Yasaklanan belgesel Çankaya’da

Yasaklanan belgesel Çankaya’da
‘Diyarbakır: hukukçuluğumdan utanıyorum’


ANKARA - Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 
Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nca ortaklaşa hazırlanan programın açılışında bir konuşma yapan Dr. Burhanettin Kaya, babası Av. Şerafettin Kaya ve Av. Ruşen Arslan’ın yaşadıklarından yola çıkılarak hazırlanan belgesel hakkında bilgilendirme yaptı. Babasının 1980’den beri mülteci olarak yaşamını Almanya’da sürdürdüğünü dile getiren Kaya, vatandaşlık talebinde bulunmayan babasının “Ölürsem kendi toprağımda gömülmek isterim” dediğini aktardı. TİHV ve TTB adına bir konuşma yapan Sezai Berber, 12 Eylül’ün ardından acıların en yoğun yaşandığı dönemde hukukçuların dışında tabipler odasında insan hakları kurulları oluşturulduğunu, ardından da İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın kurularak müdahil olduğunu ifade etti. Berber, TİHV ve TTB’nin Gezi olayları sürecinde de benzeri bir ilgi gördüğünü ifade ederek, zorlu günlerde vicdanının sesine kulak vererek katkı sunan gönüllülere teşekkür etti.
İki avukatın yaşadıklarından yola çıkılarak 1994’te hazırlanan ve 1995’te Ankara Film Festivali’nde gösterimi yasaklanan ‘Diyarbakır: Hukukçuluğumdan Utanıyorum’ belgeseli, 2011’de Diyarbakır Film Festivali’nde küçük bir izleyici grubuyla paylaşıldı. İlk kez 10 Aralık İnsan Hakları Günü etkinlikleri çerçevesinde Başkent’te Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde geniş izleyici topluluğuyla buluşan film, 1980 darbesinin ardından sıkıyönetim mahkemeleri ve Diyarbakır Cezaevi ekseninde yaşananlara tanıklığın ilk belgeseli olarak biliniyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.