Zeytinyağına rakip bu bitki

Zeytinyağına rakip bu bitki
Aspir'den elde edilen yağın kalitesi zeytinyağına yakınGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen aspir bitkisinden elde edilen sıvı yağ kalitesinin zeytinyağına yakın olduğu belirtildi.

Haber Merkezi -Ankara-Türkiye’nin bitkisel yağ açığını kapatıp, dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen aspir bitkisinden elde edilen sıvı yağın kalitesinin zeytinyağına yakın olduğu belirtildi.

Orta Anadolu Bölgesi’nde nadasa bırakılan alanların, bitkisel sıvı yağın hammaddesi aspir ekimi yapılarak üretime, ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar doğrultusunda, bu yıl Yozgat’ta yaklaşık 50 bin dekarın üzerindeki tarım alanında ekim yapıldı.

"9 KEZ KIZARTILMASINA KARŞIN ÖZELLİĞİNİ KORUYOR"

Yozgat’ta bu yıl ilk kez anıza ekim çalışması başlatıldığını hatırlatan tarım il müdürü Ziyaeddin Özdemir, geçtiğimiz yıl aspir ekiminin 6 bin dekarlık alanda yapıldığını, olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl 50 bin dekarın üzerinde bir alanda aspir ekiminin yapılmasına yönelik çiftçilerle sözleşme yapıldığını söyledi. 

"Nadas alanlarına ekim"

Aspirin, kazık köklü olması nedeniyle toprağın derinlerinden suyunu ve nemini aldığına vurgu yapan Özdemir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Aspir ekilen alana ertesi yıl hububat ekildiğinde sorun yaşanmıyor. Tarım alanlarına her yıl ekim yapılmasının sakıncası yok. Yozgat’ta tarım alanlarını sulama noktasında sıkıntı var, yağışlar da yeterli olmuyor çoğu zaman. O nedenle bu yıldan itibaren anıza ekim yapılarak, ekim giderlerini de azaltmış oluyoruz. Toprak sürülmediği için yakıttan yüzde 70 oranında bir tasarruf sağlıyoruz. Anız ekim yaptığımız zaman toprak nemimiz kalıyor. Üzerinde de anız olduğu için güneş vurduğu zaman anız toprağa şemsiye görevi yapıyor, toprağın nemini burda muhafaza etmiş oluyor. Bizim ilimiz için de bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.