VİDEO - Tanrıkulu: AKP tekkeleri değil, çiftçiyi korusun

VİDEO - Tanrıkulu: AKP tekkeleri değil, çiftçiyi korusun
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır alım fiyatını bu yıl ton başına 6 bin lira olarak açıkladı.

Serhat Özdemir

TİGRİS HABER - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır alım fiyatını bu yıl ton başına 6 bin lira olarak açıkladı. Fiyat çiftçiyi memnun etmezken, Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, açıklanan fiyatın kabul edilemez olduğunu belirterek, “AKP’nin tekkeleri değil, çiftçiyi koruması gerekiyor” dedi.

Çiftçilerin merakla beklediği mısır fiyatlarının açıklanması hayal kırıklığına neden oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun geçen yıl ton başına 5 bin 700 TL olarak açıkladığı Mısır’ın bu yıl ton başına 6 bin lira olarak açıklamasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ziraat Odası Yenişehir ilçe Başkanı Süleyman İskenderoğlu ve CHP İl Başkanı Abdullah Atik konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamalarda bulunan Tanrıkulu AKP'nin Tekkelere verdiği değeri çiftçilere vermesi gerektiğini, açıklanan fiyatın kabul edilemez olduğunu belirtti.

'Üreticiler isyan ediyor'

Üreticilerin isyan ettiğini, verilen fiyatla çiftçilerle dalga geçildiğini söyleyen Milletvekili Sezgin Tanrıkulu girdilerin yüzde yüz artış gösterirken mısıra yüzde 5'lik artış verildiğini dile getirerek şunları söyledi;

"5-6 bin liralık bir fiyat çıkarmış. Bu fiyata Türkiye’deki bütün çiftçiler, üreticiler isyan ediyor. Nedeni şu, 6 bin lira dendi ama geçen yıl ne kadardı? 5700 liraydı. Geçen yıldan bu yana sade 300 liralık bir artış var. Gerçekten çiftçilerle dalga geçiyorlar. TÜİK, Tarım enflasyonu oranı yüzde 102 olarak açıkladı. Onu baz alarak yapacakları artışın en az 10 bin lira olması lazım. Sadece girdilere baksınlar hepsinde yüzde yüz artış var. Ama çiftçiye mısır üreticilerine sadece yüzde 5’lik bir artış yapıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarın tekelinde. Mısır sebze gibi değil depolanabilir. Bütün dünyada ortak üretim yapıyor. Dünyada mısır piyasasının yüzde 70’ini dört tane Amerikalı şirket kontrol ediyor. Fiyatları sadece Türkiye değil dünya piyasaları belirliyor. Türkiye’de dayatılmış durumda. Ve tekeller bizim çiftçimizi de teslim almış durumda. Girdilerin yüzde yüz arttığı bir yerde TMO sadece 300 liralık bir artış yaptı. Piyasada aynen buğday gibi, geç alacaklar, depolar diyecek, sıra vermeyecekler, çiftçiyi tüccara mahkum edecek. 3-5 ay sonrada fiyatlar yükselecek ve çiftçiler yeniden mağdur olacak. Çiftçi ürününü saklayamaz çünkü piyasaya borçlu. Böyle bir perişanlık ve zulüm hali var. Bu sadece Diyarbakır’a özgü bir sorun değil ama Diyarbakır’da da mısır üretiminin artığını biliyoruz. Mutlaka bu fiyatların hükümet tarafından revize edilmesi lazım. Hükümet AKP’nin tekkeleri değil çiftçileri koruması lazım."

ziraat-osadi-sezgin-tanrikulu-2.jpeg

ziraat-osadi-sezgin-tanrikulu-2.jpeg'Çiftçiler artık tarım arazisi süremez'

CHP İl Başkanı Abdullah Atik, girdi fiyatlarının artığını ve yıllık kazancın üzerinde sadece elektrik faturası ödendiğini ifade ederek, " biz bu sıkıntıları sadece mısırda değil, dün buğdaya da yaşadık. Çiftçiler buğdayı evlerinin önüne ve arazilere dökmüştü. Aynısı pamukta yaşanmıştı. Pamuğun kilosu 14 ila 15 lira maliyeti var. Pamuğun kilosu ise şuan 15 ila 16 liradır. Bu gidişatla çiftçiler artık tarım arazisi süremez. Bende çiftçiyim ve daha tek bir dönüm arazimi sürmedim. 1 litre mazot 40 lira, daban gübresi 20 lira, geçtiğimiz yıl 8 ila 9 liraydı. Motorin 20 liralardayken, 40 lira oldu. İlaçların zaten haddi hesabı yok. Çiftçiyle alay ediyorlar. Herhalde çiftçinin bitmesini istiyorlar. İktidarın biran önce bu duruma el atması gerekiyor. Bir kuyudan 150 ila 200 dönüm arazi sulanıyor. Bu arazide mısır veya pamukta kazanç en fazla 100 bin liradır. Sadece DEDAŞ'ın faturası 300 bin liradır. Diğer giderlerini de bir kenara bırakalım. Kazanacağı paranın üzerine para koymuş olacak. Bunla sadece elektrik faturası ödemiş olacak" dedi.

'Mısır üreticisi kan ağlıyor'

Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise, konuşmasında üreticinin kan ağladığını ve bu fiyatlarla çiftçinin bitirilmek istendiğini söyledi. İskenderoğlu, " mısır üreticisi kan ağlıyor. Geçtiğimiz yıl TMO mısır alım fiyatını 5 bin 700 lira olarak açıklarken, serbest piyasada mısır 5 bin 500 liraya gidiyordu. Bu yıl açıklanan fiyatta ise 6 bin TL serbest piyasada ise mısır 4 bin 800 lira arasında gidiyor. Bu da çiftçinin bittiğinin anlamına geliyor. Hükümet enerjiye mazota yaptığı zam kadar mısırada o kadar zam istiyoruz. 2022 yılın da 9 bindira olan gübre fiyatı şuan 19 bindiradır. Mazot 19 iken şuan 40 lira oldu ve diğer girdi masrafları artış göstermişken, mısara yüzde 5 civarı zam verilmesi çiftçiyle dalga geçmektir. Çiftçi girdi masrafları içerisinde ezilmiştir. Çiftçide üretim durma noktasına gelmiştir" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.