VİDEO - Ressam Aşçı

VİDEO - Ressam Aşçı
VİDEO - Diyarbakır’da ekonomik krizin 45 yıllık aşçılık mesleğine son verdiği Diyarbakırlı ressam aşçı Abdülaziz Başçı, çocukluk hayali olan ressamlığı sürdürebilmek için yeniden kolları sıvadı.

Ali Abbas Yılmaz/ Özel

Tigris Haber - Ekonomik krizin işinden, eşinden, evinden yuvasından ettiği ressam aşçı’nın elinde kalan tek şey resim yapma tutkusu.

abdulaziz-basci-(20).jpg

Ekonomik sıkıntılardan dolayı hayatı altüst olan ressam aşçı, resim materyallerine gelen aşırı zamlardan kaynaklı dijital ortamda resim yapmaya başladı. Dijital ortamda 600’e yakın eseri olan Başçı’nın hedefleri arasında atölye açmak, resimlerini sergilemek ve genç yeteneklere deneyimlerini aktarmak var.

whatsapp-image-2019-02-19-at-09.58.00.jpeg

Çocukluğundan beri ressam olma hayali kuran ressam aşçı Abdülaziz Başçı, baba mesleği olan aşçılığı 45 yıl sürdürdü. Son ekonomik krizde hem işini hem eşini kaybeden aşçı ressam Başçı, dijital ortamda resim yaparak hayata tutunmaya çalışıyor.

Abdülaziz Başçı’nın iz bırakan hayat öyküsü Tigris Haber’de.

whatsapp-image-2019-02-19-at-09.58.06.jpeg

Ömrünün 45 yılını aşçılığa verdi

‘Geleceğin ressam adayı’ olma potansiyeli varken o baba mesleğini sürdürmek zorunda kaldı. Başçı’yı, on yıllar süren aşçılık mesleğine sevk eden yaşam serüveni şöyle başladı: “Aşçılık baba mesleğimdi ve çocukluğumdan beri yapıyordum.  52 yaşındayım ve yaklaşık 45 yıllık bir aşçılık mazim var. Aslında her ne kadar baba mesleği olarak aşçılık yapsam da çocukluğumdan beri resim yapmaya da çok yatkınlığım vardı. Ortaokul birinci sınıfta hocam bana, ‘Geleceğin ressamı olacaksın’ derdi. Ama hayat işte ‘geleceğin ressamı’ olmak yerine baba mesleği olan aşçılığı sürdürdüm.”

whatsapp-image-2019-02-21-at-14.31.09-(1).jpeg

‘Resim yapmaktan hiçbir zaman kopamadım’

Baba mesleği aşçılığa başlasa da resim aşkını hep taze tuttu. Başçı, o günleri şöyle anlattı:

“Resim dersinde hocamız bizden ahşap üzerine Atatürk portresi çizmemizi istedi. Orta ikinci sınıfta hocamızın istediği portrenin aynısını bire bir yapmıştım. Bu çalışmam hocamı çok etkilemişti. Ancak Ortaokul ikinci sınıfta tatsız bir olay yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldım ve baba mesleği aşçılığa devam ettim. Tabii her ne kadar aşçılığı seçsem de resim yapmaktan hiçbir zaman kopamadım. Bazı zamanlar lokantada karakalem çalışmaları yapardım. Sonrasında sulu boya, guaj boya ve yağlı boya çalışmaları da yapmaya başladım. Yani her geçen gün kendimi resim alanında geliştiriyordum. Resme zaman ayırdıkça yeteneğim daha iyi bir şekilde açığa çıkıyor ve yaptığım resimler çevremde bulunan insanların beğenisini kazanıyordu. Yaptığım resimlerin beğenilmesi, değer bulması beni resim yapmaya daha da bağlıyordu.”

abdulaziz-basci-(6).jpg

‘Ekonomik kriz hem işimi hem eşimi elimden aldı’

Ekonomik kriz 45 yıllık aşçıyı işinden etti. Başçı, yaşadığı o zor günlere ilişkin şöyle konuştu: “Uzun yıllar aşçılık yaptığım süre boyunca her fırsatta resim çalışmalarımı sürdürüyordum. Ama son bir yılda resim yapmaya daha çok yoğunlaştım. Çünkü krizden dolayı işlerim yolunda gitmiyordu. Ekonomik kriz beni işimden etti. Dükkânımı kapatmak zorunda kaldım. Lokantamı devredemeyince dükkândaki malzemeleri ikinci el olarak yok pahasına satmak zorunda kaldım. Çok zor bir süreç geçirdim. İşlerim ters gidince evde sorunlar yaşadım ve eşimden ayrıldım. Yani ekonomik kriz hem işimi hem eşimi elimden almıştı. Son bir yılda çok sıkıntılar yaşadım. Son dört aydır, beni hayata bağlayan tek şey resim yapmaktı. Çünkü kala kala bir tek elimde o kalmıştı. Hayatın tüm zorluklarına karşı resim yaparak ayakta kalmaya çalışıyordum. Resim yaptıkça huzur buluyor ve hayata karşı güç topluyordum. Diyebilirim ki resim yapmak, hayatın üzerime yıktığı yükün altında kalan ruhuma adeta bir ilaç gibi geliyordu. Hayatta her şeyimi yitirmiştim ama bir tek resim beni terk etmemişti. Benim hayatım şuan resimdir diyebilirim. Gece gündüz her an resim yapıyorum ve ondan asla kopamıyorum.”

whatsapp-image-2019-02-21-at-14.23.21.jpeg

‘Dijital ortamda yaklaşık 600 resim çizdim’

Her şeyini elinden alan hayat bir tek resim tutkusunu elinden alamadı. Dijital ortamda resim çizerek hayata tutunan Ressam aşçı, ekonomik krize teslim olmadı. Sanatını dijital ortamda icra etmek zorunda kalan Ressam aşçı , “Hayatın bana yaşattığı sıkıntıları resim yaparak aşmaya çalışıyorum ve resimlerime de bunu yansıtıyorum. Daha çok soyut resim çalışıyorum. Yani, o anki ruh halimi resimlerle ifade ediyorum. Tabii son 6 ayda yaşanan ekonomik kriz aynı zamanda resim malzemelerini de vurdu ve bu ekonomik sıkıntılar içinde yağlı boya resimler yapamadım.  Ekonomik kriz beni hayata bağlayan ve elimde yegâne kalan uğraşımı da sekteye uğratmaya çalıştı. Ben de bu engeli dijital ortamda resim yaparak aşmaya çalıştım. Telefonuma indirdiğim bir program sayesinde resim çalışmalarımı devam ettirdim. Artık dijital ortamda resimler çiziyorum ve bugüne kadar yaklaşık 600 resim çizdim. Çizimlerimi birçok ressam arkadaşla paylaştım ve çok olumlu geri dönüşler aldım. Resimlerimi sosyal medya hesaplarım üzerinden paylaştım ve çok sayıda beğeni aldım” diye konuştu.

whatsapp-image-2019-02-21-at-16.12.41.jpeg

‘O resimler beni bu zorlu süreçte ayakta tuttu’

Çizdiği resimleri saklayamamanın burukluğunu yaşayan Başçı, “Çocukluğumdan bu yana hep resim çizdim ama çizdiğim resimleri muhafaza edemedim. Aslında bugüne kadar çizdiğim tüm resimleri bir arada sergilemeyi çok isterdim. Bu güne kadarki çizimlerimin birçoğunu sevdiğim, değer verdiğim insanlara hediye olarak verdim. Bazı çalışmalarımı ise on yıl önce sattım. Son süreçte yaptığım dijital resimleri ise biriktiriyorum. Umarım elimde kalan tüm çalışmalarımı sergileyebileceğim bir imkânı yakalayabilirim. Son süreçte çizdiğim resimlerin benim için apayrı bir önemi var, çünkü o resimler beni bu zorlu süreçte ayakta tuttu. Hayatımın bu evresinde çizdiğim resimler beni çok mutlu etti ve adeta kırılan kalbime merhem oldu” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2019-02-21-at-14.34.08-(1).jpeg

45 yıllık anısını dijital ortamda resmetti!

