VİDEO - Akdeniz 18 Kobaneliye mezar oldu

VİDEO - Akdeniz 18 Kobaneliye mezar oldu
Cezayir’in Tipaza kentinden kaçak yollardan İspanyaya geçmeye çalışan mültecileri taşıyan teknenin batmasıyla 18’i Kobaneli onlarca insan boğularak hayatını kaybetti. Yüzme bilen Kobaneli bir kişinin sahile ulaşarak haber vermesi sonucu olay ortaya çıktı.

Zülküf Kışanak

TİGRİS HABER - Çok sayıda çocuğun da aralarında bulunduğu onlarca mültecinin hayatını kaybettiği olayın duyulması üzerine Cezayirli yetkililer harekete geçti. Asker ve sivil görevlilerin çalışmaları sonucu sahile vuran mültecilerin cansız bedenlerine ulaşıldı. Haber alınamayan kayıp mültecilerin arama kurtarma çalışmalarının ise halen devam ettiği öğrenildi.

12 yıl önce başlayan iç savaştan bu yana yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği ülkeden kaçmaya devam eden Suriyeliler, kaçak yollarla Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyor. Kitleler halinde deniz yoluyla gerçekleşen kaçak yolculuklar sırasında binlerce insan hayatını kaybetti. En son geçtiğimiz salıyı çarşambaya bağlayan gece Cezayir’in Tipaza kentinden yola çıkan kalabalık bir grup mülteciyi taşıyan tekne, Akdeniz’e açılır açılmaz batması sonucu 18’i Kobaneli onlarca kişi hayatını kaybetti. Kobanili Mahmûd Mihemed Reşo adlı gencin yüzerek sahile ulaşması sonucu olay ortaya çıktı. Çarşamba gününden bu yana devam eden arama ve kurtarma çalışmaları sonucu onlarca cansız bedene ulaşıldı. Halen cenazesi bulunamayan Kobanelilerin olması nedeniyle, cenazelerin Tipaza kenti hastanelerindeki morglarda bekletildiği öğrenildi.

mehmud-mihemed-reso-tigris.jpeg

Yüzerek sahile çıkmayı başaran Kobanili Mahmûd Mihemed Reşo adlı genç.

kobane-emine-tigris.jpeg

Yasemin Cewdet Saadî, Ehmed Hecî Kîko ve Antep'te intihar eden mülteci Emîne Xelîl Mehmûd.

‘Sadece mezarlığımız büyüyor’

Bir taraftan taziyelerin kurulduğu bir taraftan da cenazelerin beklendiği Kobane’de yas havası devam ediyor. Her geçen gün mezarlarının daha da büyüdüğünü söyleyen Yasemin Cewdet Saadî’nin akrabası Şevîn Mehmûd, iç savaş sırasındaki kayıplar kadar Kobaneli yollarda, mülteci gittikleri ülkelerde vakitsizce can veriyor. Daha birkaç gün önce Antep’te mülteci olarak yaşayan halası Emîne Xelîl Mehmûd’un intihar ettiğini ifade ederek, “Şimdi de dayımın kızı Yasemin Cewdet Saadî ve eşinin ölüm haberini aldık. Cezayir’den İspanya’ya geçmeye çalışırlarken tekneleri Akdeniz’de batmış. Onlarla birlikte 18 Kobaneli hayatını kaybetmiş. Kobane’de sadece mezarlığımızın büyümesi acı veriyor insana. Bir taraftan taziyeleri kabul ediyoruz, bir taraftan gözlerimiz cenazelerin yolunda. Her geçen gün acıların daha da büyüyor olması çekilir gibi değil” dedi.

İŞİD’den kurtulan Yasemin Akdeniz’i geçemedi

İki yıl önce Kobaneli hemşerisi Ehmed Hecî Kîko ile sığındıkları Lübnan’da evlenen Kobane’nin Çardaklı köyü nüfusuna kayıtlı Yasemin Cewdet Saadî’nin hikayesi, Suriye Kürtleri’nin hayat hikayesinin özeti gibi.

Ekonomik nedenlerle ailesiyle birlikte Cerablus’a yerleşen Yasemin Cewdet Saadî, aradan birkaç yıl geçmemişti ki Suriye iç savaşı çıktı. Savaşa rağmen Cerablus’daki evlerini terk etmeyen Yasemin Cewdet Saadî ve ailesi, İŞİD’in kenti ele geçirmesiyle diğer Kürt komşuları gibi hedef haline geldiler. Bir gece yarısı ailesiyle birlikte gizlice Suriye’nin iç bölgesine kaçmak zorunda kalan Yasemin Cewdet Saadî’nin mültecilik hayatı böylelikle başlamış oldu. Burada da devam eden baskılar ve yoksulluk çekilmez bir hal alınca da son çare olarak kaçak yollarla Suriye’yi terk edip Lübnan’da yaşayan abisine sığınmak zorunda kaldı.

kobaneli-yasemin1-tigris.jpegKaçtığı Lübnan’da tanıştığı Koabneli hemşerisi Ehmed Hecî Kîko ile evlenen Yasemin Cewdet Saadî, bir süre sonra bir türlü baş edemedikleri yokluk ve yoksulluk canlarına tak edince bu defa tek çare olarak Avrupa’ya gitme hayalini kurmaya başladı. Çok geçmeden eşi ile birlikte İspanya’ya gitmek üzere Cezayir’e geçti. Varını yoğunu kaçakçılara kaptırıp onu ölüme götüren tekneye eşi Ehmed Hecî Kîko ile bindi, bir daha haber alınamadı ondan, bir hafta sonra cansız bedeni sahile vuruncaya kadar.

kobaneli-aile1-tigris.jpeg

Akdeniz'de hayatını kaybeden Kobaneli bir aile.

kobaneli-bir-ailee-tigris.jpeg

Akdeniz'de hayatını kaybeden Kobaneli ikinci bir aile.

kobaneli-aile-tigris.jpeg

Akdeniz'de Kobanelilerle birlikte hayatını kaybeden Afrinli bir aile.

Yasemin Cewdet Saadî için bir yakını Kürtçe ağıt yakıyor..

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.