Yağan: Sanayi sitesinin taşınması sorunu çözmez

Yağan: Sanayi sitesinin taşınması sorunu çözmez
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, sanayi sitesinde yaşanan tüp patlaması, iş güvenliği ve sanayi sitelerinin taşınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yağan, “Sanayi sitesinin taşınması sorunu çözmez” dedi.

Haber: Muhammed Esen

TİGRİS HABERDiyarbakır’da geçtiğimiz hafta, 3. Sanayi sitesinde tüpün patlaması ile bir kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi ise yaralanmıştı. Sanayi sitesinde yaşanan tüp patlaması ile iş güvenliği konusu gündem oldu.

Sanayinin taşınması sorunu çözmez

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan yaptığı yazılı açıklama ile duruma farklı bir boyut kazandırdı.  Yağan açıklamasında, “Diyarbakır 3 sanayi sitesinde bir işyerinde oksijen tüpünün patlaması sonucu bir kişi hayatını kaybetti. Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi’nin, birkaç yıl önce işveren, işçi, meslek çeşitliliği, niteliği ve gereksinimler açısından meslek liseleri ve meslek edindirme programları üzerine alanda yaptığı ön incelemelerde işyerlerinde iş güvenliği ve ortam sağlığı açısından sorunlar tespit edilmişti. Son yaşanan üzücü olay da aynı problemlerin sürdüğünü göstermektedir. Bu küçük sanayi dalının kentteki yeri farklı bir konudur çünkü sanayi sitelerini kent dışına çıkarmakla bu kazaların önünü almak mümkün değildir. İSG resmi prosedürü açısından işyerinin evrak eksiği olmamasına dikkat edilmekte ancak evrakta belirtilenle iş yerlerinde var olanın uyuşmasında eksiklikler olabilmektedir.

İş yerlerinde uyarıcı levha yok

Diyarbakır’da sadece sanayi siteleri değil hemen her iş kolu işyeri güvenliği açısından ciddi ve periyodik denetimden geçirilmelidir. Valilik, belediye ve ilgili resmi kurum ve STK’ların birer üyesinden oluşacak komisyon gruplar kurarak denetim süreci başlatabilir. Denetim sonucu işverene eksiklerini gidermesi için makul bir süre tanınmalıdır. iSG denetim kurumlarının amacı iş yerlerindeki birincil ve ikincil kazalara, yaralanma ve can kayıplarına engel olmaktır. Bu kurumlar kazaları önleyici önlemleri hayata geçirmekte kararlı olursa işyeri kazalarını önlemekle övünebilir ancak henüz öyle bir noktada değiliz. İşyerinde güvenlik problemi varsa İSG’nin sorumluluğu da sorgulanmalıdır. Sanayi sitelerindeki işyerlerinde uyarıcı levhalara bile rastlanmamaktadır.

Eğitimler artırılmalı

Sanayi sitelerinde yollar bakımlı değildir, çevre temizliği gerekmektedir, işyerlerinin su, elektrik tesisatlarındaki eksiklikler vardır, işyerlerinde sigara içilmeye devam edilmektedir, yanıcı, patlayıcı maddelerin muhafazası ve kullanılmasında talimatlara sıklıkla uyulmamaktadır. Sistematik bir eğitim ve denetim süreci başlatılarak işveren ve personelin iş güvenliği bilinci artırılabilir. Koruyucu ekipman kullanım mecburiyeti, yangın, ilk yardım müdahaleleri gibi konularda periyodik uygulamalı eğitimler verilebilir. Diyarbakır’da zincir işletmeler dışında bazı yerel orijinli işyeri ve fabrikalar bu eğitimleri ciddiyetle yerine getirmektedir ancak bu yaygınlaşmalı ve yasaların gerektirdiğine uymayanlar tespit edilmeli, yasalara uygun hale getirilmelidir. Mevcut durumda işyerlerinde kaza riskleri, kayıp olasılıkları yüksektir. İşyeri güvenliği önlemleri alınmazsa kentimizde işyeri kazaları kaynaklı kayıplarımız durmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.