ila 1750 arasında. Sert buğday ise 1800 ila 1970 civarında. Serbest piyasadaki fiyatlardan dolayı şuan Toprak Mahsulleri Ofisi’ne kimse ürün götürmüyor. Bu yıl çiftçimiz çok memnun. Son 10 yılın en fazla yağışını aldık ve verim ortalamamız da çok yüksek. Bölgemizde Sur’da ve Yenişehir’de kısmi alanda bir dolu yağışı da yaşandı. Diyarbakır genelinde 20 bin dönüm alanda bir zarar oluştu. Bölgede de kısmen ufak çaplı afetler oluştu ama bölgenin tamamında da verim ortalaması çok yüksek. Verim açısından da fiyat açısından da çiftçimizin bu yıl yüzü güldü. İnşallah pamuk ve mısırda da çiftçi beklentilerini karşılayacak.”

Anız yangınları geçmişe göre azaldı

Anız yangınlarına karşı çiftçilere uyarıda bulunan Delil, şunları söyledi: “Tabii ki biz anız yakılmasına karşıyız. Zaten artık eskisi gibi değil, bu konuda çiftçilerimizde belli bir duyarlılık oluştu. Eskisine nazaran anız yangınlarında bir azalış var. Kısmen Bismil bölgesinde anız yangınları oluyor. Tabii biz Ziraat Odalarımız aracılığıyla sosyal medyada çiftçilerimizi anız yangınları konusunda uyarıyoruz. Anız yakmanın toprağa verdiği zararları anlatıyoruz. Anız yangınları sırasında oluşan sıcaklık toprakta yaşayan tüm canlıları öldürüyor, toprağın yapısını bozuyor. Topraktaki mikro organizmalara zarar veriyor. Toprağın yapısı zarar gördüğü için bu sefer çok fazla gübre atmamız gerekiyor. Yangınlar hava kirliliğine de neden oluyor.”

Çiftçiler ikinci ürün ekiyor

Diyarbakır çiftçisinin ikinci ürün ekimine yöneldiğine dikkat çeken Delil, “Çiftçilerimiz yeni teknikle donatıldığı için artık ikinci ürün ekebiliyorlar. Buğday, Arpa ve Mercimek hasadından sonra ikinci ürün olarak mısır ekimi yapılıyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum