Başarılı sporcular ödüllendirildi

Başarılı sporcular ödüllendirildi
Büyükşehir Belediyesi, liseler arasındaki oryantiring yarışmasında derece yaparak Diyarbakır’ı Malatya’daki bölge yarışmasında temsil etmeye hak kazanan Süleyman Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

 

 Kız Takımları öğrencilerini yaptığı spor malzemesi yardımıyla ödüllendirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentte faaliyet gösteren spor kulüpleri ve sporculara destek vermeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, harita yardımıyla zamana karşı yarışarak yön bulmaya dayalı spor dalı olan oryantiring müsabakalarında Diyarbakır il birinciliğini elde eden Süleyman Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerini spor malzemesi ile ödüllendirdi. Gruplarında derece yapan 9 öğrenciden oluşan iki kız takımına, Giysi Bankası’ndan eşofman ve ayakkabı verildi.

 Süleyman Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oryantiring kız takımları, 19 Şubat’ta bölge birinciliğini belirleyecek Malatya’daki oryantiring yarışmasında Diyarbakır’ı temsil edecek. Malatya’da derece yapılması halinde öğrenciler, Türkiye Oryantiring Şampiyonası’na katılmaya hak kazanacak.

Oryantiring nedir?

Oryantiring (yönbulma), 20. yüzyılın başında İskandinavya'da bir spor halini aldı. İlk resmi faaliyet 1918'de İsveç'te Albay Ernst Killander tarafından yapıldı. O tarihten sonra ilgi hızla arttı ve ülkedeki en yaygın sporlardan biri halini aldı.

Türkiye'de oryantiring, 2002 yılında resmiyete kavuşturuldu ve yaygınlaşmaya başladı.

Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir.

Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır.

Dilek Akin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.