VİDEO - Vatandaş, STK’ya güvenmiyor

VİDEO - Vatandaş, STK’ya güvenmiyor
Diyarbakır dahil 9 ilde hayata geçen “Daha Şeffaf, Daha Güçlü STK” projesi sona erdi. Projenin Koordinatörlüğünü yapan Sertaç Işık, vatandaşların STK’lara güvenmediğini ve bu güvenin STK’ların terör faaliyetleri yapıldığı görüldükten sonra daha da azaldığını söyledi.

Tigris Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da bulunan Sivil Toplum Kuruluşları’nın kapasitelerinin artırılması amacıyla Hayata Gülümse Derneği tarafından hayata geçirilen “Daha Şeffaf, Daha Güçlü STK” projesi sona erdi. 2019 yılında hayata geçen ve geçtiğimiz günlerde sona eren projeye kentte bulunan yaklaşık 50 STK temsilcisi katıldı. Avrupa Birliği’nden Daire Başkanlarının katıldığı ve AB ve Merkezi Finans İhale Birimi (MFİB) tarafından da desteklen proje de, STK’ların kapasitelerinin artırılması hedeflendi. STK’ların parasal sürdürebilirliği Kamu-STK işbirliği ve STK’ların kamu kurumları ile nasıl iletişime geçilebilir gibi konuların ele alındığı proje kapsamında bir koalisyon kuruldu. “GAB-STK ağı” adı verilen koalisyon da Türkiye’de Sivili Toplum anlayışının henüz oturmadığı görüldü.

stk.jpg

STK ANLAYIŞININ HENÜZ OTURDUĞUNU SÖYLEYEMEYİZ

Projenin Koordinatörlüğünü yapan MEKSA Yönetim Kurulu ve Hayata Gülümse Derneği Başkanı Sertaç Işık, projenin  2019 yılında hayata geçen bir proje olduğunu ve bu proje ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 50 STK’nın kapasitesini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Işık, Bunun içinde bazı temel hedefler koyduk.  Proje AB projesidir. Avrupa Birliği Başkanlığı ve Merkez Finans İhale Birimi’nin katkı koyduğu bir proje. Bizde projeye başlarken ve hazırlama aşamasında özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan kapasitesi yetersiz, kendi hedef grubuna ulaşmakta zorluk çeken sivil toplum kuruluşlarını hedefledik. Bu 50 STK ile bir güç birliği ağı kurmayı hedefledik. Bir koalisyon oluşturmak istedik ve 50 STK’nın katlımı İle GAB STK ağını kurduk. Bunun toplantısını yaptık ve uzmanlarla eğitim verdik. Projedeki ana hedefimiz STK’ların kentlerdeki kendi hedef grubu olan vatandaşlara erişimini sağlamak. Türkiye’de sivil toplum anlayışının henüz oturduğunu söyleyemeyiz. Buda beklide insanların STK’lara çok fazla güvenmediğini, çok şeffaf olmadığını ve çok etkin sonuçlar üretemediğini düşündükleri için bu katılımın az olduğunu düşünüyoruz. Ama insanların STK’lara hem katılımcı hemde üye olmasını istiyoruz.

stk-001.jpg

‘STK SİYASETE GEÇMEK İÇİN BİR ARACI DEĞİLDİR’

Işık, “Bu Türkiye’nin siyasi iklimi ile ilgili bir durum. Özellikle 2016 yılında yaşanan darbe girişiminden sonra STK’lara zaten az olan güven ve STK’ların terör faaliyetleri yürüttüğü görüldükten sonra daha da azalmaya başladı. STK’ların yeterince şeffaf olmaması hedefledikleri amaçlara ulaşmak için gerekli eylemlere yerine getirmemeleri STK’ya güveni azaltıyor. STK’ların çok fazla siyasetin içerisinde yer almaması gerektiğini düşünüyorum. STK siyasete geçmek için bir aracı değildir. STK kamu yararına ve kendi hedef kitlesine ulaşmak için vardır. Sahada olmaları gerekir” diye konuştu.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.