“Yem desteklemeleri hayata geçirilmeli”

“Yem desteklemeleri hayata geçirilmeli”
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Yumurta sektöründe üreticiyi yemde dışa bağımlılıktan kurtaracak, ucuz yem teminini sağlayacak destekler hayata geçirilmeli" dedi.

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tavuk ve yumurta üretimlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bayraktar, geçen yıl yumurta üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 10,6, tavuk eti üretiminde ise yüzde 2 artış, hindi eti üretiminde ise yüzde 5,5 düşüş olduğunu kaydetti. Tavuk yumurtası ihracatının geçen yıl yüzde 15,9 artışla 406,3 milyon dolara yükseldiğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Tavuk yumurtası ve tavuk eti hem üretimde hem ihracatta yüz akı durumunda. Tavuk yumurtası üretimi 2013'te 16,5 milyar adede, tavuk eti üretimi 1,7 milyon tona çıkarken, hindi eti üretimi 39,6 bin tona düştü. Kümes hayvanları etleri, sakatatları ve benzeri ürün ihracatı ise 2012 yılına göre yüzde 15,3 artarak 608 milyon dolara yükseldi. 2009-2013 döneminde tavuk yumurtası ihracatı 3,2 katına, kümes hayvanları etleri, sakatatları ve benzeri ürünler ihracatı ise 4 katına yükseldi."

“Destekler arttırılmalıdır”

Türkiye'de kanatlı sektörünün sürekli geliştiğine dikkati çeken Bayraktar, yükselen yem fiyatlarının maliyetleri etkilediğini kaydetti.

Bayraktar, özellikle yumurta sektöründe üretim planlaması yapılamamasının sıkıntı oluşturduğunu belirterek, "Üreticiyi yemde dışa bağımlılıktan kurtaracak, ucuza yem teminini sağlayacak destekler hayata geçirilmelidir. Örgütlerin üreticilerin üretimden son aşamaya kadarki tüm süreçte üyelerine etkin hizmet vermesi için iç ve dış kaynaklarla desteklenmesi ve güçlendirilmelerine ihtiyaç vardır. Dış pazarlardaki rekabette güçlü olabilmek, hem mevcut pazarları korumak hem de yeni pazarlar elde etmek için verilen ihracat destekleri artırılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, kişi başına yumurta tüketiminin Ukrayna'da 305, Rusya'da 260, ABD'de 247 ve Almanya'da 212 iken Türkiye’de 180 adet olduğunu ifade etti. Tavuk eti üretiminde ABD'nin 17,04 milyon tonla birinci, Çin'in 12,67 milyon tonla ikinci, Brezilya'nın 11,59 milyon tonla üçüncü  sırada yer aldığını belirten Bayraktar, Türkiye'nin 1 milyon 723 bin ton ile 9. olduğunu kaydetti.

“Üretim arttırılabilir”

Kişi başına yıllık tavuk eti tüketiminin ABD'de 43,2 kilogram, Brezilya'da 42,7 kilogram olduğunu belirten Bayraktar, "Türkiye'de ise kişi başına yıllık tavuk eti tüketimi 19,3 kilogram. Kişi başına tavuk eti ve yumurta tüketimine bakıldığında, Türkiye'de yumurta tüketimi en az yüzde 20-30, tavuk etinde ise yüzde 50'lerin üzerinde artırılabilir. Sektörün dış piyasa bir yana iç piyasada da fazla büyüme potansiyeli olduğu rakamlardan anlaşılmaktadır" ifadesini kullandı. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.