AK Partili Bal: Sur, açık hava müzesi olacak

AK Partili Bal: Sur, açık hava müzesi olacak
Gazetemizi ziyaret eden AK Parti Milletvekili Ebubekir Bal, Sur’un yeniden inşası ve ihyası konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu

Sur’daki hane sahiplerinin yüzde 80’i ile anlaşıldığını belirten Bal, çalışmalarına başlanan Dicle Vadisi projesinin eski Diyarbakır kültürünü yeniden canlandırarak kenti turizm merkezi haline getireceğinin altını çizdi. Bal, devam eden Silvan barajı projesinin de büyük bir istihdam alanı yaratacağını dile getirdi.

‘Kürtlerin şiddete karşı durması hendek olaylarını başarısız kıldı’

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, partisinin il başkanı Muhammed Akar ile birlikte gazetemizi ziyaret etti. Gazetemizin Genel yayın yönetmeni ve haber ekibimizle sohbet eden Akar, Diyarbakır’ın sorunları ve devam eden çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sur’daki hendek kazma ve şiddet olaylarının kente, bölgeye büyük zarar verdiğini belirten Bal, halkın bu olaylara destek vermemesi sayesinde bu provokasyonların başarısız olduğunu anlattı. Kürtlerin yüzde 98 oranında şiddete destek vermeyerek örnek bir duruş sergilediğini ifade eden Bal, olaylardan dolayı tarihi yapıların tahrip edildiğini ancak sanıldığı gibi sermaye göçü olmamasının sevindirici olduğunu bildirdi.

‘Sur’un ihyasına ve inşasına çok önem veriyoruz’

Sur’un yeniden restorasyonu ve ihyası için çalışmaların titizlikle devam ettiğini ifade eden Bal,hane sahiplerinin yüzde 70-80’i ile anlaşıldığını,kalan kısmının da kısa zamanda çözülmesini umut ettiklerini kaydetti. Bal,şöyle devam etti ;”Sur’da 3500 hane var,bunların önemli bir kısmı ile anlaşıldı. Sorun yaşanan hane sahipleri ile de anlaşılacağını düşünüyorum. Sur’un yeniden restorasyonu devam ediyor. İş yerleri ve dükkanlar nostaljik,tarihi misyonuna uygun şekilde restore ediliyor. Tabi ki eleştiriler olacak eksikler noktasında. Bunları da saygı ile karşılıyoruz ve dikkate alarak hareket ediyoruz. Bu konuda 20’inin üzerinde toplantı yapıldı. Sur’un ihyası konusunda son bir toplantı daha yapılacak ve her şey netlik kazanmış olacak. Sur bölgesini her zaman restore etme şansı olmaz,bu iş bir kez olacak ve bunun da sağlıklı yapılması lazım. Sur bu çalışmaların sonunda açık hava müzesi olacak”

‘Dicle Vadisi Diyarbakır’ın çehresini değiştirecek’

Cazibe merkezinin gecikmesi konusundaki eleştirilere açıklık getiren milletvekili Bal, 23 İl’i kapsayan projede Diyarbakır’ın da bulunduğunu dile getirerek bu projenin yeniden rezerv edildiğini ve önümüzdeki günlerde gelişmeler olacağını vurguladı.

Diyarbakır için en önemli sorunların başında işsizlik geldiğini anlatan Bal,”Bölgede işsizlik ön safhadadır. Dicle Vadisi bu konuda önemli bir saç ayağı olacak. Projenin çalışmaları devam ediyor. Dicle nehri kenarında göletler, dinlenme ve turizm alanları oluşturulacak. Çayda Çıra gibi Diyarbakır’a ait olan ancak sahip çıkmadığımız için başka İl’lere kaptırdığımız kültürümüz yeniden canlanmış olacak. Diyarbakır’ı turizm merkezi haline getirecek, istihdam alanı oluşturacak. Dicle nehri üzerinde Silvan köprüsü alanında arıtma tesisi oluşturulması ve Dicle Vadisi projesi kapsamında plajlar yapılması bambaşka bir hava getirecek kentimize” dedi.

‘Projelerin tamamlanması yatırımcıları bölgeye çekecek’

Silvan barajının devam ettiğini de dile getiren Bal, proje tamamlandığında hem istihdam alanı yaratılacağını hem de tarıma dayalı sanayinin gelişeceğini söyledi. AK Parti’li Bal,”Baraj tamamlandığında muhtemelen bugünkü rakamlarla 300 bin kişiye iş kapısı olacak. Büyük bir havzada susuz tarım alanı kalmayacak. Bir de işin tarıma dayalı sanayi boyutu var. Diyarbakır, komşu ülkelere, hatta Avrupa’ya, dünyaya, tarım ürünleri ihraç edecek. Bölgemizdeki yatırımlara en önemli engel terör ve şiddet oluyor. Son dönemlerde bu biraz minimize edildi. Önümüzdeki dönemde Silvan barajı ve Dicle Vadisi başta olmak üzere önemli projelerin tamamlanması, yatırımcıların bölgeye ilgisinin artmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

‘STK seçimleri çekişmeli geçecek gibi’

Terörün ve şiddetin minimize edilmesi nedeniyle bölgede kalkınmaya yönelik heyecan olduğunun da altını çizen Bal, Nisan ayında yapılacak STK seçimleriyle ilgili de konuştu. Bal,”Biz bu seçimlere müdahil değiliz ve olmayız da. STK’lar kendi seçimlerini kendileri yapacak. Ama tabi biz de yakından takip ediyoruz. Büyük bir heyecan gözlemliyoruz. Önceki seçimlere oranla daha çekişmeli olacağını tahmin ediyoruz. Temennimiz Diyarbakır’ın sorunlarına çözüm üretecek kadroların iş başına gelmesidir. STK’larla her zaman irtibat ve yakın ilişki halindeyiz” ifadelerini kullandı.

Bal, AK Parti İl Başkanlığı için de partide istişare ve görüşmelerin devam ettiğini dile getirerek önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını sözlerine ekledi.

Akar :”Göç eden Diyarbakırlıları geri getirmeliyiz”

AK Parti İl Başkanı Muhammed Dara Akar, kentteki STK ve basın kuruluşlarını ziyaret ederek fikir alış-verişinde bulunduklarını söyledi. En büyük hayalinin Mayıs ayında yapacağı organizasyonla daha önce Diyarbakır’dan göç etmiş kesimleri kente getirmek olduğunu belirten Akar,”2017 yılı bitmeden ilçe kongrelerimizi yaptık, milletvekillerimizle beraber buraları ziyaret ederek çalışmalara dahil olduk ve bu süreci tamamladık. Şimdi de milletvekillerimizle beraber kentteki STK’ları ve basın kuruluşlarını ziyaret ederek gerek siyasi, gerekse ekonomik ve farklı alanlarda fikirlerini alıyoruz. Hepsini önemsiyoruz. Bu çalışmalarımız devam edecek. Kentimizde ciddi bir genç nüfüs ve buna karşılık işsizlik sorunu var. Bunu aşmanın yollarını bulmalıyız. Yıllar önce çeşitli nedenlerle buradan göç eden Diyarbakırlılar var. Bunları kente tekrar kazandırmalıyız. En büyük hayalim Mayıs ayında iki uçak dolusu insanı buraya getirtip memleket özlemini gidermelerini ve yatırım yapmalarını sağlamak. 2 bin dolayında hemşerimizin gelmesini planlıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.