Yenişehir’de Buğday hasadı sürüyor

Yenişehir’de Buğday hasadı sürüyor
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde buğday hasadı devam ederken, son yılların en yüksek rekoltesine ulaşıldı.

Yenişehir ilçesindeki buğday hasadında çiftçinin yüzü gülerken, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, buğday taban fiyatının açıklanmasında geç kalındığını söyledi.

Buğdayda taban fiyat açıklaması hususunda geç kalındığını belirten İskenderoğlu, “Hasat başlamadan buğdayın taban fiyatı açıklanmalıydı. Üretici tüccarın insafına bırakılmamalıdır. Buğday’ın taban fiyatının geç açıklanması çiftçinin zararınadır. Diyarbakır genelinde yaklaşık 10 gündür hasada başlanmış ama hala daha buğdayın taban fiyatının ne olduğunu çiftçi bilmiyor. Buğdayını hasat eden çiftçi dört gözle taban fiyatının açıklamasını bekliyor. TMO’nun taban fiyat belirlemesi piyasaya denge getiriyor. Taban fiyatının belirlenmediği bir ortamda çiftçinin hali perişandır. Taban fiyatı açıklanmadan TMO alım yapmıyor ve çiftçi burada mağdur oluyor. Biran önce buğday taban fiyatının açıklanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

 

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Yenişehir ilçesindeki buğday hasadında elde edilen verim rekoltesine, buğday taban fiyatlarındaki belirsizliğe ve anız yangınları ile mücadele konusunda çiftçilerin bilinçlendirilmesine ilişkin Tigris Haberin sorularını yanıtladı.

Diyarbakır’da hasat başladı, ürün rekoltesinde durum nedir?

Buğdayda son yılların en yüksek rekoltesi

Diyarbakır’da buğday hasadı Ramazan Bayramından önce başlamıştı. Şuan hasat devam ediyor ve yaklaşık 20 gün kadar da hasat devam eder. Kuru alanlardaki hasadın yaklaşık yarısı bitmiş durumdadır. Sulu arazide ise iki üç gündür hasat yapılıyor. Bu yıl çiftçinin yüzü güldü ve buğdaydaki ürün rekoltesi beklenenin üzerinde seyrediyor. Bu yıl kuru tarım alanlarında dönüm başına 460 kilo ile 520 kilo arasında verimlilik değişiyor.  Bugün itibariyle sulu tarım alanlarında da hasada başladık ve buralarda da rekolte 750 kilo ile 850 kilo arasında değişiyor. Bu da gösteriyor ki, buğdayda bu yıl son yılların en yüksek rekoltesine ulaşmış olduk. Yenişehir ilçe genelinin % 80’i makarnalık buğdaydır.

Bu yıl çiftçinin yüzü gülüyor, bunda Süne ile mücadelenin etkisi nedir?

‘Süne ile mücadelenin meyvesini aldık’

Yenişehir’de bu yıl buğday rekoltesi beklentilerimizin üzerine çıkarken, zamanında Süne ile mücadele etmemizin bu verimlilikteki payı da yüksektir. Yani, Süne ile mücadelemizin meyvesini aldığımızı söyleyebilirim. Önceki yıllarda bu vakitlerde ürünümüzü satamıyorduk. Bunun sebebi ise Süne’nin buğdaya verdiği zarardı. Süne, buğdayın özünü boşaltıyor ve kaliteli buğdayı yemlik buğdaya çeviriyordu. Bu yıl Antep, Urfa ve diğer çevre illerden de arayan çiftçilerimiz oldu ve Diyarbakır’da da aynı izlenimleri aldık, Süne ile mücadelenin ürün kalitesine etkisini pratikte görmüş olduk.

Buğday taban fiyatları belirlendi mi?

Taban fiyatı açıklansın!

