"Züğürt Ağa" eski günlerine kavuştu

"Züğürt Ağa" eski günlerine kavuştu
Türkiye’de 2001'deki ekonomik krizde iflas eden ve bu nedenle "Züğürt Ağa” lakabıyla anılmaya başlanan Mardinli işadamı Bedrettin Karaboğa, Irak'taki yatırımlarıyla, geçmişteki varlıklı günlerine geri dönüyor

Karaboğa Şirketler Grubu sahibi Karabaoğa: “İflas ettikten sonra bu günlere gelmemiz kolay olmadı. Yaşanan kriz, Türkiye’deki işadamlarına tecrübe oldu”

 "Çözüm süreci ve IKBY'nin Mardin’e coğrafi yakınlığı sebebiyle ticaret ağımızı genişlettik"

 

 

Erbil- – Türkiye'de 1990'lı yıllarda tarımdan kazandığını sanayiye yatıran, bu sayede oldukça zenginleşen, fakat 2001'deki krizinde iflas eden ve "Züğürt Ağa" lakabıyla anılmaya başlanan Karaboğa Şirketler Grubu sahibi Bedrettin Karaboğa, Irak'ta gerçekleştirdiği yatırımlarla, geçmişteki varlıklı günlerine geri dönüyor. Geçen yıl ihracat listesinde 264'üncü sırada yer alan Karaboğa, "Çözüm süreciyle ve IKBY'nin Mardin’e coğrafi yakınlığı sebebiyle ticaret ağımızı genişlettik" dedi.

 

Bir dönem Güneydoğu Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanlığı yapan Karaboğa, adından sıkça söz ettiren bir işadamıydı. İflas ettikten sonra “Züğürt Ağa” adıyla anılan Karaboğa, Mardin Kızıltepe'deki köyüne yerleşti. Yeniden işe koyulan Karaboğa, krizden edindiği tecrübeyle, kurtuluşu Irak'ta buldu. Kendi soyadını taşıyan firması, 2013'te Türkiye'de ihracat listesinde 264'üncü sıraya yükseldi. Mardinli işadamı Bedrettin Karaboğa, 2001 krizinde yaşadıklarını ve bugüne nasıl geldiklerini anlattı. Karaboğa, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde ticari faaliyetlerini sürdürdüklerini, ürettikleri makarna, un, bulgur ve yemin tamamını ihraç ettiklerini söyledi.  Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin kalkınması için çok uğraş verdiklerini ancak 2001 kriziyle, birçok işadamı gibi kendisinin de iflas ettiğini hatırlatan Karaboğa, "İflas ettikten sonra bu günlere gelmemiz kolay olmadı. Yaşanan kriz, Türkiye’deki işadamlarına tecrübe oldu. Biz kurtuluşu Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde  bulduk. Bölgede faaliyet gösteren ilk Türk yatırımcılarındanız. IKBY'nın Mardin’e coğrafi yakınlığını avantaja çevirdik. Burada yürüttüğümüz ticari faaliyetlerle eski günlerdeki ekonomik gücümüze tekrar ulaştık. Şu anda  toplam ihracatımızın yüzde 90'nını Irak'a yapıyoruz. Ayrıca Irak’taki makarna piyasasının yüzde 65’ine hakimiz" diye konuştu.

Kürt sorunun çözümü için başlatılan "barış sürecinin" Irak ile Türkiye arasındaki ticareti artırdığını ifade eden Karaboğa, “Çözüm süreci ve IKBY'nin Mardin’e coğrafi yakınlığının avatajıyla ticaret ağımızı genişlettik. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun ekonomik yapılanmasıyla ülkenin ticari gelişmesinde, Irak pazarı çok önemlidir. Özellikle Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyareti, komşu iki ülkenin yakınlaşmasını sağlayarak ticari ilişkilere de ivme kazandırdı” dedi. Gümrüklerde ticari malların geçişlerinde sıkıntılar yaşandığını dile getiren Karaboğa, "Mevcut sorunlar giderildiği taktirde, iki ülke arasında ticaret daha da gelişecek, iki ülkenin ekonomisine yeni boyutlar kazandıracaktır. Gümrüklerdeki sıkıntılar giderildiğinde, yeni sınır kapıları açıldığında Türk işadamları tüm Irak pazarında yayılacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Karaboğa, IKBY’deki Türk iş adamlarının yatırım konusunda atılımcı olduğunu ifade ederek,  bölgede elektrik, baraj ve inşaat sektörü gibi önemli alanlarda Türk firmalarının yer aldığını kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.