750 gram doğdu, 3 ayda 3 ameliyat geçirdi

750 gram doğdu, 3 ayda 3 ameliyat geçirdi
Mardin’de 28 haftalıkken 750 gram olarak dünyaya gözünü açan ikiz bebeklerden Ali, Diyarbakır’da 3 ay içerisinde 3 ameliyat geçirdi. Minik Ali, 3 aylık yoğun bakım sürecini sorunsuz atlatarak hayata tutunmayı başardı.

TİGRİS HABER - Muazzez ve Hayrettin Ödük çiftinin Mardin’de yaklaşık 4 ay önce ikiz bebekleri Ali ve Ömer dünyaya geldi. 750 gram doğan Ali bebek, yemek borusunun kapalı olduğu fark edilerek Diyarbakır’a sevk edildi. Entübe edilen Ali bebeğin Diyarbakır Dicle Memorial Hastanesi’ne sevk edilmesiyle doktorların yaptığı tetkikler sonucu aynı zamanda midesinde delinmen olduğu da fark edildi. 3 ay içerisinde saatlerce süren üç farklı ameliyata giren Ali bebek, 3 aylık yoğun bakım sürecini atlattıktan sonra iki buçuk kiloya ulaşınca ailesiyle buluşturuldu.

Ali bebeğin üç ameliyatını da gerçekleştiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, bebeğin hastaneye geldiği zaman durumunun kötü ve entübe olduğunu söyledi. Yemek borusu kapalı olan hastanın ayrıca midesinde de delinme olduğunun anlaşılmasından sonra acilen ameliyat sürecini başlattıklarını dile getiren Kamacı, “Hastamız 28 haftalık ve 750 gram olarak Mardin’de doğan bir hasta. Mardin’deki takiplerinden sonra bebeğimizin ikinci gününde yemek borusunun kapalı olduğunun anlaşılması üzerine ameliyat için bize sevk edildi. Hasta bize geldiği zaman durumu bayağı kötü ve entübeydi. Biz ilk yaptığımız değerlendirmede bebeğimizin yemek borusunun kapalı olmasının yanında aynı zamanda midesinde delinmenin olduğunu da fark ettik. Hastamızda yemek borusunun kapalı olması fistüllü tipti. Yani mideden gelen yemek borusunun alt tarafı üst tarafıyla birleşmemiş olup, gelip yemek borusuna bağlanmıştı. Dolayısıyla nefes borusundan gelen hava mideyi şişiriyor ve hastaların midesinde delinmeler olabiliyor” dedi.

“Ameliyatlarımız başarılı geçti”

İlk iki ameliyatı 2 günde, sonraki ameliyatı 2 buçuk ay sonra gerçekleştirdiklerini ifade eden Kamacı, şunları kaydetti:

“Bebeğimiz bize geldiğinde karnı şiş ve midede delinme bulgularını gördüğümüz için acilen ameliyata almak durumunda kaldık. Bebeğimizi geldiği gün hemen ameliyata alıp midesini onardık ve mideden beslemek için bir gastrostomi tüpü taktık. Bebeğimizin genel durumu çok kötü olduğu için aynı gün yemek borusu ameliyatını gerçekleştiremedik. Durumu aynı günün akşamı toparlayıp stabilize ettikten sonra ertesi gün bu sefer yemek borusundan gelip, nefes borusuna girdiği fistülü kapatmamız gerekiyordu. İkinci gün bebeği tekrar ameliyata aldık ve bu sefer göğüs boşluğundan ameliyata girdik. Bebeğimizin geniş bir fistülü vardı ve onu onardık. Fakat yemek borusunun kapalı olan iki ucu arasındaki mesafe çok fazlaydı. Yani serbestleştirmemize rağmen iki ucu birbirine dikmek mümkün olmadı. O yüzden fistülü sadece ayırıp iki ucu birbirine birleştirme ameliyatını erteleme kararı verdik. Daha sonra bebeğimizi tekrar yoğun bakıma aldık. Yaklaşık 2 buçuk ay yoğun bakımda kapalı olan yemek borusu içindeki biriken salgıları her gün temizleyerek bebeğin tedavisini sağlayıp büyüttük. Bebeğimiz 2 buçuk ay sonra 1 buçuk kilo ağırlığına geldiğinde tekrar çektiğimiz filmlerde uç uca dikebileceğimiz görüntülerini aldığımız zaman bebeği tekrar ameliyata alarak yemek borusunun iki ucunu birbirine dikmeyi başardık.”

“Bebeğimizin kendini toparlaması gerçekten inanılmaz bir durum”

Ali bebeğin üçüncü ameliyattan bir hafta sonra ağızdan beslenmeye başladığını ve sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Kamacı, “Üçüncü ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyon gelişmedi. Bebeğimizin sağlık seyri gayet güzeldi. Ameliyattan bir hafta sonra bebeğimizi ağızdan beslemeye başladık. Bebeğimiz 3 buçuk aylık sürede zorlu bir yoğun bakım süreci geçirdi. Şu an tamamen ağzından besleniyor. Ameliyatlardan ilki yaklaşık 3 saat, ikincisi yine 3 saat ve üçüncüsü de yaklaşık 4 saat sürdü. Bebeğimizin doğum kilosunun çok küçük olması ve prematüre olması aslında hem ameliyatın risklerini çok arttırıyor hem ameliyatın zorluğunu çok fazla arttırıyor. Dolayısıyla bu kadar erken doğmuş, bu kadar düşük kilolu ve midesi delinmiş bir hastanın üç ameliyatla 3 aylık yoğun bakım tedavisiyle toparlanması gerçekten inanılmaz bir durum” diye konuştu. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.