Ziya Gökalp müzesine girişler ücretli oldu

Ziya Gökalp müzesine girişler ücretli oldu
Diyarbakır’daki olaylar sırasında yakılan Ziya Gökalp Müzesi açıldı, ancak müzeye girişlerin ücretli olması vatandaşların tepkisine neden oldu.

Tigris Haber - Diyarbakır’da 4 yıl önce yaşanan olaylar nedeniyle kullanılamaz hale getirilen Ziya Gökalp Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) arasında imzalanan protokolle restore edildi. TÜRSAB sponsorluğunda 1 milyon 814 bin lira harcanarak 2016'da restorasyon çalışmaları tamamlanan müze binası, teşhir için son teknoloji ile donatılmış şekilde Bakanlığa teslim edildi. Bakanlık tarafından eserlerin teşhiri için oluşturulan uzman ekibin yaptığı titiz çalışmalarla o döneme uygun tespit edilen etnografik eserlerin yer aldığı müzede, ünlü fikir ve siyaset adamı, şair ve yazar Ziya Gökalp'in yangından kurtarılan bazı şahsi eşyalarının yanı sıra bal mumu heykeli de yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teşhir ve tanzim için 1 milyon 490 bin lira harcanan müze, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Ancak müzeye girişlerin ücretli olması vatandaşların tepkisine neden oldu.

zgl2.jpg

Girişler ücretsiz olmalı

Vatandaşlar, “Olaylar nedeniyle uzun süre müzeye gelemedik. Açıldığını duyunca ziyaret etmek istedik. Ancak müzeye girişler ücretli olmuş. Vatandaşın maddi durumu ortada, keşke ücretsiz olsaydı. Ahmet Arif ve Cahit Sıtkı Tarancı müzesi ücretsiz iken, Ziya Gökalp Müzesinin ücretli olması doğru değil. Talebimiz bunun da ücretsiz olması” şeklinde talepte bulundu.

Ziya Gökalp'in doğdu ev

Ünlü fikir ve siyaset adamı, şair ve yazar Ziya Gökalp'in 23 Mart 1876'da Diyarbakır'da doğduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen ev, 23 Mart 1956'da bin 79 kitap ve 15 etnografik eser ile Ziya Gökalp Müzesi olarak açılmıştı. Müze 2012'de Bakanlık ile Karacadağ Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresince sağlanan destekle 591 bin 490 lira bütçeyle kapsamlı bir onarımdan geçirilmişti.

Diyarbakır’ın tipik sivil mimari örneklerinden olan Ziya Gökalp Müzesi, 19. yüzyıl başında siyah bazalt taşı kullanılarak inşa edilmiş, 2 katlı ev, iç avlunun etrafında birleşen haremlik ve selamlık dairelerinden oluşuyor.

zgl3.jpg

2014'teki izinsiz gösterilerde ateşe verilen müzede 15 etnografik eserden 9'unun yakıldığı veya kaybolduğu tespit edilmişti. Müzedeki yangının sıçraması sonucu tarihi mekanlarda faaliyet yürüten Sur Belediyesine ait Gençlik Merkezi ve Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) ile çevredeki bazı evlerde de hasar meydana gelmişti. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.