Buğday taban fiyatlarını Tarım Bakanlığımız ya da Başbakanımız yakın zaman içinde açıklayacaklardır diye umuyoruz. Aslında buğday taban fiyatlarının açıklanmasında geç kalındığı kanaatindeyim, çünkü hasat başlamadan buğdayın taban fiyatı açıklanmalıydı. Özellikle sert buğdayda, yani makarnalık buğdayda ton başı fiyat 950 TL civarında ama biz TMO’nun bin 200 TL olarak açıklamasını bekliyoruz. Üretici tüccarın insafına bırakılmamalıdır. Buğday’ın taban fiyatının geç açıklanması çiftçinin zararınadır. Diyarbakır genelinde yaklaşık 10 gündür hasada başlanmış ama hala daha buğdayın taban fiyatının ne olduğunu çiftçi bilmiyor. Buğdayını hasat eden çiftçi dört gözle taban fiyatının açıklamasını bekliyor. Taban fiyatları açıklansın ki, çiftçi buğdayını satarken zarar etmesin. Buğdayını hasat eden çiftçinin borçlarını ödemek için biran önce buğdayını elden çıkarması lazım. Taban fiyatı açıklanmadığında çiftçi ürününü hangi fiyattan satacak? Taban fiyatı belli olmadığında çiftçi tüccarın biçtiği fiyata boyun eğmek zorunda kalıyor. TMO’nun taban fiyat belirlemesi piyasaya denge getiriyor. Taban fiyatının belirlenmediği bir ortamda çiftçinin hali perişandır. Taban fiyatı açıklanmadan TMO alım yapmıyor ve çiftçi burada mağdur oluyor. Üretici çiftçiyi sıkıntıda bırakmamanın tüccarlar dışında kimseye bir faydası olmaz. Biran önce buğday taban fiyatının açıklanmasını bekliyoruz.

Çevrede anız yangınları görüyoruz, bu konuda çiftçilerin bilinçlendirilmesi noktasında neler söylemek istersiniz?

 

 

 

‘Anız yangınlarında geleceğimiz yakılıyor’

Evet, maalesef hala daha anız yangınları ile karşılaşmaktayız. Biz Yenişehir Ziraat Odası olarak çiftçilerimizi anız yangınlarına karşı uyarıyoruz. Gerek odamızın kısa mesaj hattından gerek sosyal medya hesaplarından gerekse de Yenişehir Ziraat Odasının Web sitesinden yaptığımız açıklamalarla anızın yakılmaması ve anız yangınlarının toprağa, topraktaki canlılara verdiği zararlar konusunda çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz. Anız yakılması kesinlikle yanlıştır. Anız yakılması durumunda topraktaki bütün canlılar yok oluyor. Topraktaki canlıların yok olması doğanın dengesini yok ediyor. Anız yangınlarında hem hava kirliliği oluyor hem tarım arazileri zarar görüyor. Anız yangınları çare değil zarardır. Toprakların Pulluk ile derin bir şekilde işlenmesi gerekiyor. Anız yangınlarında geleceğimiz yakılıyor. Topraktaki canlıların yok olması, toprağın verimsizleşmesi geleceğimiz olan çocuklarımızın payını ateşe vermek demektir.

 

 

‘Çiftçilerimizi cezalandırmaktan çok bilgilendirmemiz lazım’

Anız yangınlarına karşı cezai müeyyideler var ancak bu da bu yanlışın önüne geçmekte yetersiz kalıyor. Anız yangınlarında çiftçilere önüm başına 40.08 kuruş cezası var ama ceza da çare değil. Asıl olarak çiftçilerimizin anız yangınlarının zararları konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle kamu spotları ile anız yangınlarına karşı çiftçilerimizin uyarılması, anız yangınlarının toprağa verdiği zararlar konusunda çiftçilerimizin aydınlatılması gerekiyor. Anız yangınları ile mücadele konusunda hazırlanan kamu spotlarında ünlü futbolcularımız, devlet büyüklerimiz, sanatçılarımız çiftçilerimize anız yangınları konusunda uyarılarda bulunabilirler. Çiftçilerimizi cezalandırmaktan çok bilgilendirmemiz lazım. Ne yazık ki, hala daha çiftçilerimiz anız yangınlarının toprağa verdiği zararları yeterince bilince çıkarmış değil. Cezalar anız yangınlarının önüne geçemez, anız yangınlarına son verecek olan çiftçilerimizin aydınlanmasıdır.”

Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemine üye olmayan çiftçiler için son başvuru tarihinin 30 Haziran 2017 olduğunu belirten İskenderoğlu, ÇKS kaydı olmayan çiftçilere kayıt yaptırmaları çağrısında bulundu.

 

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.