VİDEO - Taziye evi mi ‘Hayır Marketi’ mi?

VİDEO - Taziye evi mi ‘Hayır Marketi’ mi?
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi, Kooperatifler Mahallesi, Kurt İsmail 7. Sokaktaki 17 yıllık taziye evi ‘Hayır Marketi’ oldu. Taziye evinin ‘Hayır Marketi’ne dönüştürülmesi kimi mahalle sakinlerine göre mağduriyet yaratırken, kimine göre ise hayırlı bir iş.

Kooperatifler Mahallesi’nin 21 yıllık muhtarı Abdulkadir Aydınlar, Yenişehir İlçe Müftüsü Şevket Dilmaç’ın, mahalleliye hiç danışmadan aldığı bu kararın mahalleliden hoşnutsuzluk uyandırdığını ve mahalle sakinlerinin taziye evlerini geri istediklerini söyledi.

Diyarbakır’ın en eski ikinci taziye evinin ilçe müftülüğü tarafından ‘Hayır Marketi’ne dönüştürülmesine Kooperatifler mahallesi muhtarı Abdulkadir Aydınlar tepki gösterdi. Aydınlar, mahallelinin taziye evini geri istediğini ve yetkililerin bu konuda gereken duyarlılığı göstermesini istedi. Aydınlar, taziye evi sorununa ilişkin Tigris Haber’e konuştu.

mm-018.jpg

“Diyarbakır’ın en eski taziye evlerinden biridir”

Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi, Kooperatifler mahallesi muhtarı Abdulkadir Aydınlar, taziye evinin muhtar olduğu ilk dönemde yaptığı ilk icraatlardan biri olduğunu belirterek, yaşanan soruna ilişkin şöyle konuştu:  “Mahalle sakinleri konuyu bana iletti. Geçen hafta da Yenişehir Kaymakamı ile bir toplantımız vardı ve bu konu orada da gündeme geldi. Konu; Kurt İsmail 7. Sokakta Abdulcelil Cami altındaki taziye evinin bir yardımlaştırma derneğine tahsis edilmesi. İlk muhtar olduğumda bizim mahallede bir taziye evi yoktu ve buranın taziye evi olması benim ilk icraatımdır. Buranın taziye evi olması için büyük gayret gösterdik, mahalle sakinlerinden para toplandı. O zaman mülk sahibine rica ettik ve o da bize taziye evi için burayı hibe etti. Diyarbakır’ın eski yerlilerinden kuyumcu Hacı Yusuflar, taziye yeri için mahalleliye yeri hibe ettikten sonra biz de mahalleli olarak içini taziye evine uygun hale getirdik. Ve o günden bugüne yaklaşık 17 senedir burası taziye evi olarak hizmet veriyor.”

mmmm-003.jpg

“Bu kararı alırken müftü bey kime danıştı?”

 Yakın bir zamanda mülk sahiplerinin taziye evinin yerini Diyanet Vakfı’na devrettiğini ifade eden Aydınlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yenişehir ilçe müftüsü de taziye evini bir yardımlaşma derneğine tahsis etmiş ve hayır dağıtım merkezi olarak kullanılacakmış. Oysa biz burayı senelerdir taziye evi olarak kullanıyoruz. Mahallemizde 47 bin vatandaş yaşıyor ve mahallelinin ortak çabası ile burası taziye evi olarak hizmete girdi. Müftü Bey, kalkıp bir karar alıyor ve taziye evini yardım derneğine veriyor. Bu kararı alırken müftü bey kime danıştı? Bu mahallenin muhtarı olarak bana dahi danışmadı. Yenişehir’de resmi kurumlarımızın çok sayıda boş arsası var ve buralardan birinde müftü bey istediği derneğe bu yeri tahsis edebilirdi. İlle de yıllardır kullanılan bir taziye evini gözü görmesi doğru değil. Biz mahalleli olarak bu durumdan hoşnut değiliz. Mahalleli bu karar çok tepkili, imza toplayıp kararın geri alınmasını istiyorlar. Çünkü burası fakir fukaranın taziye evidir. Başka bir taziye evine gitseler günlüğü 300 TL’ye para ödemek zorundalar. Burada ise çaycıya vereceği günlük yevmiye ile taziyesini kurabilecek. Müftü bey hiç kimseye danışmadan bir karar alıyor ama bu karar tüm mahalleli karşıdır. Ben bunu müftü beye de yüzüne karşı söyledim. Kararın yanlış olduğunu ve bu karara saygı duymayacağımı ve kararın geri çekilmesi için elimden geleni yapacağımı söyledim.”

m-002.jpeg

“Mahalleli bu karadan hoşnut değil”

 Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikçi ile konuyu görüştüklerini belirten Aydınlar, taziye evi sorununun çözümü için yetkililere seslendi: “Bu konuyu Yenişehir Kaymakamı ile de konuştuk. Kaymakam Bey, bu konu için ‘gereken ne ise yapılsın, mahallede bir sıkıntı yaşanmasın’ dedi. Biz buranın taziye evi olarak kalmasını istiyoruz. Bize taziye yeri olarak Berat Cami’nin altını gösteriyorlar ama orası küçücük ve taziye evi için uygun değil. Burası Diyarbakır’ın ikinci taziye evidir. Yıllardır kullandığımız taziye evini elimizden alıyorlar ve bize küçücük, kullanışsız bir yeri taziye evi olarak gösteriyorlar. Bu olacak şey değil. Burası 2- 3 yıl önce Diyanet Vakfı’na devredildi ve bugüne kadar da taziye evi olarak kullanılıyordu. Mahalleli buranın hayır kurumuna devredilmesine ikna olmamış. Ben bu mahallenin 21 yıldır muhtarıyım. Sayın Müftü Bey bir karar alıyor ama bunu alırken kimseye danışma ihtiyacı duymuyor. Bu karara mahalle sakinleri ne diyor, bunu yaparsak tepki alır mıyız alma mıyız, hiçbir şey yok. Neymiş efendim , ‘biz böyle bir karar aldık, saygı duyun.’ Mahalleli bu karadan hoşnut değil ve taziye evi ile ilgili Müftü Bey’in kararını geri almasını istiyor.”

mmm-001.jpeg

“Cami cemaati bu işe razı olup bize dua ediyorlar”

Yenişehir İlçe Müftüsü Şevket Dilmaç ise taziye evinin ‘Hayır Marketi’ne dönüştürülmesine ilişkin şöyle konuştu: “Söz konusu yer ve bitişik diğer mekânlar Diyanet Vakfı’na ait olduğu halde bazı vatandaşlarımız kendilerine göre burada ticaret yapmışlar. Hatta vakfa ait yeri başkalarına kiraya verenler dahi olmuş. Bu mevzu mahkemeye kadar da taşındı. Ama baştan beri kirasını veren ve sayacını ayıranlar da vardı. Neticede vakfa ait bu yerleri işleten kardeşlerimiz kira vermeye başladılar. Sayaçlarını camiden ayırdılar. Kendilerine teşekkür ederim. Şimdi taziye evinin yerine yapılan iş Diyarbakır halkı için hayırlı bir iştir. Türkiye Diyanet Vakfı İnsani Yardım Ekibi olarak biz bu işi daha önce Seyit Battalgazi Kur'an kursunun bodrum katında bir yıldan beridir yapıyorduk. Belediye de haklı olarak bize müdahale etti. Dedi ki, ‘burası sığınaktır, sığınakta bu tür eşyaların bulunması yanlıştır, yangına sebebiyet verebilir. Burada yatılı kalan öğrenciler var ve onlar için tehlike arz eder.’ Bunun üzerine  ‘Hayır Marketi’ için yer aradık, bir sürü yere baktık ama uygun bir yer bulamadık. Sonra Diyanet Vakfı’na ait olan ve daha önce taziye evi olarak kullanılmış ancak son yıllarda çok seyrek olarak kullanılan neredeyse üç dört ayda bir taziye düzenlenen Abdulcelil Camiinin altındaki bu yer geldi Cami cemaati ve esnaf ile konuştuk. Neticede sık kullanılmadığı ve ancak üç dört ayda bir taziye kurulduğunu öğrendik. Çünkü son yıllarda bayanların da topluca taziyelere iştirak etmesi ve burada bayanlara ait taziye yerinin olmaması sebebiyle vatandaşların bayan yeri de bulunan komşu taziye evlerine yönelmesi sebebiyle bu durum tabii olarak ortaya çıkmıştı. Ayrıca 200 metre aşağıda Berat taziye evi 100 metre arka tarafta Derikliler taziye evi ve 2 Cadde ötede Ofis Taziye evinin bulunması ve buralarda bayan yerinin de olması halkın oralara yönelmesine sebep olmuştu. Dolayısı ile Cami cemaati bu işe razı olup bize dua ediyorlar. Cami cemaati eşyaların taşınmasında da bize yardım etti ve ediyorlar. Yani, taziye ihtiyacı orada öyle elzem olsaydı biz bu işe görüşmezdik. Bizim bu yaptığımız iş mi hayırlı yoksa üç dört ayda kurulan bir taziye evi mi? Biz bu iki seçeneği yan yana koyduk ve cemaatin tamamının rızasını aldıktan sonra burayı açtık. Allah nasip ederse bu hayır marketi ilk önce o mahalledeki fakirlere hizmet verecek. ‘Hayır Marketi’ buradaki tüm STK’lara örnek olacak bir çalışmadır. Türkiye’de sadece iki yerde bu çalışma var; biri Ankara Sincan Müftülüğü diğeri de Diyarbakır Yenişehir Müftülüğü. Diyanet Vakfı da bu projeyi çok beğendi ve bunu tüm Türkiye’ye de yayacak.  Çünkü bu Hayır marketinin işleyiş usul ve esaslarını diğer müftülüklere örnek teşkil edeceğini söylediler.

mmmmm.jpegÖzel Haber / Ali Abbas Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.