AYM’den gazeteciler için karar

AYM’den gazeteciler için karar
Anayasa Mahkemesi (AYM), beş yıldan az kıdemi bulunan gazetecilere kıdem tazminat ödenmemesi ve bir yıl içinde altı aydan az olan çalışma süresinin tazminat hesabında dikkate alınmamasını düzenleyen yasa hükmünü Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

Ankara 21. İş Mahkemesi, beş yıldan az kıdemi bulunan gazetecilere kıdem tazminat ödenmeyeceği ve bir yıl içinde altı aydan az olan çalışma süresinin tazminat hesabında dikkate alınmayacağını öngören kanunun iptali için AYM’ye başvurdu. Yüksek mahkeme demokratik toplumun varlığında ve devam ettirilmesinde gazetecilerin önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Gazetecilerin görevini yerine getirirken ücret ve diğer alacakların birtakım özel düzenlemeler ile teminat altına alınması için düzenlemeler yapılabileceğini belirtti.

'Basın çalışanlarının aleyhine ve ölçüsüz'

İşçilerin kıdem hesaplama süresinin 1 yıl olduğuna vurgu yapan yüksel mahkeme gazetecilerin kıdem tazminatına hak kazanmasının işçi için öngörülen süreden uzun olmasının nesnel ve makul bir temele dayanmadığını kaydetti. Basın çalışanlarının her girdiği kurumda 5 yıl kıdem hesabının sıfırdan başlatıldığını belirten mahkeme bu durumun basın çalışanları aleyhine ve ölçüsüz olduğunu belirtti.

(Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.