Antik dönemden bu yana Suriçi'nin ana caddesi: 'Bağdat Yolu Caddesi'

Antik dönemden bu yana Suriçi'nin ana caddesi: 'Bağdat Yolu Caddesi'
Suriçi'nde günümüzde Gazi Caddesi olarak bildiğimiz, bir dönem Bağdat Yolu olarak anılan caddenin antik dönemden bu yana Suriçi'nin ana caddesi olduğunu biliyor muydunuz?

TİGRİS HABER - Dağkapı'nin girişinden başlayıp Mardinkap'ya kadar uzanan, şehri kuzey güney ekseninde baştanbaşa kesen bu cadde bu cadde antik dönemden beri Suriçi'nin ana ulaşım aksi olmasının yanında ayni zamanda şehrin ticaret aksini da oluşturur.

Cumhuriyetin ilk dönemlerine kadar Bağdat Caddesi-Bağdat Yolu olarak bilinen caddenin ad 1927 yılında belediye meclisinin kararıyla Atatürk'e ithafen Gazi Caddesi olarak değiştirilir. Bugün "Bağdat" ismi neredeyse hatırlanmayan caddenin isim değişikliği Cumhuriyet Dönemi ve sonrasında birçok sokak, mahalle ve köyün adının değiştirilmesinin bir parçasıdır.

gazi-caddesi-tigris2.jpg

Gazi Caddesi

Mustafa Kemal Silvan'da 16. Kolordu Komutanlığını yürütürken Mart 1917'de Diyarbakır’da bulunan 2. Kolordu Komutanlığına atanır ve birkaç ay devam eden görevi süresince caddenin belediye önünden Balıkçılarbaşı'na kadar olan bölümünü düzenletir. 1920 yılında ise vali vekili Cevat Paça tarafından cadde onarımdan geçirilir ve caddeye kaldırımlar yapılır.

gazicaddesi4.jpg

Gazi Caddesi günümüz

1940'l yıllara kadar tek katli, toprak damlı yapıların doku verdiği cadde1960-1990 yılları arasında büyük değişimler yasar. Suriçi'ndeki yapıların metruklaşması ve eskimesi, bu süreçte başlayan yol genişletme çalışmalarıyla birlikte Gazi Caddesinin çeperini iş hanları oluşturmaya baslar. 2000'li yıllarda popülerliğini yitiren is hanları hâlâ caddenin çeperini oluştursa da pasaj içlerinde ok az sayıda işyeri bulunuyor.

Kapak fotoğrafı Bağdat Caddesi / 1925

Kaynak: Diyarbakır Sur'da Değiş(tiril)en Mekânlar ve Hikayeler: Bir Bellek Yolculuğu/DKVD Yayınları

(Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.