Çocukluğuna dair bir anısını paylaşan Başçı, “Bugün yaptığım resimlerin içinde çocukluğuma ait anılar da var. Ülkede gaz sıkıntısının olduğu dönemlerdi ve babamın o günlerde yaptığı bir ocak vardı. Yıllar önce yaşanan o anları hayal gücümün yardımı ile bugün resmettim. Babam kendi yaptığı ocakta yemek pişiriyordu. Bu çizim beni hem eskilere götürdü hem de çok mutlu etti. Bu çalışmayı bir ay önce yaptım ve o anı yaşadım diyebilirim. Şuan cep telefonumla dijital ortamda resimler çiziyorum. Aslında tablet ile çizme olanağım olsa daha iyi çalışmalarımın olacağına inanıyorum. İmkânım olsa çok iyi bir ressam olacağımdan kuşkum yok. Aslında iyi bir ressam olmak benim çocukluktan beri bir hayalimdir” dedi.

whatsapp-image-2019-02-21-at-14.31.09.jpeg

Resim yapabilmek için aşçılığa devam…

Şuan işsiz olan ve bir otelde kalan Ressam aşçı yarınına dair şunları paylaştı:  “En yakın zamanda kendime bir iş bulup hem yaşamımı idame ettirebilmek hem de resim çalışmalarımı sürdürmek istiyorum. Hedefim en yakın zamanda resim çalışmalarımı rahatça sürdürebileceğim bir atölye açmaktır. Orta vadede ise imkânlarımın elverdiği kadarıyla çizimlerimi sergileyebilmek istiyorum. Yıllardır hayalini kurduğum resim sergisini gerçekleştirmek istiyorum. Tabii sadece kendim için değil resim yapmaya yetenekli olan ama imkânı olmayan genç yeteneklere yönelik de hayallerim var. Deneyimlerimi genç arkadaşlara aktarmak istiyorum. Bunun için bir resim atölyem olmasını çok isterim. Profesyonel olarak resimle uğraşmayı çok istiyorum ama hâlihazırda imkânlarım buna el vermiyor. Çaresiz hem baba mesleği aşçılığa yeniden başlayıp hem de resim yapmaya devam edeceğim.”

whatsapp-image-2019-02-21-at-14.34.10-(1).jpeg

‘İşsiz kaldığım dönemde adeta şehrimi yeniden keşfettim’

Yoğun çalışma hayatı boyunca yaşadığı kenti yeterince gezme fırsatı bulmadığını ifade eden Başçı, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Bir Diyarbakırlı olarak son dört ayda işsiz kaldığım dönemde adeta şehrimi yeniden keşfettim. Bu zamana kadar yoğun çalışma yaşamı içerisinde şehrimi gezmeye fırsat bulamamıştım. Şehrimin tarihi mekânlarını gezip görmek bana güç kattı. Uğradığım her tarihi mekân bana ilham kaynağı oluyor. Artık yaşadığım her şeyi resme döküyorum. Hayatı resmederek yaşamak bana mutluluk veriyor.”

 

whatsapp-image-2019-02-21-at-14.31.11-(1).jpeg

whatsapp-image-2019-02-21-at-16.06.58.jpegwhatsapp-image-2019-02-21-at-16.18.40.jpegwhatsapp-image-2019-02-21-at-14.34.11.jpeg

whatsapp-image-2019-02-21-at-15.59.42.jpeg

whatsapp-image-2019-02-21-at-14.31.02.jpeg

whatsapp-image-2019-02-21-at-16.12.58.jpeg

whatsapp-image-2019-02-21-at-16.11.06.jpeg

whatsapp-image-2019-02-21-at-14.31.10-(1).jpeg

whatsapp-image-2019-02-21-at-14.31.03.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.