YAP-SAT sektörü mağduriyet yaratıyor

YAP-SAT sektörü mağduriyet yaratıyor
Diyarbakır’da sağlıklı temellere dayanmayan ve ekonomik kriz içine giren yap-sat sektörü çatırdıyor.

 

 Geçtiğimiz günlerde intihar eden müteahhit Mehmet Çarkanat’tan geriye büyük bir mağduriyet kaldı. Tapuları başkalarına verilen yüzlerce insan, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden yardım bekliyor.

Banka Kredileri, Arazi Mafyası, Tefeciler…

Diyarbakır’da son yıllarda hızlı bir büyüme ve artış gösteren inşaat sektörü önemli bir istihdam alanı olurken, kentin imara açılan yeni yerleşim yerlerinde oluşan yap-sat furyası son zamanlarda çatırdıyor. Sağlıklı temellere dayanmayan ve iyi bir ekonomik alt yapısı olmadığı için ekonomik kriz içine giren yap-sat sektörü çıkmazın içine sürükleniyor. Hazineden ve vakıflardan aldıkları arazilerin üzerinde yapı inşa eden müteahhitler, bir süre sonra işler yolunda gitmeyince bankaların ,arazi mafyası ve tefecilerin tuzağına düşüyor. Müteahhitlerin yaşadığı bu sorunlar vatandaşları da mağdur ediyor. Bu durum yuvaların yıkılmasına ve can kayıplarına neden oluyor.

Müteahhit İntihar Etti, Akrabaları Kayıplara Karıştı

Geçtiğimiz günlerde intihar ederek yaşamına son veren kentin tanınmış müteahhitlerinden Mehmet Çarkanat’tan geriye büyük bir mağduriyet ordusu kaldı. Merkez Kayapınar ilçesi yeni stat yolunda inşa edilen Çarkanat Mer ve Çarkanat Asa sitelerindeki işler bilmeceye dönüştü. Müteahhit Çarkanat’ın vefatından sonra bu işten sorumlu olan akrabaları da kayıplara karışırken, çalışmaların durduğu inşaatta hemen her gün bir araya gelen mağdur vatandaşlar,sorunlarını çözmek için çareler arıyor.

Mağdurlar Çözüm İstiyori, Vakıf ‘Biz de Mağduruz’  Diyor

Arsayı Çarkanat’a veren Örfioğlu vakfı yetkilileri ile görüşmeler yapan mağdurlar, vakfın sorumluluk almasını istiyor. Ancak bu işten kendisinin de mağdur olduğunu belirten vakfın yöneticileri,net bir tablo ve çözüm planı ortaya koyamayınca adım atılamıyor. Vakıf yetkilileri, çözüm yolunun açılabilmesi için adli makamların vereceği kararı beklediklerini dile getiriyor. Başvurulan adli makamların karar vermesi de adli tatil nedeniyle gecikmiş durumda. Mağdurlar, gerekli adımların bir an önce atılmasını istiyor.

Şirketin Yöneticisi Değil Ama Tapuları Verdi

Önemli sorunlardan biri intihar eden Mehmet Çarkanat’ın kardeşi Ramazan Çarkanat ve Refik Çarkanat’ın aynı daireleri sözleşme karşılığında en az 2-3 kişiye satması, daha sonra tapuları da başkalarına vermesi, Mehmet  Çarkanat’ın vefatından sonra kente gelen amcasının oğlu Hasan Çarkanat’ın şirketin yöneticisi olmadığı halde vekaletle dairelerin tapularını başkalarına vermiş olması. Bu durumda tapusu olmayan ve para ödediklerini resmi belgelerle ortaya koyan en az 15 mağdur vatandaş var.

‘Mağdurların Parası Kentlere Kaçırıldı ‘İddiası

Mağdur vatandaşlardan elde edilen paraların Çarkanat ailesi tarafından Bursa ve Yalova gibi kentlere kaçırılarak buralarda gayrimenkul alındığı iddia edilirken, kayıplara karışan Çarkanat ailesi mensuplarının yakalanmamak için sahte adres kullandığı öne sürülüyor.

İnşaatın tamamlanması için yüklü miktarda paraya ihtiyacı var. Bu durumda paranın tamamını ödemiş olan tapu sahiplerine de bir daha ek maliyet çıkacak. Bu durum da bir başka mağduriyet yaratıyor.

 

 

Şirket İflas Gösterildi, Malları Ortaklara Devredildi

Kafalarda soru işareti yaratan işlemler de var. İnşaatın sahibi olan Asa Kuyumculuk, Mehmet Çarkanat’ın vefatından hemen sonra iflas kararı almış. Ancak şirketin taşınmazları ve mal varlığı tartışma yaratacak şekilde şirket ortaklarına  ya da şirket ortakların yakınlarına devredilmiş. Bu durumda bu işlemlerin iptal edilmesi gerektiği ifade edilerek adli makamlara çağrı yapılıyor. Mağdur olan vatandaşlar, her şeyin belli bir plan dahilinde yapıldığına dikkat çekerek, adli makamlardan konuya yoğunlaşmasını istiyor.

Vatandaşlar Çözüm Üretilmesini İstiyor

Mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen vatandaşlar,”Hepimizin burada emeği var. Çoluk çocuğumuzun geleceği ve hayatımız boyunca ortaya koyduğumuz birikim var. Ortada büyük bir dolandırıcılık ve kafalarda soru işareti bırakan işlemler var. Devletin, hukukun, adli makamların bu işe el koymasını istiyoruz. Günlerdir çabalıyoruz, gitmediğimiz yer kalmadı ama ortada çözüm yok. Bir çok yuva yıkılmak üzere,bazı arkadaşlarımız intihar etme aşamasına gelmiş. Arsanın sahibi vakıf olup burayı kendisi tahsis etmiş. Vakıf sorumluluk alırsa bu iş asgari mağduriyetle çözülebilir. Vakıf,müteahhitten aldığı teminatla bu sorunu hal edebilir” ifadelerini kullandılar.

 

Dilek AKİN/Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.